Praktikus mosási tippek a tiszta ruhákért

mosási tippek

Mosás 10 parancsolata

Ön is bosszankodott már amiatt, hogy kedvenc ruhája összement vagy megnyúlt? 

Ne bízza a véletlenre! Fogadja meg tippjeimet, hogy ruhái a lehető legtovább megőrizzék erdeti kinézetüket és színüket!

Jöjjön hát a mosás 10 parancsolata! :)

  1. Figyeljen oda a mosási hőmérsékletre! A hőfok és színek szerint is csoportosítsa a ruhákat: válogassa külön a fehér, a fekete és a színes szennyest. Ez azért is praktikus, mert a fekete ruhákhoz speciális színvédő mosószert használhat, a fehér ruhákhoz pedig ajánlatos fehérítőt is tenni a dobba. A színes ruhák ragyogó színének megőrzése érdekében szintén használjon színvédő tisztítószert. A színes ruháknak a magas hőfok az ellensége, így 40 celsius fok körüli hőmérsékletet válasszon. Sok mosógépben van már Colours funkció, mely biztosítja, hogy szép élénkek maradjanak a ruhaneműi. Érdemes ilyen mosógépet választania.

  2. A színes ruhák (beleértve a feketét is) első mosásnál gyakran színt engednek. Ezért mindig külön kell mosni őket.  A rikítóbb színűeket első alkalommal áztassa és centrifugázza külön. Sajnos én már jártam úgy, hogy a fürdőruhám megfogta a fehér nadrágom. PEdig, egy fürdőruháról eszembe se jutott, hogy foghat. Ha van ideje, a mosás előtt áztassa be egy lavorba meleg vizbe az új szerzeményt, és azonnal meglátja, hogy engedi-e a színét.

  3. Legyen körültekintő a ruhák szárításakor! Az egyes textíliák pl. viszkóz, gyapjú, pamut könnyen megnyúlnak, ezért ha ilyen ruhát mos, akkor legjobb, ha fekve szárítja. A természetes anyagok, pl. pamut, gyapjú, len szintén fokozott odafigyelést igényelnek. A pamut valamint a len első mosáskor gyakran összemegy. A gyapjú a legérzékenyebb, maximum 40 fokon lehet mosni, a centrifugára pedig különösen kell figyelni. Szerencsére már sok szárítógépben vannak kímélő programok, sőt kimondottan gyajura való funkciók. Hőszivattyús szárítógéppel biztos nem fog mellényúlni. Itt nézheti meg a hőszívattyús szárítógépeinket >>>

  4. A centrifugázásnál is legyen óvatos: az érzékeny anyagokat lehetőleg egyáltalán ne, vagy csak nagyon alacsony fordulatszámon pörgesse ki. Mosolyhervasztó lehet, ha a dobban mosás végén szétnyúlt pulóvereket talál. Szuper ha van 1400 fordulatos centrifugája, mert akkor szinte száraz ruhát vehet ki a mosógépből. De az érzékeny ruhákat elég 600-800 fokon centrifgálni. Ezért a mosógép választásnál figyelje, hogy a centrifugálás sebessége változtatható legyen. 

  5. Mindig a szennyezettségnek és a textíliának megfelelő programot válasszon! A törülközőket, ágyneműt, konyharuhát magasabb hőfokon mossa  (60 celsius felett pusztulnak csak el a káros baktériumok, élősködők), a nagyon piszkos ruhákhoz válasszon intenzív programot. A zsíros konyharuhát sose mossa össze a ruhákkal, mert foltot hagyhatnak. Böngéssze át a mosógép használati utasítását, mert sokat segít a tökéletes program kiválasztásában.

  6. Ha lehet, mindig teljes adaggal indítsa el a mosást. Ne töltse túl a dobot, mert a motor könnyen túlmelegszik és tönkremegy. Napjainkban már 8-9-10-11-12 kg kapacitású mosógépek is vannak, így ha Ön sokat mos, vagy nagy dolgokat, válasszon ezek a nagy kapacitású mosógépek közül.

  7. Vigyázzon a kényes ruhadarabokra! A nejlonharisnyát kézzel mossa, a melltartót, csipkés hálóinget pedig tegye mosóhálóba. Ez a praktikus háló óvja a ruhát miközben mozog a dobban, és óvja a dobot is pl. a melltartó merevítő okozta sérülésektől. Még cipőit is bedobhatja, csak tartsa be az alábbi leírást. Ide kattintva olvassa el.

  8. Ne adagolja túl a mosószert! A ruhák attól nem lesznek tisztábbak, ha túl sok tisztítószert tesz az adagolóba! Sőt! Ha a mosószer benne marad a szövetekben, irritálhatja a bőrét és hosszútávon allergiás, ekcémás kiütéseket okoz. Készítenek már olyan mosógépeket amelyek maguk adagolják a mosószert. Ez a legjobb választás, hiszen ezzel spórolhat is.  Ez az I-Dos funkció.

  9. Figyeljen a mosógép karbantartására! Előzze meg a penészt, időnként futtasson tisztítóprogramot, és mosás után hagyja nyitva az ajtaját, mert a nedves meleg közegben gyorsan elszaporodnak a baktériumok és a gombák. Ezen kívül a mosószer- és öblítő-adagolót is. Még több mosógép tisztító tippért kattintson ide!

  10. Olyan készüléket válasszon, amelynél a hőfokot mosási programtól függetlenül, egyedileg állíthatja. Így mindig a programhoz és a ruhaanyaghoz igazíthatja a mosást.

 

Tudjon meg többet a mosógépekről: 

Felszabadulhat a mosásban, mert létezik csendes mosógép

Ha a mosásról van szó, csak a legjobb megoldást fogadja el!

Ne egy csatát nyerjen meg, hogy szennyes ruhák elleni háborút!

Álom mosógép nagy családosoknak

Megéri drágább mosógépet vásárolni?

Megbízható mosógépek

Keskeny mosógépek kereszttűzben

10 tipp az energiatakarékos szárításért!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.