Páralecsapódás a hűtőszekrényben Liebherr

víz a hűtő hátsó falán

Szivárog a víz a hűtőszekrény hátsó belső falán?

Páralecsapódás a hűtőszekrényben

Talán még egy jégréteg is kialakult? Tudja meg mi a normális páralecsapodás, és mi okoz már problémát!

A hűtőszekrény hátsó belső falán lévő víz, vagy vékony jégréteg, páralecsapodás nem szokatlan a hűtőszekrényeknél.  A víz képződése a hűtőszekrény hátsó falán teljesen normális fizikai folyamat, ugyanis a víz a leghidegebb helyen gyűlik össze. A hűtőszekrényekben a víz a hátsó belső falon kondenzálódik, azért mert itt található az elpárologtató, amely a melegséget kivonja a belső térből.

Mely készülékeket érinti?

Nedvesség vagy akár jég jelenhet meg a hűtőszekrények hátsó falain, azoknál a készülékeknél amelyek hátsó fal-párologtatóval rendelkeznek.

A víz és a jég problémát jelez a készülékkel?

A víz felhalmozódása a hátsó falon teljesen normális abban az esetben, ha csak néhány csepp vagy vékony filmréteg képződik.  Ha a kondenzvíz elvezető csatornába összefolyik a kipárolgott víz és az kivezeti azt.(Ez valójában egy luk a hűtő belső falán.) Azonban, ha ott víz gyűlik össze, azt jelenti, hogy a vízelvezető csatorna eltömődött.  Óvatosan tisztítsa meg a csatornát, hogy a kondenzátum szabadon távozzon. Sok esetben ebben a kis nyílásban van egy műanyag tisztító. Az én készülékemben ez rövidnek bizonyult, ezért kicseréltem egy hosszú gyorskötözőre, amely tökéletes szolgálatot tesz.

viz a hűtőben

A Liebherr készülék felhasználói kézikönyve információkat tartalmaz arról, hogyan kell ezt saját maga elvégezni.

Hogyan lehet megakadályozni a jég és a páralecsapódást a hátsó belső falon?

Hogy mennyi víz vagy jég képződik a belső falon, a következő tényezők határozzák meg:

Magas környezeti hőmérséklet

Ha a környezeti hőmérséklet magas, a kompresszornak hosszabb ideig kell működnie, hogy a hűtőszekrényben tartsa a szükséges hőmérsékletet. Ez időnként jégképződést eredményezhet.

Alacsony termosztát beállítás

Ha a hőmérséklet-termosztátot túl alacsonyra állítják, a hűtőszekrény levegője kevesebb nedvességet képes felszívni, növelve a nedvesség képződést a leghidegebb helyen (a hátsó falon). Ezen túlmenően, hogy a hűtőszekrény nagyobb hűtési teljesítményt nyújtson, a kompresszornak hosszabb ideig kell működnie. Ez csökkenti azt az időt, amikor a hűtőszekrény nem aktívan hűt, a kompresszor működési idejéhez viszonyítva, így kevesebb idő marad a hátsó falon lévő kondenzátumnak a lefolyócsatornába való lefolyásához.

Nedves ételek

A vízben gazdag ételek (pl. Gyümölcs, zöldség, hal, hús, tejtermékek) vagy a még meleg ételek tárolása a fő hűtőtérben sok nedvességet enged a belső légkörbe. Ez a nedvesség kondenzátumként gyűlik össze a hátsó falon. Kerülje a meleg étel hűtőbe helyezését. Várjon, amíg teljesen kihűl. Ha hűtőszekrénye BioFresh-rel van felszerelve, a Hydrosafe és a Drysafe segítségével tároljon gyümölcsöt, zöldséget, húst és tejtermékeket.

Az ajtó gyakori kinyitása

Az ajtó gyakori kinyitása és bezárása lehetővé teszi a hő és a nedvesség bejutását a hűtőszekrénybe. A kompresszornak sokáig és keményen kell dolgoznia, hogy a belső hőmérsékletet a kívánt szintre állítsa. Ha a kompresszornak sokáig kell működnie, jég keletkezhet a hűtőszekrény belső falán.

Az ajtótömítés nem légmentes

Ha a víz megfelelően folyik le, és a hátsó fal mégis jeges, vagy víztócsák képződnek, az ajtótömítés nem biztos, hogy légmentesen záródik. A hűtőszekrényen kívüli meleg levegő több nedvességet képes felszívni, mint a hűtőszekrény belsejében lévő hideg levegő. Az ajtótömítésben egy kis lyuk folyamatosan meleg levegőt és nedvességet enged a hűtőszekrénybe, amely kondenzálódik vagy jégként képződik a belső falon.

A Liebherr széles körű készülékválasztékában vannak olyan modellek, amelyekkel soha nem tapasztalhat nedves vagy jeges belső falakat. Nézze meg őket >>>

A Liebherr megalkotta a BioFresh fiókot, amelyben olyan páraszabályozás van, amilyen az élelmiszernek szükséges. Így csökkentjük a kipárolgást, és növeljük a növény, zöldség, gyümölcs eltarthatóságát, sok esetben két- háromszor tovább is eltarthatjuk. Olvasson bővebben a BioFresh fiókokat tartalmazó készülékekről >>>

Böngésszen a Liebherr onlineMárkabolt kínálatában >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Garázsban, fűtetlen helyiségben tárolná a fagyasztó készülékét?

Ételtárolási gyorstalpaló...

Szabadságolja a hűtőszekrényét is

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Jan 07.