Tippek gáz és elektromos sütő használathoz Gorenje

tűzhely tippek

Tippek gáz és elektromos sütő használathoz

Kezdődik az advent, készülnek a finom sütik... tudja meg a legkönnyebb mézeskalács receptet.

Nem mindegy, hogy milyen tűzhelyünk van, mert egy elképesztően jó receptet is el lehet rontani, ha nem ismerjük a sütőnket.

Az egyik kedvenc ünnepem közeleg, és ilyenkor mi mással fokozhatnánk a hangulatot, mint egy illatos és omlós mézeskaláccsal. A legjobb benne hogy a gyerekekkel, unokákkal közösen díszíthetjük őket, így hangolódva a karácsony ünnepére.

Hogy semmi ne ronthassa el az ünnep hangulatát, adok önnek néhány tippet, ami segít abban, hogy a legfinomabb sütikkel emelje az ünnep fényét.

A cikk végén pedig az én általam bevált mézeskalács receptet osztom meg, hogy ön is elkezdhesse az adventi időszakot.

Nézzük először, hogy gázsütőknél mire kell odafigyelnie:

Meg kell forgatni időközönként a tepsit!

A gázkemencékről ismert, hogy nem egyenletes a belső hőmérsékletük, hiszen a sütő aljáról sugározzák a hőt. Nincs bennük ventilátor, ami megkeverné a forró levegőt, így a sütésidő felénél fontos, hogy megforgassa a tepsit, így nem lesz a fele túlsült a finomságoknak.

Az első 5-15 percben növelje meg a hőt

Mivel sok gázsütőben nincs második fűtőrendszer a sütő felső részén, a sütik tetejének megbarnulása gondot okozhat. Ezért a sütési idő első részében picit melegebb hőmérsékletet használjon, mert az segíti, hogy feljöjjön a süti, illetve hogy a tetején csodás kéreg alakuljon ki. Azután csökkentse a hőt, így lassan átsül a sütemény is.

Legyen türelmes és ne nyitogassa az ajtót

Szerencsére más sok sütőnek az ajtaja üvegből készül, pont azért, hogy ne kelljen, lássuk a benn zajló folyamatokat, így nem kell nyitogatni. A gázsütőkben különösen oda kell figyelni arra, hogy ne nyitogassuk az ajtót, mert hamar lehűl, és utána megint az aljáról kezdi a melegedést, ami azt okozhatja, hogy megég a süti alja már, de a teteje nem sül.

Válassza Gorenje gáztűzhelyeit, melyek ecoClean bevonattal rendelkeznek, mely csökkenti a szagokat a szennyeződéseket, és könnyű őket tisztán tartani!

Nézze meg a Gorenje gáztűzhelyeit oldalunkon >>>


Tippek elektromos sütőhöz 

Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a hőmérséklete

Az elektromos sütők abban különböznek a gázsütőktől, hogy száraz és egyenletes hőt szolgáltatnak. A gázsütőkhöz képest alacsonyabb hőfokon kell a süteményeket készíteni. Pl.: ha eddig 180 fokon készítette a piskótát, valószínű, hogy légkeveréses funkcióval elég lesz a 160 fok. Ezért fontos, hogy tudja, milyen hőfokon süt, és folyamatosan figyelje az süteményt, mert extra gyorsan túlsülhet, agy akár elégetheti a finomságokat.

Válassza ki a megfelelő sütőedényt

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az elektromos sütőjéből, az elvárt eredménytől függően kell megválasztania a sütőedényét. Mivel a sötét fém edények több hőt nyelnek el, biztosítva van a sütemény tetejének, oldalának a nagyobb barnulása. Így süteményhez ez az ideális választás.

Amennyiben kevesebb pirításra van szükség, akkor tökéletes a szilikon és az üveg edények is. Pl.: szilikonba a muffin íncsiklandó lesz.

Sütés előtt legalább 20 percig melegítse elő a sütőt 

Időben melegítse elő a sütőt,  legalább 20 percig, mielőtt behelyezné a süteményt. Míg az elektromos sütőnek erős, állandó hőforrása van, időre van szükségük ahhoz, hogy felmelegedjen egyenletes hőmérsékletre. Természetesen, ha van gyors funkciója előmelegítéshez, akkor erre nincs szükség.

A süteményt mindig a sütőbe középre helyezze el

A legtöbb süteménynek a sütőben középen van a helye, ahol egyenletes és stabil a hőmérséklet biztosan.

Ismerje meg a Gorenje elektromos tűzhelyeit, melyek hőlégkeverés, grill, pizza funkciókkal bírnak, és gazdaságos energia besorolásuk van. Az AquaClean öntisztító funkicóval a sütő takarítása szinte csak egy gombnyomás.

Kattintson ide a Gorenje elektromos sütővel bíró tűzhelyeiért >>>

 

Most neki ugorhatunk az ígért Mézeskalács készítésnek:

Íme, a mézeskalács recept:

Már sok éve minden évben elkészítem a családommal és mindig elfogy karácsonyra :)

1 kg lisztet 30 dkg porcukrot és 3 teáskanál szódabikarbónát összekeverek 14 g mézeskalács fűszerrel, 25 dkg margarinnal, 3 tojással és 2,5 dl mézzel. Egy jól nyújtható és finom tésztát kapunk, melyet azonnal lehet formázni és sütni. Puha és omlós lesz a mézeskalács.

A kisült és kihűlt sütiket díszítjük:
30 dkg porcukrot és 2 tojásfehérjét jó habosra kikeverek. Ezt díszítő zsákba rajuk, és már mehet a mintázás is.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam és jó sütögetést kívánok!

Olvasson tovább a tűzhelyekről:

2019 TOP Gorenje tűzhelyek

Kombinált tűzhely extra funkciók (2.rész)

Kombinált tűzhely is modern és menő!

Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Nov 28.