Választási segédlet fagyasztókhoz

fagyasztó választási segédlet

Választási segédlet fagyasztókhoz

Segítek, hogy mire figyeljen fagyasztó vásárláskor.

Szüksége lenne egy fagyasztóra, de nem tudja, vásárláskor mire érdemes figyelni? Segítek! Különböző vásárlói szempontok léteznek, de amit mindenki szeretne: egy olyan gép, amelyik méretben megfelel az igényeinek, könnyű a fagyasztott termékeket belepakolni, átlátható és nem utolsó sorban, nem fogyaszt sok áramot.

A fagyasztószekrény, vagy fagyasztóláda mérete, űrtartalma

Az első dolog, amit vásárlás előtt fel kell mérnie az űrtartalom, azaz hogy mekkora fagyasztóra van szüksége. Ne vásároljon túl nagyot, ha nem tudja kihasználni, mert sokkal gazdaságtalanabb lesz a működése. A levegőt hűteni sok energia. Az a legjobb, ha minél több élelmiszert tárol benne. Tehát ha félig üres a fagyasztó, akkor sokkal több áramot használ, mintha tele van.

Sokan a külső méretei alapján választanak fagyasztót, hiszen meg van, hogy mekkora helyen kell elférnie a készüléknek.

Nekik azt ajánlom, hogy a magasságkategória szerint böngésszenek, az egyszerűség kedvéért.

Fagyasztók magasság szerint

Alacsonyabb (45-90 cm)

Közepes (91-125cm)

Közepesen magas fagyasztók (126-169 cm)

Magas (170-199cm)

Legmagasabbak a 200cm vagy feletti fagyasztók.

Azonban, ha nincs helyszűke, és mindegy hogy mekkora a készülék, inkább a mélyhűtő űrtartalma a fontos. Piackutatások alapján egy magyar ember átlagosan 40 liter űrtartalmú fagyasztó kapacitást használ ki. Persze azok, akiknek van kertje, vagy disznót vágnak, esetleg vadásznak ettől sokkal nagyobb mélyhűtő kapacitást is gazdaságosan kihasználnak.

A fagyasztó űrtartalma

0 Litertől - 50 Literig

51 Litertől - 100 Literig

101 Litertől - 150 Literig

151 Litertől - 200 Literig

201 Litertől - 250 Literig

251 Litertől - 300 Literig

301 Litertől - 350 Literig

351 Litertől - 400 Literig

401 Litertől - 450 Literig

451 Litertől - 500 Literig

551 Litertől - 600 Literig

A fagyasztó típus kiválasztása legalább olyan fontos.

Döntse el, beépíthető vagy szabadon álló változatot szeretne.

A beépíthető fagyasztó esztétikusabb, illeszkedik a konyha arculatához. A beépíthető fagyasztószekrények készülékek minden gond nélkül beépíthetők a bútorajtó mögé, így tökéletesen integrálhatók a konyhába. A készülék beépítésével optikailag egységes konyhaképet kapunk.

A Liebherr beépíthető fagyasztókkal és hűtőszekrényekkel, borhűtőkkel Ön alkothat egy több részből álló frissesség központot. Tervezze meg, hogy melyik fajta hűtőből mekkorára van szüksége, és tegye össze őket egy nagy hűtőszekrénnyé. Olvasson erről bővebben, az Egyedi hűtőszekrényt tud alkotni című írásomban.

A szabadon álló fagyasztók jelenleg népszerűbbek, mint beépíthető társaik. Megvannak a maga előnyei, például hogy általában olcsóbb, és a beüzemelése is egyszerűbb.

Fagyasztók kialakítása

A fagyasztóláda a tetején nyitható. Általában több mindent tud belepakolni, mint egy azonos űrtartalmú fagyasztószekrénybe, mert nincsenek polcai, dobozai. További előnye, hogy a jobb hőszigetelés miatt energiatakarékosabb (15-20%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a fagyasztószekrény), és áramszünet esetén is tovább tartja biztonságban az ételeit. Hátránya viszont, hogy nehezebb megtalálni, amit keres. Időseknek és alacsony termetűeknek nem a legjobb választás, mert az étel eléréséhez le kell hajolni.

A fagyasztószekrény nem foglal akkora helyet, és a polckialakítása miatt átláthatóbb elrendezést tesz lehetővé. Úgy néz ki, mint egy hűtőszekrény. Visszamelegedési ideje kicsit kevesebb, mint a fagyasztóládáé, inkább olyan élelmiszereket tarthat benne, amiket hamar elfogyaszt. Hátránya, hogy a polcok, dobozok miatt kisebb mennyiséget tud belepakolni.

Energiafogyasztás a fagyasztóknál

Az energiafogyasztást a gyártók éves szinten határozzák meg, azonban nem elég, ha csak ezeket az adatokat veti össze, mert a kapacitás, elhelyezés, illetve a gép használata jelentősen befolyásolja a tényleges fogyasztást. Biztosabb, ha az energiaosztályba sorolás alapján dönt, hiszen a fagyasztó soha nem pihen, a nap 24 órájában működik, így áramot fogyaszt. A legtöbb fagyasztó ma már A+ energiacímkét kap, de érdemes a jobb besorolású A++, mélyhűtőket illetve az A+++ fagyasztószekrényeket, fagyasztóládákat választani, amelyekkel a villanyszámlán is spórolhat!

Egy jó tanács: sose helyezze a fagyasztógépét fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, ne tegye ki direkt napsugárzásnak, és figyeljen oda, hogy a hátoldala megfelelően szellőzzön. Már ezzel is sokat tett azért, hogy a fogyasztás ne emelkedjen. Nem javaslom emellett, hogy gyakran nyitogassa, sokáig hagyja nyitva az ajtaját, mert ilyenkor nagy mennyiségű meleg levegő áramlik be, ami fokozza a hűtés intenzitását.

A Liebherrnek van egy szuper megoldása az energiaspórolásra

Fagyasztó választó

Ha nem használja ki a fagyasztó egészét, a fel nem használt fiókok kirekeszthetőek a fagyasztási folyamatból a kiegészítőként elérhető Vario Energy Saving panellel. Az energiafogyasztás így akár 30%-kal csökkenthető.

Klímabesorolása, klímaosztály a fagyasztóknál

Sokan nem veszik figyelembe a klímabesorolást, pedig az egyik legfontosabb tényező a fagyasztó választásnál, ha az áramszámla fontos Önnek.

A klímaosztály az a hőmérséklet tartományt mutatja meg azt, amely mellett a fagyasztó készülék optimálisan
működik. Fontos, hogy hová kerül majd a fagyasztókészülék, mert a környezeti hőmérséklet kihatással van mind az energiafogyasztásra, mind pedig a megfelelő működésre.

Osztály jele

Osztály neve

Külső hőmérséklet

SN

Abnormális

10 – 32 °C

N

Normál

16 – 32 °C

ST

Szubtrópusi

18 – 38 °C

T

Trópusi

18 – 43 °C

Ha a műszaki specifikáció a készüléken kettő vagy több osztályt mutat, azt jelenti, hogy a megjelöltek közül mindegyik hőmérsékleti kategóriában működhet. Például, ha a klímaosztálynak SN-N-ST van feltüntetve, a készülék 10 – 38 °C külső hőmérsékleten működhet. (magasabb hőmérséklet esetében, magasabb lesz az energia-fogyasztás).

A Liebherr kifejlesztett olyan fagyasztót (FrostProtect), amelyet fűtetlen helyiségben is tárolhat, akár -15 Celsius külső hőmérsékleten. Garázsban, fűtetlen helyiségben tárolná a fagyasztó készülékét? c. írásomban bővebben olvashat erről.

Jegesedésmentes, NoFrost fagyasztók

Nagyon megkönnyíti az életét (és a takarékoskodást), ha a fagyasztószekrény, vagy fagyasztóláda NoFrost funkcióval van felszerelve. A NoFrost olyan hűtési rendszer, amely elvezeti a páratartalmat, így az ételek nem tudnak deresedni, nincs jégképződés, így leolvasztásra sincs szükség. Ezeknél a fagyasztóknál tehát elbúcsúzhatunk attól a munkától, amit egyikünk sem szeret, a leolvasztástól.

Fagyasztó választó

Nézze meg a jegesedés mentes, NoFrost fagyasztókat >>>

Találkozhat még több féle jegesedésmentes funkcióval, ismerje meg ezeket:

A SmartFrost jelentősen csökkenti a belső tér és a fagyasztott áru deresedését, ezáltal sokkal ritkábban van szükség leolvasztásra. A belső falak különlegesen simák, ezért könnyen tisztíthatók.

Fagyasztó választó

Az innovatív StopFrost két döntő előnyt kínál: a fagyasztótér és a fagyasztott termék deresedése csökken, így sokkal ritkábban van szükség leolvasztásra. Ezenkívül a StopFrost-rendszerrel már nem keletkezik vákuum a ládafedél kinyitása és becsukása után. A fagyasztóládát fáradtság nélkül lehet kinyitni.

Hasznos funkciók a fagyasztóknál

Ami a fagyasztás intenzitását illeti, a gyorsfagyasztás nem csak egy kényelmes, de nagyon hasznos funkció is. A hőmérséklet hirtelen és drasztikus lecsökkenésével a fagyasztott élelmiszerek (különösen a zöldségek és gyümölcsök) jobban megőrzik frissességüket és tápértéküket. A szükséges hőmérséklet elérése utána funkció magától kikapcsol.

Fagyasztó választó

Vásárláskor mindenképp figyeljen a visszamelegedési időre (ez az az időtartam, ameddig pl. áramszünet esetén a fagyasztóban tartott élelmiszerek nem károsodnak).

Ugyanilyen lényeges paraméter a fagyasztókapacitás, ami azt mutatja, mennyi élelmiszert tud lefagyasztani egy nap alatt a megfelelő hőmérsékletre.

Ezen kívül a gyártók számos extra funkcióval igyekeznek kényelmesebbé tenni a fagyasztók használatát, pl. jégkocka-készítő, LCD-kijelző, variálható belső tér, világítás stb.

Praktikus megoldás a VarioSpace: a fiókok, és a köztük lévő üveg polcok eltávolíthatóak, így gyorsan extra tárhelyet nyerhet, vagy akár egy magas tortát is be tud pillanatok alatt helyezni.

Nézze meg az onlineMárkaboltok óriási fagyasztó kínálatát >>>

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja fagyasztó készülék szakértő kollégámat közvetlenül a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tudjon meg többet:

Ide kattintva megtalálja a Hűtő- és fagyasztókészülékekről szóló írásaimat.

Hogyan tároljuk a bort borhűtőben, bortemperálóban

Legnépszerűbb Liebherr kicsi fagyasztószekrényünk!

Mit tudnak a Liebherr fagyasztók?

Liebherr alul fagyasztós hűtőszekrény összehasonlítás

45 éve használják a Liebherr fagyasztót

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Febr 03.