facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Így készítse fel sütőjét a karácsonyi nagyüzemi működésre!

Karácsony előtt még ott is tripla fordulatszámon üzemelnek a sütők, főzőlapok, ahol egyébként csak ritkán vannak használatban.  Nincs karácsony bejgli és mézeskalács nélkül. :) Mielőtt nekiállna a menünek, állítsa hadrendbe a még hatékonyabb működéshez!

Makulátlanul tiszta főzőlap - súrolás nélkül?

Smeg SF855AO Sütő 10 funkcióvalMakacs zsírfoltok, levakarhatatlannak látszó szennyeződések és a leszáradt ételmaradékok... Van megoldás! Ráadásul egyszerűbb, mint gondolná!
Mielőtt a hideg zsíroldó után nyúlna, olvassa el ezt a bejegyzést, és felejtsen el mindent, amit eddig a hagyományos tűzhelytisztításról hallott! Nem titok, hogy a vegyszeres tisztítószerek és zsíroldók ártalmasak a bőrre, a belégzésük nagyon veszélyes, az erős, szúró szagukat pedig a legintenzívebb ,,huzatolás" ellenére is órákon át érezhetjük a lakásban.
Pedig vannak olyan környezetbarát módszerek, amelyek sokkal kíméletesebbek, és ami még jobb: szinte ingyen vannak. Ebben a bejegyzésben mutatok pár okos ötletet, amellyel az Ön főzőlapja is pillanatok alatt ragyogó és karcmentes lesz.
Sajnos a tűzhely általában minden konyhában szem előtt van, így nem sokáig húzhatjuk-halaszthatjuk a takarítását, főleg akkor, amikor már a sokadik menü is leolvasható a főzőlapról.  Pedig a takarítása nem olyan bonyolult.

Néhány tipp (takarítás előtt):

 1. A szennyeződéseket, főzéskor kifolyt ételt lehetőleg azonnal, frissen távolítsa el, mert ha rászárad, vagy odaég, akkor sokkal nehezebb lesz
 2. Ha már megtörtént a baj, akkor ne kezdjen új főzésbe addig, amíg le nem takarította a korábbi szennyeződéseket, mert ha felforrósodik a felület, csak ráégnek az ételek, amelyeket utána egy örökkévalóságig súrolhat, mire lejönnek.
 3. Amikor csak lehet, főleg ha olajjal süt valamit, használjon fedőt a serpenyőkön, ezzel megakadályozza, hogy minden csupa olajfröccs legyen a főzés végére, és biztonsági okokból is hasznos, mert elkerülheti, hogy az olajcseppek megégessék a kezét.
 4. A főzőlap mindig legyen hideg! Ha a kiforrt ételt azonnal, még főzés közben akarja letörölni, könnyen megégetheti a kezét. Nagyon fontos, hogy a tisztítószereket (a hideg zsíroldót meg főleg) a hideg felületek tisztítására tervezték, ugyanis a forró/meleg főzőlapra kerülve mérgező gázok szabadulhatnak fel, belélegzésük pedig mérgező. 
 5. Tisztításkor ne használjon szemcsés állagú tisztítószert, mert összekarcolhatja a felületet. Ugyanez vonatkozik a szivacsra és a rongyra is: csak karcmentes, puha anyaggal dolgozzon.
 6. A gáztűzhely esetében a gázrózsákra rakódott szennyeződések eltávolításához vegyen elő egy elhasznált, kopott fogkefét. Ezzel nagyon könnyedén és finoman tud elérni a legkisebb résekbe is.

Nézzünk pár vegyszermentes, filléres csodaszert, amit Ön is könnyedén elkészíthet otthonában.

 1. A szódabikarbóna: érdemes belőle tartani otthon, mert rengeteg mindenre használható. Például: egy tálba öntse bele a szükséges mennyiséget, tegyen hozzá kevés vizet, egészen addig, amíg folyékony, pasztaszerű krémet kap. Ezt a masszát használja súrolószerként a tűzhely (főzőlap, sütő) tisztítására. Nagy előnye, hogy biztosan nem karcolja össze a főzőlapot, ráadásul szagtalanít is. A felesleget pedig a mosogatómedence kivakolásakor, vagy fürdőszobai nagytakarításkor is bevetheti. 
 2. Ecet: öntsön 20%-os ecetet a felületre, hagyja állni 15-20 percig, majd törölje le. A legmakacsabb foltok szinte biztos, hogy megadják magukat. Ha mégse, akkor sót keverjen össze annyi ecettel, hogy folyékony, de sűrű masszát kapjon. Ezután kenje a megmaradt foltokra, hagyja ott egy kis ideig, majd durvább felületű (de karcmentes) szivaccsal törölje át a felületet.
 3. Mosószóda: hideg zsíroldó helyett vetheti be, a komolyabb zsíros szennyeződések eltávolításához. Kicsit nedvesítse be a felületet, ezután szórja rá a szert, hagyja hatni, majd spricceljen rá ecetet. Ne ijedjen meg attól, ha lázas pezsgésnek indul, ezzel oldja le ugyanis a koszt. Utána törölje át langyos, ecetes vízzel és gyönyörködjön az eredményben. J
 4. Kávézacc: Ha épp nincs otthon ecet, de a zsíros foltokra már ránézni sem tud, akkor kávézaccot is szórhat a ragacsokra. Ezután hagyja hatni egy kis ideig, majd dörzsölje le.
 5. Citrom: nagyon sokszor hallottam már a csodatevő hatásáról, de el kell, hogy mondjam, elég hihetetlen volt számomra, hogy egy félbevágott gyümölcs zsíroldó hatású lehet. Kipróbáltam, és arra jutottam, hogy a sav valóban oldja a szennyeződéseket, és segít abban, hogy csillogó eredményt kapjak, de a makacs, leszáradt szennyeződések feloldásához azért ennél többre van szükség. Inkább azt mondanám, hogy egy ecetes szódabikarbónás kombináció után levezetésül jöhet a citrom, ami szagtalanít, és a kellemes illatról is gondoskodik.

Kerámia főzőlap tulajdonosok figyelmébe!

A kerámia főzőlap nagyon elegáns kinézetű, de sajnos borzasztóan érzékeny. Könnyen karcolódik, és érzékeny a legtöbb tisztítószerre, még a természetesekre is. Épp ezért különösen körültekintően járjon el, ha a tisztítására kerül sor. Nem javaslom a kávézaccot, illetve az ecettel is óvatosan bánjon. Ezek helyett inkább szalámiákszesszel átitatott puha törlőronggyal törölje le a szennyeződéseket.  Ha nincs otthon ilyen, akkor citromot is használhat.
Az érdes szivaccsal, ronggyal is vigyázzon!


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA