Hogyan spóroljunk áramot? Hűtőszekrény összehasonlítás

hűtőszekrény áramfogyasztása

Mennyit fogyaszt egy hűtőszekrény?

Hogy tudunk spórolni a hűtőnkkel? 

A mai világban nagyon oda kell figyelni az áramfogyasztásra, mert az energia kincs és úgy néz ki, hogy egyre drágább lesz. A rezsiköltségünk egyre nagyobb részét képezi az áramfogyasztás. De nem kell lemondania az árammal működő háztartási gépek kényelméről, csak jól kell döntenie a vásárláskor.

Szerencsére a háztartási készülék gyártók felismerték időben azt, hogy az emberek minél kisebb energiafogyasztású készülékeket szeretnének, így a piacon már sok energiatakarékos készülék van.

Az egyik legnagyobb áramfogyasztó készülékünk a hűtőszekrény, hiszen Non-stop kell működnie.

Min múlik a hűtőszekrény áramfogyasztása?

1/ Először is a vásárlásnál figyeljen oda az energiabesorolásra. Ezt az energiacímkén találja meg.  Az energiafogyasztás éves fogyasztása kWh-ban van megadva, illetve be van sorolva A,B,C,D,E,F,G energiaosztályba. A legjobb vagyis legkevesebb energiát fogyasztó besorolás az „A”. A legrosszabb energiahatékonyság szempontjából pedig a”G”.

Példaként összehasonlítok Önnek két Bosch hűtőszekrény áramfogyasztását.

hűtő összehasonlítás áramfogyasztás

A képen láthatja az egyik készülék 119 kwh áramot a másik 293 kwh áramot fogyaszt éves szinten. Jelenleg még 40 Ft áramdíjjal számolva a „B” besorolású készülék 4760 Ft áramot fogyaszt egy évben, amely havonta kb egy buszjegy ára.

A másik készülék az „F” energia osztályú készülék: 293kwhx40Ft=11720 Ft áramot fogyaszt.

A két készülék összehasonlításában az a döbbenetes, hogy míg az első készülék fogyaszt kevesebb áramot, a kapacitása 62%-al nagyobb a hűtőterének, mint a többet fogyasztó készülék. Tehát, nem csak olcsóbb a fenntartása, de nagyobb a kapacitása is!

Gondolom most az jut eszébe, hogy jó, de biztos sokkal drágább, mint a másik készülék. Elárulom, hogy nem így van. Nézze meg Ön is:

Bosch KIN86NFF0 Beépíthető Alulfagyasztós hűtőszekrény, „F” energiabesorolású  >>>

Bosch KGE398IBP Alulfagyasztós hűtőszekrény „B” energiaosztályú >>>

Fontos, a mai világban, hogy jól válasszon, ezért keresse fel szakértőinket, akik segítenek Önnek: https://www.onlinemarkaboltok.hu/segitseg-online-ugyintezes

További tippek, az áramfogyasztás csökkentésére

Amennyiben hőforrás közelébe helyezi el a hűtőszekrényt, annak többet kell „dolgoznia” a megfelelő hidegen tartásért. Így ne tegye a készülékét sütő, főzőlap, radiátor, közvetlen közelébe.

Tartsa kicsit melegebben a belső hőmérsékletet

Az hűtő ideális hőmérséklete 0-8 Celsius között mozog. Ez függ attól, hogy milyen élelmiszereket tárol és hogy milyen típusú a készülék. Amennyiben régebbi akkor nem egyenletes a hideg levegő eloszlása így alul hidegebb van a készülékben általában. Ezért az alábbi javaslatomat először kísérje nagyobb figyelemmel, nehogy elromoljanak az élelmiszerei.

A hőmérséklet csupán egy fokkal történő növelés mintegy kb. hat százalékkal növeli az áramfogyasztást. Tehát, ha csak 1 fokkal magasabb hőmérsékletet állít be a hűtőtérben, akár 6%-al csökkenti a hűtőszekrény áramfogyasztását.  A pontos hőmérséklet-beállítás közvetlenül pénzt takaríthat meg. 

Aranyszabály hűtőnél és fagyasztónál is

Mindig törekedjen arra, hogy tele legyen a készülék. Ez egyszerű, hiszen a hideg lehűtött élelmiszerek tartják a hideget, így nem kell annyit dolgoznia a hűtőszekrénynek, hogy fenntartsa a hőmérsékletet, amit Ön elvár tőle. Az üres hűtőszekrényben folyamatosan kell hűteni a levegőt, így a hűtőszekrény több áramot fogyaszt.
Ezért ha nem lenne tele a készülék, akkor csoportosítson át a spájzból olyan élelmiszereket a hűtőszekrénybe, melyeknek nem árt a hideg, és áramszámlája meg fogja hálálni, vagy akár hideg vizes palackokkal is segíthet a hűtőszekrényének.

Válogasson a Bosch onlineMárkabolt hűtő és fagyasztó kínálatában, és spóroljon áramot egy energiatakarékos készülékkel >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

4 ajtós hűtőszekrény, vagyis francia ajtós hűtők a Boschtól

Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között?

Össze hűtőszekrényről szóló cikkünk >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Júl 19.