Mit jelent a mosógép centrifuga fordulatszám?

centrifugálásról minden

Melyik centrifugálási sebesség az ideális?

Mennyi víz marad a ruhában centrifugálás után?

Sokféle mosógép létezik és a centrifugálás sebessége is különböző a készülékeknél. De Ön melyiket válassza?

Mit is csinál pontosan a centrifugálás?

Gyorsan forgatja a mosógép a dobot. A gyors forgás, egy létre hozza a centripetális erőt (és a látszólagos) centrifugális „erő” erejével a mosógép elválasztja az anyagokat, így a víz kiválasztódig a ruhából. Amikor a ruhák forognak a dobban, az erő hatására a víz a kis lyukakon keresztül kilökődik, így a ruhák szárazabb lesznek. Az eredmény, hogy a mosógép eltávolítja a nedvesség egy részét a mosott ruhából.

Mit jelent a 800 rpm vagy 1600 rpm centrifugálás fordulatszáma.

Sokszor a mosógép gyártók a centrifuga fordulatszámnál az rpm mértékegységet használják. Ez a percenkénti fordulatszám-ot jelöli. Tehát a centrifugálásnál a dob egy perc alatt ennyiszer forog körbe. A 800 fordulatszámos mosógépeknél 800-szor az 1600 rpm mosógépeknél pedig 1 perc alatt 1600 fordulatszámot tesz meg a mosógép dob.

Mennyi nedvességet „hajt ki” centrifugálás

A mosógép gyártók sok esetben feltüntetik a mosógép használati utasításában, hogy mennyi víz marad a ruhákban a centrifuga program lefutása után.

Tudnia kell, hogy minél magasabb fordulatszámon centrifugálunk, annál kevésbé lesz nedves a ruha, és annál kevesebbet kell szárítani is (egy mosógép általában programonként változó centrifugával dolgozik, ezért minden esetben javasoljuk a vásárlónak a leírás vonatkozó részeinek áttanulmányozását).

Egy 1000 fordulat/perc sebességű centrifugálás után a ruhái nedvességtartalma már csak 62%-os.

Az 1200 rpm centrifugálás már csak 52% nedvesség marad a ruhákban.

Az 1600- ford/perc centrifugálásnál már csak 44% a ruhák nedvességtartalma.

Tehát abszolút igaz, hogy minél magasabb a centrifuga fordulatszáma annál kevesebb víz marad a mosott ruhákban.

Hangosabb a nagyobb fordulatszámú centrifugálás?

Előfordulhat, hogy picit hangosabb a magasabb fordulatszámú centrifugálás, de az emberi fülnek alig hallható a különbség. Azonban a hatékonyság végett ez nem mérvadó szerintem.

A Gorenje WHP62ES 6 kg-os közkedvelt mosógép, mely 1200 fordulat/perc centrifugálással bíró elöltöltős mosógép centrifugálási zajszintje 76 dB.

Míg a Gorenje WS967LN 9 kg-os 1600 fordulat/perc centrifugálással rendelkező elöltöltős mosógép centrifugálási zajszintje 77 dB.

A felhasználóknak fontos, hogy a mosógépük halk legyen és ezért sokat tesznek már a gyártók.

A halk működésért megalkották az inverteres PowerDrive motorral rendelkező Gorenje mosógépeket, melyek csendes üzemmódja kiváló és biztosítja, hogy a zajszint soha ne emelkedjen 54 dB fölé.

A mosógép energiacímkéjén mindig megtalálja a centrifuga zajszintjét.

Milyen centrifuga fordulatszámot válasszon különböző anyagokhoz?

A legtöbb pamut, műszálas, vegyes ruhanemű jól bírja a magas centrifuga fordulatszámot. Előnye, hogy kevesebb víz marad a ruhában, így gyorsabban száradnak meg, illetve kevesebb párát enged ki otthonába a teregetés folytán.

Akinek szárítógépe van, az még energiát is takaríthat meg, hiszen kevesebb idő alatt lesznek szárazak a ruhák a készülékben, ezért kevesebb energiát fognak használni.

 A kényes anyagoknál kell vigyázni, hogy alacsonyabb fordulatszámú centrifugálást állítsunk be, mint a gyapjú, a selyem és a csipke, mert ezek, jobban elhasználódnak, ha 1600 fordulat/perc sebességgel centrifugálja őket.

Most már mindent tud amit a centrifugálásról tudni lehet, így ideje mosógépet választania!

Nézze meg a Gorenje onlineMárkabolt kínálatát >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Ide kattintva böngészhet több mint 100 mosógépről szóló cikkeink között>>>

Új mosó-szárítót szeretne? Segítek a jó döntésben!

Mosógép tisztítás, szagmegelőzés

5 dolog ami segít kordában tartani az allergiát

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Máj 12.