facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hogyan válasszunk beépíthető sütőt?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Sütőt jó esetben nem minden évben vesz az ember, viszont a technológia folyamatosan fejlődik. Éppen ezért előfordulhat, hogy a boltban, vagy a monitor előtt csak kapkodjuk a fejünket, annyi az új funkció, ismeretlen kifejezés. A beépíthető sütők tele vannak újdonságokkal, amelyek nagy segítségére lehetnek nem csak a sütésnél, hanem a takarításnál is. Ismerje meg őket!

Egy példa a sütő általános elhelyezésére.

Méret és elhelyezés

Amennyiben a már meglévő főzőlapjához keres sütőt, ellenőrizze, illenek-e egymáshoz, illetve a használhatók-e együtt. A mai sütők már kinézetre is vonzó látványt nyújtanak, így a konyhája díszei is lehetnek. Mivel a hely, ahova az új készülék kerül (a konyhabútor mérete) már adott, ezt is mérlegelje. A 60cm-es méretkategória népszerűbb, de helyhiány esetén praktikusabb lehet a 45cm-es változat. Nyilván a méret kiválasztását a sütési szokások is befolyásolják. Ha a hely nem akadály, és Ön szenvedélyes gasztrokalandor, használhat több sütőt is.

Arra figyeljen, hogy a méretkategória, általában arra vonatkozik, mekkora szekrénybe építhető a készülék, de a sütőtér mérete ettől függetlenül lehet kisebb, vagy nagyobb.

Minél többet/többször süt, annál praktikusabb, ha nagyobb a sütő űrtartalma. Főleg ha több mindent szeretne egyszerre elkészíteni. Vannak kisebb (legfeljebb 55 literes) típusok, amelyek akkor jók, ha ritkán és keveset süt. Ezután közepes (56-70 liter űrtartalmú), illetve 71 liternél is nagyobb XXL-sütők kifejezetten a nagycsaládosok vagy önjelölt mesterszakácsok igényeire szabva. :)

A következő szempont, hogy milyen vezetékek elérhetőek a konyhában, vagy mire van lehetőség beszerelni. Elektromos és gáz készülékeknél egyaránt fontos, hogy szakember végezze a beszerelést. A gáz készülékeknél az előírásnak megfelelően biztosítani kell a megfelelő szellőzést is. Ha mindkettő beépítése lehetséges, csak ízlés kérdése. Van, aki még mindig a valódi tűzre esküszik, mert azon finomabbra sül az étel, más pedig az elektromosat kedveli, a precíz szabályozás, és egyéb extra funkciók miatt. A főzőlap típusa többnyire független a sütőétől, tehát nyugodtan lehet kombinálni az elektromos sütőt a gáz főzőlappal, vagy fordítva.

A sütők tervezésekor a gyártók eltérő ajtómegoldásokat alkalmaztak: az ajtók általában lefelé nyílnak, néhol (a mikrohullámú sütőkhöz hasonlóan) oldalra, de léteznek a sütőrácsokat is magukba foglaló kihúzható sütőfiókok is. Ezeket az információkat minden esetben megtalálja a termék adatlapján az információ vagy a jellemzők fül alatt.

A Neff sütő Slide & Hide(R) stílusa az elfordítható fogantyú, és a belsejébe csúsztatható ajtót. Ez különleges és egyedi megoldás, mely fokozza az alapvető biztonságot. Az ajtó nem lenyílik, hanem becsúsztatható a készülék aljába, így kényelmesen odaférünk a sütő belsejéhez. Végre nem a konyhatérből vesz el a forró ajtó helyet.

S (40 literig) M (41-55 liter) L (56-70 liter) XXL (70 litertől)

 

Típus

A méret után a típus kiválasztása a legfontosabb. A beépíthető sütők általában elektromosak. A korszerű multifunkciós sütők a sütési beállítások mellett rendkívül sok kényelmi és biztonsági funkcióval is rendelkeznek. Ilyen például a hőlégbefúvás funkció,amelynél egy fűtőszálmelegíti fel a levegőta ventilátor mögött, így az már felforrósítva kerül a sütőtérbe. A forró levegő folyamatos keringetése miatt a szagok nem keverednek, így hihetetlenül hangzik, de akár húst és süteményt is süthet egyszerre, ráadásul a ,,megégett az alja" problémának is búcsút inthet.

Nagyon praktikus még a légkeverés funkció is. Alsó-felső sütésnél, vagy grillezéskor a ventilátor a sütőtérben keletkező forró levegőt egyenletesen oszlatja el, így az étel jobban átsül. A grillezés sütésmód használatával, a sütőtér tetejébe épített nagy teljesítményű fűtőszálaknak köszönhetően bármikor friss, ropogós steak kerülhet az asztalra.

Felsorolok néhány sütési módot, hogy Ön megismerhesse őket.

1/ Hot Air eco hőlégbefúvás,-kalács, felfújt, hús- vagy mélyhűtött ételek - mindez a funkció ellenőrzött hőmérséklet-vezérlésének köszönhetően előfűtés nélkül. (Energiatakarékosan)

3D vagy 4D hőlégbefúvás, - A hőlégbefúvással párhuzamosan, egyidejűleg akár három vagy négy szinten is lehet sütni és párolni, miközben az eredmény egységes és tökéletes lesz, az első tepsitől az utolsóig. Akár süteményt vagy finom húsokat süthet egyszerre.-

Alsó/felső sütés - A klasszikus, jól bevált sütési mód ropogós sültekhez, kevert tésztás süteményekhez és különböző felfújtakhoz.

Alsó/felső sütés eco,- Ropogós sültekhez, energiatakarékos megoldás.

Külön alsó sütés - Alulról történő után sütésre illetve barnításra, valamint befőzéshez.

Pizza funkció - A megfelelő sütési mód mélyhűtött termékek, így pl. pizza vagy hasábburgonya elkészítésére. A szükséges intenzív hő elérése érdekében a 3D légkeveréssel egyidejűleg az alsó sütés is működésbe lép.

Légkeveréses grillezés -a hő minden oldalról egyformán éri az ételt, ezért ideális nagyobb szárnyasok - csirke, kacsa, liba - elkészítéséhez. A végeredmény olyan, mintha nyársra tűztük volna őket.

Nagy felületű grillezés - Egyszerre nagyobb mennyiségű hús, pl. steak, virsli vagy hal grillezésére szolgáló sütési mód. Tökéletes rakott ételek enyhe barnításához, hisz a fűtőszálak teljesítménye 3 fokozatban állítható.

Kis felületű grillezés - Kisebb mennyiség grillezése esetén elegendő csak a középső fűtőszál bekapcsolása, így akár 30% energia is megtakarítható. Ideális csőben sült ételekhez is.

Melegen tartás- a sütés végén automatikusan bekapcsol és akár 4 órán át melegen tartja az ételt.

Kiolvasztás - Fagyasztott élelmiszerek, pl. hús, kenyér vagy torta gyors és kíméletes felolvasztásához.

Kímélő párolás- halat, zöldséget tudunk készíteni

Edény-előmelegítés - poharakat, hogy a forralt bor tovább meleg maradjon, vagy tányérokat,  edényeket, hogy az étel meleg maradjon egy vendégeskedés folyamán.

 

Szerencsére már léteznek gőz sütőt is, melyek egészséges és gyors ételkészítésre képesek. Ismerjen meg néhány ilyen funkciót is:

Több lépéses sütés (A manuális programozhatóságnak köszönhetően több sütési fázis beállítása is lehetséges. Az egyes lépések között tehát nincs szükség több kézi beavatkozásra, mindezt a készülék automatikusan elvégzi helyettünk)

Automata program (A főzést több, mint 80 előre programozott recept teszi egyszerűvé. Minden paraméter, úgy mint idő, hőmérséklet és a sütési módok automatikusan előre programozott módon állnak a rendelkezésünkre)

PureSteam sütés funkció (gőzt egyetlen vízcsepp kibocsátása nélkül hozza létre, ezáltal az étel nem ázik el, megőrzi tápanyagait, nedvességtartalmát és ízekben gazdag is marad)

MultiSteam 360° sütés funkció (Miután a gőz több nyíláson keresztül beáramlik a sütőtérbe, egy speciális ventilátor egyenletesen eloszlatja azt, ezzel az ételnek puha és porhanyós állagot biztosít)

MultiFlow 360° sütés funkció (A ventilátor a sütőkamra egészében áramoltatja körbe-körbe a forró levegőt, minden oldalról tökéletesre sütve az ételt)

Kiszárítás funkció (Szárított hús, gyümölcs, zöldség és gyógynövény ezután már az otthonunkban is készíthető)

Lassú sütés funkció (alacsony hőmérsékleten történő és hosszabb - minimum 6 órán át tartó - sütést jelent.)

Yoghurt program (Az automatikus hőmérséklet- és időbeállítás optimális feltételeket teremt az otthoni joghurt készítéshez )

A hagyományos gáz sütők egyre ritkábbak. Forradalmian újnak számít viszont az indukciós sütő, Konyhagép szalonunkban ilyet is talál.

Elektromos  Gáz  Gőz  Indukciós

 

Stílus

Ami a stílust illeti, a választék itt is hatalmas. A rusztikustól a minimálig, moderntől a retróig minden stílusban megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb készüléket. Néhány variáció látható az alábbi képen:

Stílusos sütők.

 

Biztonsági funkciók

Első a biztonság! A sütő esetében érdemes figyelni arra, hogy a használata nemcsak praktikus, de biztonságos is legyen. Ha gyerek van a családban, javaslom, figyeljen arra, hogy gyerekzárral is rendelkezzen. A sütő nagyon fel tud forrósodni, így vigyázni kell, nehogy égési sérülést okozzon. Ha lehet, építse magasabbra, ahol már nem éri el a pici, vagy válasszon olyat, amelynek az ajtaja különleges biztonsági hőszigeteléssel van ellátva, azaz vastagabb, több rétegű üvegből áll. Az ilyen modellek azért is jók, mert nem engedik ki annyira a hőt (és az illatokat), így a konyha sem melegszik fel annyira.

Egyes márkáknál automatikus biztonsági kikapcsolás funkció is van, amellyel végre nem kell amiatt aggódnia, hogy kikapcsolta-e a készüléket. A gép ezt (a beállított hőmérséklettől függően) megteszi Ön helyett.

Érdemes odafigyelni a sütőajtóra is. Vannak hideg ajtóval felszereltek melyben 2 rétegű üveg biztosítja, hogy ha megérinti működés közben, ne égethesse meg magát. És vannak az ultra hideg ajtók is, melyek hármas üvegezésű sütőajtó dupla hő visszaverő réteggel /UCD/ vannak felszerelve. Itt garantáltan nem melegszik fel a sütőajtó, így kisgyermekes családoknál erre fokozottan figyeljen.

Extrák

A digitális kijelzővel rendelkező sütőket pontosabban lehet szabályozni, időzíteni, hőmérsékletet beállítani. Ne ijedjen meg a sok-sok extra funkciótól, beállítási lehetőségtől, mert a korszerű készülékek szöveges (akár magyar nyelvű), nagy felbontású, színes (TFT) kijelzővel vannak felszerelve, így a gép vezérlése szinte gyerekjáték.

Sőt, egyes készülékekben automatikusan beprogramozott recepteket is talál, amelyeknek köszönhetően a tökéletes eredmény nem csak tapasztalat és gyakorlat kérdése lehet. Csak válassza ki a megfelelő funkciót, és Ön akkor is egy csapásra ínyenc mesterszakáccsá válhat, ha életében először kapcsolta be a sütőt.

Sok vásárló szereti a teleszkópos sütősínt, mert megkönnyíti az étel ellenőrzését, könnyű eltávolítani, tisztítani, hosszútávon pedig a legóvatosabb háziasszony sem tudja elkerülni, hogy a forró zsír kifröccsenjen...

Az ergonomikus, süllyeszthető kezelőgombok kikapcsolt állapotban tökéletesen belesimulnak a kezelőlap síkjába, így amellett, hogy a tisztításuk kényelmes, Ön mindig pontosan láthatja, mikor van bekapcsolva a készülék. A korszerűbb típusoknál még elegáns körfény is jelzi, hogy a kapcsológomb üzemben van-e, vagy sem.

 

A sütő tisztítása

És végül: mi az egyik legfontosabb tényező a sütőnél? Ki fogja takarítani? Szerencsére a tervezők ebben sem hagynak már cserben minket, háromféle módszer is van már a tisztítás könnyítésére!

A pirolitikus tisztítású sütők magas hővel egyszerűen leégetik a szennyeződéseket, utólag egy nedves szivaccsal könnyedén le lehet törölni a maradékot. A magas, akár 500 fokos tisztítási folyamat idejére érdemes kiszedni minden mást a sütőből, nehogy károsodjanak.

A katalitikus tisztítású sütők belseje speciális réteggel van ellátva mely már a sütés ideje alatt felszívja a zsírokat, így megakadályozza a lerakódásokat. A speciális kialakítás miatt nem szabad súrolni, és tisztítószereket használni, mert károsíthatják. Bizonyos időnként ezeket a paneleket cserélni kell.

Gőztisztítású rendszeris van, amely a gőz erejét használja a lerakódások felpuhításához. A tisztítási üzemmód után csak annyit kell tennie, hogy egy nedves ruhával áttörli a készüléket.

EasyClean(R) tisztitó rendszer azt jelenti, hogy a gyors és egyszerű tisztításért, öntsön 400 ml vizet a sütő alaprésébe, és adjon hozzá egy csepp mosogatószert, majd válassza ki az EasyClean(R) programot. Ez a szuper gyors és egyszerű tisztítószer enyhíti a táplálék maradványait, ami megkönnyíti a takarítást. Így nincs szükség sikálásra, csak egy mosószeres átöblítésre.

AquaClean hidrolitikus öntisztítás funkcióval felszerelt sütő, annyit tesz, hogy vizet teszünk a sütőtálcába beindítjuk a programot. Rövid idő múlva fellazulnak a koszfoltok és le tudjuk őket egy mozdulattal törölni.

Katalitikus  Pirolitikus  Gőztisztítás

A pirolitikus sütők tisztítása szinte gyerekjáték.

Tekintse meg teljes sütő kínálatunkat!

Ha maradt még kérdése, nézzen körül a tudásbázisunkban!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja sütőszakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Szuper ajánlat:

Olvasson tovább a beépíthető sütőkről:

NEFF SÜTŐK KÜLÖNLEGESSÉGEI

ŐSZINTÉN A BEÉPÍTHETŐ SÜTŐ REJTELMEIRŐL


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA