Hogyan tároljuk a bort borhűtőben, bortemperálóban Liebherr

bortárolás, borhűtő, bortemperáló

Hogyan tároljuk a bort borhűtőben, bortemperálóban

A bortárolás titka

A borhűtők és a bortemperálók a bor megfelelő hőmérsékletre történő hűtésére készülnek. A szokásos hűtőszekrények állandó működésre vannak kitalálva, ami a hőmérséklet ingadozását okozhatja, ezért ezek nem megfelelőek a bortárolására hosszú távon. A bornak állandó hőmérsékletre van szüksége. Természetesen a legideálisabb eset a borospince, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Azonban a borhűtők elérhető árakon vannak, és garantálják a hosszú távú megoldást a kis borgyűjteményeiknek. A bortemperálók több hőmérsékletű zónával bírnak, így különböző boroknak is megfelelő lehet a tárolása.

A bor megfelelő tárolása:

Ahány bor annyi féle hőmérsékleti igény. Fontos, hogy picit hűvösebbre kell 1-2 fokkal hűteni, mint ahogy inni szeretnénk, mert a pohárba öntéskor 1-2 Celsius fokot melegszik.

A borok hűtési hőmérséklet ajánlása a következő:

Idősebb vörösborok 16-17° C

Fiatal burgundi vörös 14° C

Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C

Portói bor 15° C

Édes borok 6° C

Rozé és korai borok  10-12° C

Száraz fehérborok 10-12° C

Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C

Fiatal fehérborok 7-8° C

Pezsgő 7-8° C

Sherry 8-9° C

Jégbor 6° C

Borhűtő

borhűtő liebherr

Amennyiben egyféle bort szeretne csak tárolni, tökéletes a borhűtő. Ebben az esetben ki kell választania a hőfokot, amely ideális mindegyik palacknak. Amennyiben különféle vörös és fehér borokat szeretne tárolni az egyzónás borhűtőben, ajánlom, hogy kb. 12 Celsius fok körüli hőmérsékletet válasszon, mert ez mind a két típusnak ideális lehet, és lelassítja az érlelési folyamatokat is.

Ismerje meg a Liebherr borhűtőket >>>

Bortemperáló

A bortemperálók több hőmérsékleti zónával rendelkeznek, ezért professzionálisan alkalmasak a bortárolására. Így a különböző típusú borokat különböző hőmérsékleten tárolhatjuk, és rögtön kínálhatjuk is. A vörösboros oldalt kicsit magasabb hőmérsékletre 15 Ceslius körülire, a fehérborosat alacsonyabbra 12 Celsius körüli hőmérsékletre állítsa. A pezsgőket és jégborokat 6 Celsius körül ideális tárolni, és fogyasztani. Amennyiben két zónás a bortemperáló a pezsgőket a fehér bor oldalán tárolja, és fogyasztás előtt érdemes picit a konyhai hűtőszekrényben lehűteni. Fontos a tárolási idő is, ajánlatom, hogy a vörösborokat legfeljebb tíz évig, a fehérborokat legfeljebb három évig tárolja.

bortemperáló liebherr

Válogasson a kiváló Liebherr bortemperálók között >>>

A hőmérsékletet fokozatosan állítsa be, ha szükséges

Óvatosan csökkentse a hőmérsékletet mikor az új borhűtőjét feltölti, mert a hőmérséklet ingadozása a borokban korai öregedést okozhat. A hűtőszekrény hőmérsékletének hirtelen megemelkedése a borban növekedést okoz, ezért kikényszerítheti a dugót. A hirtelen hőmérséklet csökkenés pedig az ellenkezőjét okozhatja, tehát levegőt engedhet a palackba.

Bontott borok tárolása

Amennyiben nem fogyasztotta el az egész palack bort, helyezze vissza szorosan a parafa dugót, és helyezze vissza a borhűtőbe. A borhűtőben kb. öt napig megőrizhető a fehérbor. A nyitott vörösboros üvegeket nem kell hűteni, hanem két-három napon belül ajánlott elfogyasztani.

Lényeges, hogy kerülje az oxidációt

A parafa dugós borosüvegeket mindig eldöntve kell tárolni, azért hogy nehogy kiszáradjon a parafa dugó.  Ezért vannak a borhűtők úgy kialakítva, hogy a palackokat fekve tárolhassa. Ha a palackokat állva hagyja, a dugó kiszárad és levegőt enged be, ennek következtében elrontva a bort.

Kerülje a palackok mozgatását

Az állandó mozgás befolyásolja az öregedési folyamatot. Ha meglehetősen nagy borgyűjteménye van, hozzon létre egy olyan rendszert, amely segít könnyedén megtalálni, amire szüksége van, anélkül, hogy a palackokat el kellene mozgatnia.

Kerülje a rezgést

Tartsa a borhűtőt rezgésmentes helyen. A rezgés rázza a bort, és befolyásolja a bor minőségét.

Olvasson tovább:

Tavaszi vidám színes hűtőszekrények

Legnépszerűbb Liebherr kicsi fagyasztószekrényünk!

Liebherr alul fagyasztós hűtőszekrény összehasonlítás

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Máj 19.