Ön tudja miért kell a következő sütőjének légkeverésesnek lennie?

jó a légkeveréses sütő

Ön tudja, hogy miért kell a következő sütőjének légkeverésesnek lennie?

Minden, amit tudnia kell a légkeveréses sütőkről

Fokozni akarja a főzési tudományát? Rövidíteni szeretné a konyhában töltött időt?

Akkor fontolja meg egy hőlégkeveréses (a hőlégkeverés és a légkeverés funkció ugyan azt jelenti) sütő vásárlását. A modern sütők melegebbek, gyorsabbak és egyenletesebben sütnek.

légkeveréses sütő

A modern sütők és a hagyományos sütők

Hagyományos elektromos sütőben a hőt egy alsó vagy egy felső vagy alsó/felső fűtőelem szolgáltatja. A gáz sütők pedig csak alulról melegítenek, sőt sokszor sajnos még ez a hő is ingadozó lehet. Tehát egy biztos, hogy a hagyományos sütőben nem egyenletes a hőmérséklet.  Ez akkor okozhat gondot, pl. egy gázsütőnél, ha egyszerre több tepsi habcsókot szeretnénk szárítani. Az alsó tepsiben lévők már megbarnulnak, azonban a felső tepsiben lévők, még ragacsosak lehetnek. (Sajnos saját tapasztalat).

Hogy működik a légkeverés

légkeverés

A légkeveréses sütő belsejében van egy ventilátor, amely a forró levegőt keringteti. Mivel a levegő nem csak a sütő alján, vagy tetején van, hanem mindenhol, így egyenletesebben süthető benne az étel, sütemény.

Bár ez egyszerűnek tűnhet, de higgye el nekem, óriási változást jelent. A sütik teteje nem fog megbarnulni, míg az aljuk sületlen. A leggusztább, piros sült csirkét teheti majd az asztalra. (a grill funkciónak köszönhetően, és a tökéletes átsülésért pedig a légkeverés felel) Nem kell többet izgulnia a habcsókokért, mert egyszerre több tepsi sütemény és étel is tökéletes lesz.

Mire kell odafigyelni a légkeveréses sütőknél?

Fontos tudnia, hogy alacsonyabb hőmérsékletet kell választania, mint egy hagyományos sütőnél.

Ez azért jó hír, mert alacsonyabb hőfokon kevesebb vitamin, ásványi anyag pusztul el, így egészségesebbek lehetnek az ételeink.

Gyorsabban fog minden elkészülni. Ez azért van, mert a légkeveréses funkció bekapcsolásával működésbe jön a ventilátor, ami keringetni fogja a forró levegőt a sütőben, így az ételek gyorsabban készülnek el, és ez tényleg percekben mérhető. 

Kevesebb áramot fogyasztanak, mint a sima elektromos sütők. Akár évente 20% energiát is megspórolhat vele, ami rezsicsökkenést eredményez otthonában.

Melyik beépíthető modern sütőt válassza?

Ebben a témában már több hasznos írásom is megjelent. Olvassa el Hogyan válasszunk beépíthető sütőt? vagy a 16 tény amiért a régi sütője helyett érdemes modern sütőt választani, illetve az Őszintén a beépíthető sütő rejtelmeiről.

Tudjon meg még többet:

Alapvető különbségek a sütők között…

Miért jobb a nagy mosógép, akár kis családoknak is?

Mit ne tegyünk a mosogatógépünkkel?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Febr 14.