facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Habár a háztartási gépeket illetően nehéz lenne felállítani egy fontossági sorrendet, azt biztonsággal állíthatjuk, hogy a tűzhely az egyik legfontosabb, leggyakrabban használt konyhagép. Ha Ön nem vérbeli szakács, és csak ritkán süt-főz, akkor is fontos, hogy az elkészült ételek kifogástalan minőségűek legyenek, már pedig ehhez nem csak a megfelelő alapanyagokra van szükség. :) Manapság már nagyon sokféle, extrábbnál is extrább tűzhely van a piacon, így nem csoda, ha nehezen tud kiigazodni.

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

Méret, kialakítás és elhelyezés

A leggyakoribb az 50 és 60 cm széles tűzhely, de akad olyan is, ami 150 cm széles. A nagyobbakon egyrészt több főzőzóna kap helyet, másrészt pedig a zónák távolabb vannak egymástól, így a legnagyobb edények is elférnek rajta. Összességében elmondható, hogy egy átlagos családnak általában elég a 60 cm-es.
Az is fontos, hogy milyen méretű a sütőtér, hiszen ha nagyobb, akkor egy méretesebb edény, vagy akár többféle étel is elfér benne. Az átlagos tűzhelyek esetében 55-65 literes a sütőűrtartalma, természetesen, ha szélesebb kivitelezésű modellt választ, annál nagyobb lesz a sütő térfogata. Például egy 90 cm széles típusnál már 87 literes is lehet a sütőtér stb.
A méret mellett legalább olyan fontos, hogy eldöntse, hova szeretné helyezni az új tűzhelyét, és milyen csatlakozásra van lehetősége. Ha elektromos készülékről van szó, akkor kérje ki szakember véleményét azzal kapcsolatban, hogy a rendszer elbírja-e a nagyteljesítményű gépet. Emellett ha lehet a beüzemelést is bízza egy villanyszerelőre. A gázkészülékeket pedig kizárólag szakember szerelheti be, és szigorú szabályokat kell betartania. Például biztosítani kell a megfelelő szellőzést, és nem árt, ha páraelszívó is van a tűzhely felett.

50 cm széles 60 cm széles

 

Gáz vagy villany?

A gáztűzhely egyik nagy előnye, hogy maguk a készülékek olcsóbbak, illetve a működtetésük is gazdaságosabb, mint a villanytűzhelyeké. A gáz főzőlapok rugalmasabban használhatók, a kívánt hőfok egy szempillantás alatt beállítható, azonnal elérhető a maximum teljesítmény. Elzárás után nem égetheti már oda az ételt, gyorsan kihűl, és például a népszerű wokhoz is ideális.
Ha elektromos tűzhellyel szimpatizál, arról azt érdemes tudnia, hogy a hő kibocsátás egyenletesebb, és tovább is tart - szemben a gáztűzhelyekkel.  Biztonságosabb is mint a nyílt lángú gázfőzőlap, nyilván itt is megégetheti magát az ember, ha nem elég óvatos a kihűlő főzőzónákkal. Hátránya, hogy valamennyivel drágább a gáz készülékeknél.
Néhány típus mindkét adottsággal rendelkezik, azaz az elektromos sütőhöz egy gáz főzőlap jár(kombinált tűzhely).
Ami a főzőlapot illeti. Ha gáztűzhelyről vált kerámialaposra, biztosan beletelik egy kis időbe, amíg megismeri a trükkjeit, utána viszont szemmel láthatóak lesznek az előnyei. Mivel a felülete egy sík üveglap, sokkal könnyebben tisztítható, és a teljesítménye nem függ a gáz minőségétől.
Az indukciós főzőlap tartalmazza a kerámialapos előnyeit, ugyanakkor kevesebbet fogyaszt, rugalmasabb az edény méretét tekintve, és gyorsabban reagál a fokozatszabályozásra. Viszont egy hátránya lehet, hogy nem minden edénnyel használható, csak a mágnesezhetőkkel. A működése viszont nagyon hatékony. Kizárólag az edényt, illetve az edényben található ételt melegíti, így elképesztően hatásosan, villámgyorsan és takarékosan működik, illetve a felülete (maradékhő) sem jelent égésveszélyt.
Néhány szót a sütőrészről. Legtöbben az elekromosat részesítik előnyben, mert nem csak alulról melegít, illetve a levegő keringése is megoldott, így az ételek sokkal szebben és egyenletesebben sülnek. Ezen kívül az elektromos sütőkben sokkal több funkció áll az Ön rendelkezésére, például grillezés, hőlégbefúvás, légkeringetés stb. A vezérlése is precízebb, professzionálisabb a gázsütőknél. Tudásukat illetően lehetnek multifunkcionális, klasszikus 6-8 funkciós sütők, illetve vannak még 9-10 funkciós szupertűzhelyek is, ráadásul egész jó árban.
Vannak, akik viszont mindezek ellenére a gázsütőre esküsznek, mert a tűz sokkal természetesebb ízeket hoz elő.
Ha egy mesterszakács veszett el Önben, akkor válasszon két sütőtérrel ellátott tűzhelyet, amelyben a különálló vezérlésnek köszönhetően kétféle ételt süthet egy időben.

Gáz tűzhely Elektromos tűzhely Kombinált tűzhely

 

Biztonság

Ha van kisgyerek a családban, mindenképpen olyan készüléket válasszon, amelyen van gyerekzár, így jó néhány baleset megelőzhető.
Az elektromos készülékeket sokan biztonságosabbnak tartják, mint a gázzal működőeket, de azért nem árt tudni, hogy ez sem teljesen veszélytelen. A korszerűbb főzőlapok már precízen kijelzik a maradékhőt, így segítenek megelőzni a kellemetlen baleseteket. A legjobbak ilyen szempontból az indukciós főzőlapok, amelyeknél a munkalap nem melegszik fel főzés közben, így nem fordulhat elő, hogy a kisgyerekek, vagy felnőttek egy óvatlan pillanatban megégetik a kezüket.
Ha lehet, válasszon olyat, amelynek az ajtaja különleges biztonsági hőszigeteléssel van ellátva, azaz vastagabb, több rétegű üvegből áll. Az ilyen modellek azért is jók, mert nem engedik ki annyira a hőt (és az illatokat), így a konyha sem melegszik fel annyira a sütéstől.

 

Extrák

A tűzhelyek esetében is megtalálhatók azok a különleges adottságok, amelyekkel a használatuk sokkal kényelmesebb és élvezetesebb lehet.
A tűzhely sütőterének használatakor a legnagyobb kényelmetlenséget talán a készülék tisztítása okozza. A korszerű tűzhelyek ezt a terhet is leveszik a válláról. Például ha katalitikus tisztítású tűzhelyet választ, akkor a benne található speciális réteg már a sütés ideje alatt felszívja a zsírokat, így nincs lerakódás. Takarításkor csak egy nedves ruhával törölje át a gépet, és már kész is van. :) A tisztításnál az is előnyt jelent, ha a sütő ajtaja többrétegű teleüveg, mert ez semmilyen éllel, horonnyal nem rendelkezik, így letörölni sokkal könnyebb, mint a hagyományos ajtókat.
Ezen kívül vannak könnyen tisztítható modellek is, amelyeken a szennyeződések eltávolítása egy egészen kivételes felületkezelésnek köszönhetően sokkal kényelmesebb és könnyebb.
Vannak olyan tartozékok, amelyek egy-egy sütési folyamatban jó, ha kéznél vannak. Ilyen például az elektronikus óra, a húshőmérő, zsírfogó tálca stb.Ha a tűzhely elektronikus órával rendelkezik, akkor a pontos idő és a beállított sütési idő mellett ezeknél a típusoknál a gyermekzár aktiválása is látható. Egyes tűzhelyek gyárilag ezeket a kiegészítőket is kínálják.

Sok vásárló szereti a (többszintű) teleszkópos sütősínt, mert megkönnyíti az étel ellenőrzését, könnyű eltávolítani, tisztítani, hosszútávon pedig a legóvatosabb háziasszony sem tudja elkerülni, hogy a forró zsír kifröccsenjen...
Az ergonomikus, süllyeszthető kezelőgombok kikapcsolt állapotban tökéletesen belesimulnak a kezelőlap síkjába, így amellett, hogy a tisztításuk kényelmes, Ön mindig pontosan láthatja, mikor van bekapcsolva a készülék.

 
Tekintse meg legnépszerűbb, készleten levő tűzhelyeinket!
Ha maradt még kérdése, nézzen körül a tudásbázisunkban!
Ha bármilyen kérdése van a tűzhelyekkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja tűzhely-szakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tekintse meg teljes tűzhelyínálatunkat!

Szuper ajánlat:

4 gázégő, grill, és a Whirlpool hozzáértése biztosítja, hogy ezt a nagy 63 literes sütővel rendelkező kombinált tűzhellyel Ön boldog lesz. Biztonságos és sokrétű funkcióival akár a főzőlap vagy a sütő használata is nagyszerű élmény lesz, akár egy nagyobb család hétköznapjai vagy az ünnepi ételek elkészítésére választja.

Olvasson tovább a tűzhelyekről: 

Miért választon kombinált tűzhelyet?

Kombinált tűzhely extra funkciók (2.rész)


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA