Cipőmosás nem ördöngösség

cipőmosás mosógépben

Cipőmosás nem ördöngősség

Büdös koszos cipőt be lehet dobni a mosógépbe? Olvassa el segítségünk.

Egy igazán jó sport/futócipő szinte nélkülözhetetlen az életünkben. Elég költséges dolog egy minőségi cipő megvásárlása, de az egészségünk érdekében nagyon fontos. Egy ortopédiailag helytelen, vagy rossz anyagú cipő akár elváltozást, lábfájást vagy gombásodást is okozhat. Aki sportol az biztosan ad magára és fontos neki a higiénia is. Így most szeretném megosztani a cipőmosás fortélyait, amit én is mindig alkalmazok.

Először is bőr, vagy műbőr cipőt nem mosunk mosógépben.

A sportcipőnket kimoshatjuk mosógépben, ha van benne sport program. A legtöbb mosógép gyártónak van sport funkcióval felszerelt készüléke.

Jó tanácsok mosógépben való cipőmosáshoz:

A cipőt a mosógépben érdemes mosózsákba, tornazsákba vagy régi kiszuperált kispárnahuzatba tenni, mert így tudjuk kímélni a gépet és a cipőt egyaránt.

A cipőfűzőket érdemes kiszedni és a zsákba a cipő mellé tenni. Ne dobjuk be csak úgy a dobba, mert a centrifugálásnál beakadhat a dob réseibe.

A talpbetétet is távolítsuk el, de ne feledjük berakni a mosógépbe, hiszen az a legizzadtabb, és legbüdösebb része a cipőnek!

Érdemes több pár csukát betenni egyszerre, - a gép kapacitásától függően- mert akkor nem hánykolódik annyit a dobban, és nem pazaroljuk az értékes vizet, és energiát.

Kevés mosószer is elég, és az öblítőt akár el is hagyhatjuk, helyette tegyünk ecetet, melynek illata hamar elillan, azonban fertőtlenítő hatású.

Csak alacsony hőfokon szabad mosni, mert a kötőanyagok, a talp (habból van sok esetben) nem bírják a meleget. Így hideg vizes program, vagy maximum 30 fokra szabad állítani a mosógépet.

Érdemes csökkentett centrifugát választani. Igaz, hogy a száradás kicsit tovább fog tartani, de a cipő egybe marad, és még sokáig használhatjuk.

Végül néhány szó a szárításról:

Jó tanácsok a cipő szárítógépben való mosásához:

Van, olyan szárítógép melyben lehet cipőt szárítani. Ilyenkor fel kell lógatnia cipőt az ajtó belsejéhez, és a legalacsonyabb fokozaton szárítani, mert a meleg levegő tönkreteheti.
Nézze meg a Szárítógép Szalonunkban lévő készülékeket >>>

Tudjon meg többet a mosógépekről: 

Miért jobb a nagy mosógép, akár kis családoknak is?

Biztos, hogy helyesen mossa a ruháit?

Tisztítsa meg az iskolatáskát, hátizsákot a mosógépben egyszerűen

Keskeny mosógépek kereszttűzben

 

 

 

 

 

 

 

A cipőszárítását ajánlott szabad levegőn végezni:

A jó munkához idő kell, és ez itt nagyon igaz. Először is a nyirkos cipőt tömjük ki újságpapírral (a postaládákba bedobott reklám újságok tökéletesek, de semmiképp ne fényes papírt használjunk) és hagyjuk, hogy szép lassan felszívja a nedvességet, és a cipő magától száradjon...
Kalkuláljuk bele, hogy ilyenkor 1-2 napig mosás után nem használjuk!

A tanácsom azonban, hogy csak végszükség esetén, mossuk a cipőinket mosógépben, mert nem erre találták ki őket, és a jótállást is sok esetben elveszítjük, ha kiderül, hogy mosógépben kimostuk a drágáinkat.

Amennyiben, mégis megadta magát a cipő, a Márkásboltban kedvező áron sokféle frankó cipő közöl válogathat.

Vigyázzunk a cipőnkre, mert védi a szervezetünket! Jó mozgást kívánok!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 04.