Ételtárolási gyorstalpaló Liebherr

helyes ételtárolás

Ételtárolási gyorstalpaló...

Tudta? Van amit jobb, ha inkább csak a spájzban tárol...

Ételek, amelyeket soha nem lenne szabad betenni hűtőbe!

Tudja Ön, hogy ha a paradicsomot beteszi a hűtőbe, akkor nagyon rövid időn belül elveszíti az ízét és a friss zamatát, és csak egy ízetlen, vizes, piros vacak lesz belőle? A krumpli hűtőben tárolva hamarabb megromlik, mint a szabad levegőn, ráadásul csúnyán be is barnul…
Nagyon sok étel van, amit sosem lenne szabad betenni a hűtőszekrénybe, mégis sokan úgy gondolják, hogy pont ezzel mentik meg a gyors romlástól. Ha Ön is azok közé tartozik, akik még a kenyeret is a hűtve tartják, hogy tovább friss maradjon… akkor jól figyeljen!

Ételtárolási gyorstalpaló következik! :)

Mielőtt megmutatnám, milyen élelmiszereket kötelező és melyeket tilos hűtőbe tenni, gyorsan összefoglalom a helyes tárolás alapelveit!

Megpakolt hűtőszekrény

  • A frissen főtt ételt a hűtőtérben tárolja, ezzel megakadályozza a baktériumok elszaporodását, és az étel gyors romlását. (természetesen kihűlve helyezze be.)
  • Vannak olyan gyümölcsök, amelyek hamar elveszítik az állagukat, és rövid idő elteltével már nem lesznek olyan „ropogósak” (pl. banán, dinnye). Ezeket ne tárolja alacsony hőmérsékleten.
  • SOHA ne tegyen forró ételt a hűtőszekrénybe! Egyrészt hozzájárulhat ahhoz, hogy a többi étel megromoljon, másrészt pedig növeli a fogyasztást.
  • Mielőtt az élelmiszert betenné a hűtőbe, csomagolja frissen tartó fóliába, vagy zárható dobozba. Ezzel már sokat tett azért, hogy a nedvesség eltávozzon az ételből, és veszítsen ízéből, tápértékéből…
  • Ha vannak levegő keringető nyílások a készülékben, akkor vigyázzon arra, hogy ne takarja el a behelyezett ételekkel. A hideglevegő folyamatos keringetése egyenletes hőmérsékletet biztosít az egész hűtőtérben.
  • Ne nyitogassa a hűtő ajtaját túl gyakran, s főleg ne feleslegesen. Ilyenkor ugyanis rengeteg meleg levegő kerül be a hűtőtérbe, fokozva ezzel a hűtést, és így a fogyasztást. Arról nem is beszélve, hogy így az ételek is könnyebben romlanak.
  • Figyeljen az ajtóban található tárolókra! Ne tartson bennük túl sok (nagyméretű) élelmiszert, mert esetleg az ajtó nehezebben csukódik be, és így a meleg levegő folyamatosan áramlik a beltérbe.
  • Ha csak lehet, a zöldségféléket és a gyümölcsöket tisztítsa, majd alaposan szárítsa meg, mielőtt betenné a készülékbe. A szennyezett élelmiszerekkel bacilusokat vihet be a készülékbe, másrészt pedig az élelmiszer közelében tárolt többi étel is könnyebben megromlik
  • A tojástartóban mindig friss tojást tároljon. Figyeljen arra, hogy a tojás gyorsan romlik, ráadásul a héja is fertőzött lehet (szalmonellabaktériummal), ezért tárolja a többi ételtől elkülönítetten, főleg azoktól, amelyeket nyersen fogyaszt, vagy már elkészített.
  • A tejtermékeket mindig fedje le, mert pillanatok alatt „hűtőízűek” lesznek.
  • A már felolvasztott ételeket sose fagyassza le újra!

Mi az, amit mindenképpen hűtőben tároljon?

  • A salátákat először mossa meg, alaposan csepegtesse le, majd jól záródó zacskóban tegye be a hűtőbe
  • A paprikát, sárgarépát szintén nem árt, ha zacskóba teszi, ellenkező esetben hamar megfonnyadnak.
  • A korszerűbb hűtők aljában már van zöldségtartó fiók, ide tegye a padlizsánt, zellert és a cukkinit!
  • A legtöbb gyümölcsöt felesleges hűtőben tartani. Csak akkor hűtse, ha szeretné, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak, vagy fogyaszthatóak legyenek. Például a bogyós gyümölcsök irtó gyorsan fonnyadnak, őket megmentheti a hűtő. A déli gyümölcsöket viszont vétek hűtőbe tenni.
  • A kimérve árult sajtokat otthon csomagolja át papírba, mert zacskóban hamar megpenészednek. Ugyanígy a gomba se szereti a műanyag csomagolást, bár a gombával egyébként is óvatosan bánjon, és vásárlás után hamar használja fel!
  • A nyers hús tárolásával nagyon vigyázzon! Ha felhasználás előtt egy hűtőben tárolja a többi élelmiszerrel együtt, mindig jól csomagolja be, nehogy a nyers hús leve rácsöpögjön a többi ételre. Sok készülékben már van erre kialakított fiók, mely nagyon praktikus és sokáig frissen tartja a nyers húst, halat.
  • A vajat tárolja jól lefedett edényben, és a hűtő hűvösebb részén, mert hamar magába szívja a szagokat

Mit nem ajánlott a hűtőbe tenni?

Több olyan élelmiszer van, amelyeknél a hűtés inkább árt, mint használ. Ezek:

  • Paradicsom
  • Banán – felesleges hűtőben tárolni, mert hamar megbarnul, és az érési folyamatot is akadályozza
  • Citrusfélék
  • Avokádó – csak akkor hűtse, ha késleltetni szeretné, hogy megérjen
  • Olajok, fel nem bontott konzervek, lekvárok
  • Méz – alacsonyabb hőmérsékleten kikristályosodik, és így a felhasználása is nehezebb lesz.
  • Kávé
  • Burgonya – a hűtéssel többet árt, mint használ. Gyorsabban megromlik, mint egyébként. Ráadásul besötétedik a héja, édesebbé változhat az íze, mert a keményítő el kezd cukorrá változni. A burgonyát hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, úgy, hogy tudjon lélegezni is.

A Liebherr hűtőszekrények BioFresh fiókjaiban, döbbentesen sokáig friss és vitamindús marad az élelmiszer.

biofresh fiók

A BioFresh-rekeszek garantálják a tökéletes klímát a szuperhosszú frissességhez. Alig 0°C feletti hőmérsékleten és ideális páratartalomnál a gyümölcsök, zöldségek, a hús, a hal-, és tejtermékek akár háromszor hosszabb ideig megőrzik egészséges vitamintartalmukat, finom aromájukat és étvágygerjesztő kinézetüket, mint a hagyományos hűtőrészekben.
Független tanulmányok bizonyítják, hogy számos élelmiszer C-vitamin tartalma még nő is a BioFresh-rekeszben való tárolás során, miközben a gyümölcsök és zöldségek természetes nedvességtartalma jóval kisebb mértékben csökken.

A BioFresh fiókok szabályozható tárolási körülményeket kínálnak, így minden élelmiszertípust a neki megfelelő, optimális klímaviszonyok mellett tárolhat.

A frissességet garantálja a páraszabályozó lemez, mely révén egyedileg állíthatja be a BioFresh rekeszek levegőjének páratartalmát. A BioFresh rekesz csekély páratartalmú levegőt garantáló DrySafe rekesze optimális a húsáruk, halak, tejtermékek tárolására. A gyümölcsöket és zöldségeket legjobb kicsomagolva, a BioFresh HydroSafe rekeszben, akár 90% páratartalom mellett tárolni.

Válogasson a Liebherr BioFresh hűtőszekrényei között >>>

Tudjon meg többet a hűtőszekrényekről: 

Liebherr 3in1 hűtőszekrény! Ön hallott már ilyent?

Kisokos fagyasztókhoz

Tavaszi vidám színes hűtőszekrények

Mit hova pakoljon a hűtőben?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Júl 31.