Miért romlanak meg hamar a zöldségek, gyümölcsök és mit tehetünk ez ellen. Liebherr

zöldség gyümölcs tárolása, miért romlik meg

Miért romlanak meg hamar a zöldségek, gyümölcsök és mit tehetünk ez ellen.

Alapélelmiszereink tárolása hűtőben és fagyasztóban

A szántóföldtől a zöldséges pultjáig

A friss nem mindig friss. A gyümölcsök és zöldségek melyeket a zöldségestől vagy a boltból vásárolunk egészségesnek tűnnek, de a legtöbb esetben már hosszú utat tettek meg. Közvetlenül a szántóföldi betakarítás után a legmagasabb az élelmiszerek tápanyagtartalma. De sajnos, nem közvetlenül a gyümölcsösből, kertből kerülnek az asztalra, hanem kitérőket tesznek a nagybani, és kisker piacon, bolthálózatokon keresztül. Gyümölcsöt és zöldséget gyakran hűtés nélkül tárolnak itt több napig, mielőtt a kosarunkba kerülnének.

Ennek a hosszú útnak az a problémája, hogy a fény-, oxigén- és hőérzékeny vitaminok elvesznek a szállítás során. A spenót például már 50% -kal kevesebb C-vitamint tartalmazhat a szupermarketben, mint röviddel a betakarítás után. Helytelen tárolás esetén a penész növekedése is lehetséges.

A meglepetés: fagyasztott gyümölcsök és zöldségek

fagyasztóban zöldség

Sok várakozással ellentétben a fagyasztott termékek tápanyagtartalma nagyon jó. Ennek oka: A gyümölcsöt és a zöldségeket egy kevés vízzel kifehérítik közvetlenül a betakarítás után, majd gyors fagyasztási eljárással sokkolják. A betakarítás, begyűjtés és a fagyás között gyakran csak néhány óra telik el. A fagyasztás megőrzi a vitamin- és tápanyagtartalmat, és a fontosabb összetevők nem veszhetnek el. Az íze és állaga változatlan marad a sokkfagyasztás révén is. Tehát a mítosz, miszerint a friss gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek, mint a fagyasztottak, most is tisztázódik. 

Figyelmébe ajánlom a Liebherr fagyasztókat, melyekben garantált a zöldségek és gyümölcsök további frissessége >>>

A friss gyümölcsöknek és zöldségeknek is fontos a tárolás, a sima hűtőszekrényben

Tisztázzuk, miért romlanak meg a zöldségek?

A növények szüretelés, betakarítás után is tovább lélegeznek, pórusaikon keresztül nedvesség távozik. Ezért a normál hűtőtérben hamar kiszáradnak, elfonnyadnak. A kipárolgó nedvesség a hűtőtérben lecsapódik és távozik a lefolyórendszerbe. Gyakorlatilag minden egyes deciliter víz, ami a hűtőnkbe kicsapódik, az élelmiszerekből távozik el.

De van megoldás! Ha a hűtőtérben lévő levegő relatív páratartalmát megemeljük a megfelelő szintre, a kipárolgás jelentősen lecsökkenthető, így a veszteségek is sokkal alacsonyabbak lesznek. Ezért a hűtő gyártók megalkották a BioFresh fiókot, amelyben olyan páraszabályozás van, amilyen az élelmiszernek szükséges. Így csökkentjük a kipárolgást, és növeljük a növény, zöldség, gyümölcs eltarthatóságát, sok esetben két- háromszor tovább is eltarthatjuk.

biofresh fiók

Ismerje meg a BluPerformance hűtő és fagyasztókészülékeket >>>

A BluPerformance BioFresh hűtőkészülékek lényegesen nagyobb BioFresh fiókokkal érkeznek.  A Premium BioFresh készülékekben ön állíthatja be a páratartalmat,
a HydroSafe (magasabb páratartalom mellett) vagy DrySafe (alacsonyabb páratartalom mellett) állíthatja be a páratartalom-kezelőpanelen.

A megvilágított BioFresh fiókok teljesen kihúzhatók, és szükség szerint kivehetők. A BioFresh prémium fiókok puha zárószerkezettel vannak felszerelve.

Figyeltek a láthatóságra is a BioFresh fiókoknál:

A BioFresh válaszfalban elhelyezett integrált LED-világítás tökéletesen megvilágítja a fiókokat.

led világítás hűtőben

Válassza a magas minőségű Liebherr hűtőszekrényeket, és tárolja tovább az élelmiszereit, így ritkábban kell vásárolnia.

hosszan friss

Kattintson ide és nézze meg a Liebherr onlineMárkaboltban a hűtőket >>>

Kattintson ide és válogasson a Liebherr fagyasztószekrények között>>>

Tudjon meg többet, és olvasson tovább

Garázsban, fűtetlen helyiségben tárolná a fagyasztó készülékét?

Ételtárolási gyorstalpaló...

Szabadságolja a hűtőszekrényét is

Milyen a hűtője az európainak, az oroszoknak, vagy a svédeknek?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Nov 19.