A mosógép választás 3 legfontosabb szempontja szakértőnktől

Mielőtt mosógépet választ, szakértői jótanács

Mielőtt mosógépet választ, ezt tudnia kell! Hogyan talája meg a legjobb mosógépet? Segítünk!

A mosógép választás nem egyszerű, hiszen nem kinézet alapján választunk készüléket. Persze fontos, hogy tetszen a kinézete a mosógének, de fontosabb, hogy tudjuk azt, hogy felül- vagy elöltöltős mosógépet szeretnénk, netán beépíthetőt amely elé bútorlapot kell szerelni…

A mosógép választás nehéz dolog, és sok szempontot kell megvizsgálni a legjobb mosógép kiválasztásának érdekében, ezért megkérdeztem Tóth Attilát, aki már több éve az onlineMárkaboltok háztartásigép szakértője és több ezer mosógép eladásban segédkezett már, hogy mi az a 3 legfontosabb szempont amely vizsgálata nélkül nem valószínű, hogy a tökéletes mosógépet megtaláljuk.

tóth attila szakérő

1/ Az első és legfontosabb szempont a mosógép választásban a töltetsúly.

Az optimális mosógép kiválasztásánál a töltetsúly az elsődleges tényező. A mosógép töltetsúlya azt mutatja meg, hogy az adott modell maximálisan mekkora súlyú ruhát tud kimosni tökéletes eredménnyel, gazdaságosan.

Azok a mosógépek, amelyek kisebb töltetsúlyúak, kevesebb ruhát tudnak mosni egyszerre, míg a nagyobb töltetsúlyú modellek több ruhát tudnak egyszerre mosni. Ezért fontos, hogy tudja, hogy mennyi ruhát szokott tisztítani a mosógépével, és ennek megfelelően válasszon megfelelő töltetsúlyú mosógépet.

Előnyösebb inkább kicsit nagyobb kapacitású mosógépet választania, mert a legtöbb mosógép már súlyautomatikával rendelkezik, így megméri a bepakolt ruha mennyiségét, és ehhez igazítja a mosási ciklust, a legoptimálisabb megoldással.

A nagyobb töltetű mosógép előnye még a nagyobb dobkapacitás, ami lehetővé teszi, hogy pl. paplant, vagy takarót is be tudjon helyezni, és tisztára mosni.

Az is előny, hogy a nagyobb dobban, kevésbé gyűrődik azonos mennyiségű ruha mint, egy kisebb dobban.

Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy a kisebb mosógépeket is jól „megtömjük”, nem figyelve a gyártó súly ajánlásra, így hamarabb lestrapáljuk a készüléket, és ezért sűrűbben kell cserélnünk. Válasszon nagyobb kapacitású gépet és biztosan nem fogja „túltömni” a mosógépet.

2/Második kihagyhatatlan szempont a mosógép választásban, az energiahatékonyság.

A mosógépek működéséhez szükséges energiát Önnek kell kifizetnie, és emellett a környezetünkre is káros hatással bír. Ezért fontos, hogy olyan mosógépet válasszon, amely energiatakarékos. Az energiahatékonyságot a mosógép energiacímkéjén láthatja.

Az energiaosztályok betűvel vannak jelölve egy A-tól G-ig terjedő skálán. Az A. osztályú készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát, tehát ezek a termékek a legenergiatakarékosabbak. A G. osztályú készülékek fogyasztják a legtöbb energiát.

Az energiafogyasztást például 100 mosási ciklusra vetítve van megadva, ECO programon. (Az „Eco 40-60”* program normál mértékben szennyezett pamut, vászon vagy kevert szálas ruhanemükhöz alkalmas, amelyek a ruhacímkéjük alapján 40 °C-on vagy 60 °C-on moshatók. Ebben a mosási ciklusban a fenti szövetek vegyesen is jelen lehetnek.)

mosógép energiacímke

Jelmagyarázat a mosógép energiacímkéjéhez

1/ QR-kód
2/ Energiahatékonysági osztály
3/ Súlyozott energiafogyasztás kWh-ban 100 működési ciklusra vetítve (Eco 40-60 programban)
4/ Maximális töltet
5/ „Eco 40-60”* program időtartama
6/ Súlyozott vízfogyasztás** literben egy működési ciklusra vetítve (Eco 40-60 programban)
7/ Centrifugálási hatékonysági osztály**
8/ Zajkibocsátási érték a centrifugálási ciklusban 1 pW hangteljesítményre vonatkoztatva, db(A)-ben és zajkibocsátási osztályban megadva

Tehát a mosógép választásnál mindenképpen vegye figyelembe  3. pontot ami az áramfogyasztása a mosógépnek és a 6. pontot ami a vízfogyasztás.

Jó tanácsom az energiatakarékosságért;

Válasszon Inverteres PowerDrive motorral készült mosógépet, amely minden mosási ciklus alatt energiát takarít meg, továbbá meghosszabbítja a gép élettartamát, amellett, hogy csendesebbek a hagyományos motorral működő társaiknál.

És, ne feledje, hogy használja az ECO programot, mert nemcsak az energiafogyasztás mérséklődik, hanem az alacsonyabb hőmérsékletű mosással a ruhák élettartama is megnövekszik. 

3/ A harmadik szempont, amit mindenképp meg kell vizsgálnia mosógép választás előtt a készülék program kínálata.

A legtöbb mosógép program fontos és szükséges, de vannak olyanok, amelyek nélkül nem fogja szeretni a készülékét.

Gondolja végig, hogy milyen anyagokat szokott mosni, mert pl. a gyapjút, vagy a selyem anyagokat csak alacsony hőfokú programon szabad mosni. Vagy ha sokat sportol, hasznos lehet a sport program.

Szereti a farmert, akkor olyan készüléket vegyen, amiben van farmer program.

Kicsi gyermeke van, akinek sokszor foltos a ruhája, akkor érdemes folttisztítással felszerelt mosógépet választani, A foltot felismer a gép és ennek függvényében állítja be az áztatást, a hőmérsékletet és a dobmozgás sebességét, valamint irányát. Természetesen a folttisztító programokat szabadon kombinálhatja bármelyik alapprogrammal. A folt típusok: bébiételek, vaj / olaj, tojás, kávé, csokoládé, szőlőlé/bor, tea, paradicsom, narancs, eper, talaj / homok, fű, kozmetikumok, piszkos zokni, izzadtság, és a vér.

Kisgyermek esetén, vagy allergiásoknak hasznos lehet a gőzprogram, amely vegyszer nélkül fertőtleníti a ruhaneműket. Van olyan gőzprogram, amely a mosás végén fertőtlenít, de van olyan is, amely 20 perc alatt átgőzöli a száraz ruhánkat, hogy ismét hordható legyen.

Expressz vagy gyors programok óriási segítségek lehetnek, ha rohanó az életvitele…

Ha nem tudja azonnal kiszedni a mosógépből a ruhát, akkor olyant válasszon, amelyet késleltetni tud, vagy olyant ami a ciklus lejárta után még frissen tartja azt.

Rengeteg féle mosógép van, és az a lényeg, hogy alaposan gondolja át, Önnek mire van szüksége és ez után válasszon. Ez fogja meghatározni, hogy mennyire szereti a mosógépét!

Bármilyen kérdése van, akár a mosógépek funkcióival kapcsolatban keressen és átbeszéljük, a +36-1/478-2128-as számon elér.

Böngésszen a Hivatalos Forgalmaző, minőségi mosógépei között >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovébb:

Több mint 700 cikket tartalmazó tartalomjegyzékünk >>>

Mit jelent a mosógép centrifuga fordulatszám?

10 tipp mosógép megvásárlásához

Új mosó-szárítót szeretne? Segítek a jó döntésben!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Márc 23.