Szárítógépet vegyek, ne vegyek?

vegyek szárítógépet vagy ne?

Szárítógépet vegyek, ne vegyek?

Szárítógéppel kapcsolatos 5 tévhit, vagy nem tévhit tisztázása

Egyre több ember használ szárítógépet, de igazuk van, vagy nincs?

Leggyakrabban azt hallom, amikor valakivel a szárítógépekről beszélgetek, hogy azért nincs neki szárítógépe, mert sokat fogyaszt, és a teregetés ingyen van, vagy tönkreteszi a ruhát, esetleg nehézkes beszerelni, mert ki kell vezetni a szabadba… stb.

Nem arról van szó, hogy nem lehet szárítógép nélkül élni, de ha már a teregetők miatt az életterünket veszítjük el, akkor elgondolkodtató. Vagy ha több kisgyermek van a családban, akikre minden nap mosni kell, óriási segítség, illetve egészségesebb otthont biztosít, hiszen megelőzi a penészesedést, elpusztítja a poratkát, és kevesebb allergizáló anyag kerül a levegőbe, bútorainkra.

A penészesedés hátrányairól nem is beszélve.

A jó hírem, hogy a mai modern kondenzációs vagy hőszivattyús szárítógépek működéséhez csak egy konnektorra van szükség, így elhelyezheti akár a konyhában, fürdőben vagy a szobában is és nem kell a falat átfúratni, hogy a forró gőzt kivezethesse, ami a régi, légkivezetéses modelleknél sok problémát okozott.

Összeállítottam Önnek egy listát, mely tisztázza a szárítógépekről szóló tévhiteket, és segíti a döntését, hogy vásároljon-e szárítógépet, mert megéri, vagy ne.

1/ Nehéz a beszerelése

A mai modern világban kétféle szárítógép jellemző itthon. A kondenzációs és a hőszivattyús szárítógép. Ezek a típusok azért szerencsések, mert semmiféle kivezetést nem igényelnek. Megvásárolja a gépet, elhelyezi az otthonában és csak egy konnektorra van szüksége . Természetesen, ha vizes helyiségben tudja elhelyezni, az a legjobb, mert a szárítógépeknél a gőz egy speciális, 5 literes kondenzátum tartályban csapódik le, amit egyszerűen ki kell üríteni minden egyes szárító program után.
Azonban, van lehetőség egy speciális AutoDrain csövön keresztül közvetlenül a lefolyóba csatlakoztatni.

Tehát, a beszereléséhez csak egy konnektor szükséges, így azt a tévhitet, hogy szárítógépet bonyolult beszerelni, teljesen megcáfolom.

2/ Drága a szárítógép működtetése

Mivel a szárítógépnek semmilyen más „fogyasztása” nincs, csak az energia, így ez mérvadó a vásárlás folyamatában.

Szerencsére minden gyártó köteles megjelölni az energiacímkén a fogyasztást, így egy pontosan kiszámítható. Amit tudni kell:

A kondenzációs szárítógépek D-től B energiaosztályig kaphatóak, míg a hőszivattyús modellek ennél sokkal gazdaságosabbak: A-tól A+++ energiaosztályig állnak a vásárlók rendelkezésére. Egy hőszivattyús géppel akár 67% energiát is megspórolhatunk egy kondenzációshoz képest. Számoljunk egy kicsit:

Egy kondenzációs gép 560 KWh/év áramot is fogyaszthat, ami 40 Ft-os áramdíj esetén, havonta: 1867 Ft körüli összeg. (persze sok függ a használat sűrűségétől és típusától)

Egy hőszivattyús szárítógép ellenben évente csak 189 KWh fogyasztással bír. Ez 40 Ft-os áramdíjjal számolva havonta 630 Ft, ami kevesebb mint 3 db. Túró Rudi.

Mi még a különbség a kondenzációs és hőszivattyús szárítók között, tudja meg ide kattintva.

Őszintén, azt gondolom, hogy a szárítógép üzemeltetése nem drága, sőt abszolút megfizethető! Tehát ezt a tévhitet elvethetjük!

3/ Összemennek a ruháim a szárítógépben

Jó hírem van, mert ez a megállapítás is már a múlté. A hőszivattyús szárítógépek egyik legnagyobb előnye, hogy alacsony hőfokon szárítanak, ezáltal kíméletesek a ruháival, így azok nem fognak összemenni, sőt a színük se fog kifakulni . A hőszivattyús szárítógépek 50 fokos levegőt keringtetnek a dobban, ezért az érzékenyebb anyagokat is nyugodtan száríthatja benne. Segít a ruha címkéjén a szárító ikon is. Amennyiben egy négyzetalakban kör van, szárítóható a ruha. Minél több pöttyöt helyeztek el benne, annál jobban viseli a ruhanemű a magasabb hőfokon történő szárítást.

Rengeteg pozitív oldala van a szárítógépnek. Engedje meg hogy néhányat felsoroljak Önnek, azok közül amelyek a saját tapasztalatom szerint a legkedvesebbek számomra.

4/ Kevesebbet kell takarítani!

Amikor még teregettem a lakásban, a ruhából kikerülő por, szösz, mind a szőnyegre, bútorokra rakódott le. Ez most mind a szárítógép szűrőjében van , így mérhetően kevesebbet kell takarítanom. Arról nem is beszélve, hogy a mosószer maradványokat is eltávolítja, amelyek sok esetben allergiát okoznak, vagy a poratkákkal is megküzd melyre szintén sokan allergiásak. Tehát nem csak hogy kevesebbet kell takarítani, de az allergiásoknak is óriási segítség egy szárítógép.

5/ Megelőzi a penészesedést.

Ez is teljesen logikus. Gondolja végig, hogy egy adag ruhában akár 1,5 liter víz is lehet. Ez mind az otthonában csapódik ki abban a helyiségben ahol a teregető áll. Én pl. minden nap mostam, amíg kisgyermekeik voltak. Akár 2 adagot is. Ez azt jelenti, hogy naponta 3 liter vízzel öntöztem a lakásom falait. Meg is jelentek a kis zöld gonosz penészgombák. A családom egészsége nagyon fontos, emiatt is vásároltam az első szárítógépem. És lám, eltűnt a penész. Azóta se tért vissza szerencsére.

Így az írás végére írva, én mindenképpen ajánlom a szárítógépet, hiszen ezáltal rendezettebb, egészségesebb otthoni környezetet tudunk fenntartani családunk számára.

Válogassona a Bosch szárítógépei között >>>

 

Olvasson még a szárítógépekről:

Hogyan kell bekötni és hova kell helyezni a szárítógépet?

Nem luxus a szárítógép, spórol vele!

A Szárítógépek Varázsa: Előnyök és a szárítógép energiafogyasztása

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Jan 04.

Bosch szárítógép termékajánló