Karácsonyra milyen pezsgőt vagy bort válasszunk?

milyen bor vagy pezsgő illik karácsonykor, halhoz, káposztához, kacsához

Melyik ételhez milyen bor való? Hány fokon kell tárolni a pezsgőt és a bort helyesen?

Karácsonyra milyen pezsgőt vagy bort válasszunk? Melyik ételhez milyen bor való? Hány fokon kell tárolni a pezsgőt és a bort helyesen?

A rosé pezsgő fantasztikusan sokoldalú

Míg egyes országokban, például a Liebherr szülőföldjén, Németországban, a pezsgőt a szilveszteri bulikra tartogatják, máshol pl. az Egyesült Királyságban, karácsonykor választják. Legyen szó a Szenteste hangulatkeltéséről vagy egy karácsonyi villásreggeli összeállításáról, vagy akár aperitifként a családi karácsonyi vacsora előtt, egy üveg pezsgő minden alkalomra csodálatos csillogást varázsol az ünnepi időszakban. Különösen a rosé pezsgő illik jól a karácsonyhoz. Csinos színe és kissé gyümölcsösebb íze talán kicsit jobban tükrözi az ünnepi hangulatot, mint a fehér pezsgők. Ezért azt mondanám, hogy a rosé pezsgővel nem lehet hibázni – elképesztően sokoldalú és jól kiegyensúlyozott –, hiszen az édes desszertek kivételével szinte minden ételhez remekül illik.

pezsgős pohár

(forrás: keramiaotthon.hu)

Mit válasszon az ünnepi kacsa mellé?

kacsasült

Karácsonykor rengeteg magyar család asztaláról nem hiányozhat a kacsa sem.

A kacsa a többi szárnyassal ellentétben inkább vörösboros kíséretet igényel. Azonban itt a könnyed vörösborokra kell gondolnia.

A kékfrankos klasszikusnak számít az elegáns kék szőlők között, ráadásul itthon bőven akad belőle. Nagyon jól illik a kacsához, mert a savasabb bogyós gyümölcsök a meghatározóak benne, mint a kökény, a meggy és a csipkebogyó, és ez kiemeli a kacsa ízét.

De jó választás lehet a megosztó pinot noir is. Az egyedi karakteres ízét lehet nagyon szeretni és nagyon nem. Ha a vele kapcsolatos hozzáállást mégis általánosítani szeretnénk, talán úgy fogalmazhatunk, hogy a borok világával még csak most barátkozókat általában nem veszi le a lábáról, idővel azonban az egyik legizgalmasabb borrá változik az értők szemében. Ezt a bor fajtát a visszafogottság, közepes savak és cseresznyés, avaros, fűszeres asszociációk jellemzik. Így, ha szeret kísérletezni, mindenképp szerezzen be egyet.

Olvassa el cikkem,  A bor élvezetesebb a tökéletes borospohárban! >>>

Halászlé mellé milyen bor illik?

A halászlé esetében a borválasztás kérdése azért érdekes, mert a halakhoz elsősorban fehérborokat szoktunk ajánlani. Tekintettel azonban arra, hogy e levest a fűszerpaprika teszi pikánssá, itt érdemes módosítani a gyakorlaton, és inkább egy könnyedebb vörösbor mellett voksolni. A szőlőfajták közül például a kadarka, a portugieser vagy egy légiesebb kékfrankos lehet jó párosítás.

Töltött káposzta mellé milyen bort válasszunk?

Ha a családban tradicionális fogás a töltött káposzta, akkor viszont fehérborra is szüksége lesz. Az eleve kissé pikáns és savas ételhez neutrális bort kell választani, mint az olaszrizlinget, furmintot vagy chardonnay-t. Ugyanezek a rántott vagy sült halakhoz is jól passzolnak.

Azonban fontos a borok és pezsgők helyes tárolása is!

borhűtő

A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.

Nagy burgundi vörös/ bordói vörös 15-16° C

Fiatal burgundi vörös 14° C

Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C

Portói bor 15° C

Édes borok 6° C

Rozé és korai borok 10-12° C

Száraz fehérborok 10-12° C

Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel 10-11° C

Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C

Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8° C

Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8° C

Pezsgő 7-8° C

Sherry 8-9° C

Jégbor 6° C

Fontos, hogy a bort, pezsgőt mindig picit alul hűtjük, mert amikor a pohárba öntjük 1-2 Celsiust melegszik, így adva ki a tökéletes ízét.

Hogyan tárolja pince hiányában a bort, pezsgőt? 

A borhűtő ideális megoldás a borok tárolására. Általában 1 hűtőzónával készülnek.  Amennyiben különféle vörös és fehér borokat szeretne tárolni az egyzónás borhűtőben, ajánlom, hogy kb. 12 Celsius fok körüli hőmérsékletet válasszon, mert ez mind a két típusnak ideális lehet, és lelassítja az érlelési folyamatokat is.

Nézze meg a Liebherr borhűtőit >>>

A bortemperálók több hőmérsékleti zónával rendelkeznek, ezért professzionálisan alkalmasak a bortárolására. Így a különböző típusú borokat különböző hőmérsékleten tárolhatjuk, és rögtön kínálhatjuk is. A vörösboros oldalt kicsit magasabb hőmérsékletre 15 Ceslius körülire a fehérborosat alacsonyabbra 12 Celsius körüli hőmérsékletre állítsa. A pezsgőket és jégborokat 6 Celsius körül ideális tárolni, és fogyasztani.

Nézze meg a Liebherr bortemperálókat >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Hogyan tároljuk a bort borhűtőben, bortemperálóban

A bor élvezetesebb a tökéletes borospohárban!

Beépíthető hűtőszekrény keress, ezt tudnia kell!

Hogyan spóroljunk áramot? Hűtőszekrény összehasonlítás

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Dec 07.