facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Mit hova pakoljon a hűtőben?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Így pakoljon el a hűtőjében, ha nem szeretné, hogy ételei idő előtt megromoljanak!

Mit hova pakoljon a hűtőben? A legtöbb embernek eszébe sem jut valamilyen következetes rendszer alapján tárolni az ételeket a hűtőben. Bevásárlás után minden oda kerül, ahol épp elfér. Pedig egy kis odafigyeléssel Ön is sokat tehet azért, hogy az ételei tovább megőrizzék friss és eredeti állapotukat!
Az elrendezés alapjául a hűtőben uralkodó hőmérsékletkülönbség szolgál: a zöldségtároló feletti rész a leghűvösebb, a legfelső polc irányában a hőmérséklet egyre nő, és a készülék ajtaja a legmelegebb. De nézzük, mit jelent ez az ,,ételekre lefordítva"?

Zöldségek és gyümölcsök tárolása

Sokan hajlamosak vagyunk csak úgy bedobni a zöldségeket vagy gyümölcsöket az egyik polcra, pedig ezzel pont az ellenkezőjét érjük el. Ezeket inkább az arra kijelölt rekeszbe tegye. A hűtők aljában található zöldségrekeszben általában 10 fok van, ami pont ideális hőmérséklet - a hidegebb közeg ártana nekik. Javaslom, tegye egy zacskóba is, így nem csapódik le a pára a dobozban és nem mennek tönkre a zöldségek.
Extra ajánlat: ha a rekesz páratartalmát is szabályozhatja, még ideálisabb közeget állíthat be az ételei számára, amelyek így tovább őrzik meg eredeti állapotukat. A Liebherr hűtőkben megtalálható BioFresh rekeszben például pontosan beállíthatja, milyen legyen a páratartalom.

Húsok, halak tárolása

A húsok, halak esetében különleges odafigyelésre van szükség. Egyrészt csak a többi élelmiszertől elkülönítve, jól becsomagolva kerülhetnek be a hűtőtérbe, és arra is figyeljen, nehogy a nyers hús leve ráfolyjon az elkészített főtt ételre. A legalsó polcon (közvetlenül a zöldségfiók felett) van a leghidegebb, ezért a felhasználásig oda tegye. Ha 1-2 nap múlva se készíti el, akkor inkább csomagolja át a mélyhűtőbe.
Extra ajánlat: egyes készülékekben a frissen tartó fiók mellett 0 fokos rekesz is található, amelyik még ideálisabb a húsfélék számára. Ez a különleges adottság sok Bosch, Siemens, Whirlpool és Hotpoint hűtőkben megtalálható.

Készételek és sütemények

Az olyan ételeket, amelyeknek folyamatos, egyenletes hűtésre van szükségük, de nem igénylik a nagyon alacsony hőmérsékletet, a középső polcokra tegye. Ide kerülhetnek (természetesen alaposan lezárt edényben) a főtt ételek, ételmaradékok, sütemények, felbontott tejtermékek, sajtok, a tojás stb. Ezen a részen kb. 5 fok van.

Legfelső polcok  

Itt általában 8 fok van, ami optimális a felbontott élelmiszerek (joghurtok stb.) tárolásához, amelyeket lehetőleg 2-3 napon belül el is fogyaszt. Ide kerülhetnek még az enyhébb hűtést igénylő gyümölcsök (citrusfélék, bogyós gyümölcsök) stb.

 

Vigyázat! A hűtő ajtajában van a legmelegebb!

Ezen a részen 10-15 fok van, ami csak a minimális hűtést igénylő élelmiszereket számára elegendő. Ilyenek például az üdítők, a lekvár, a vaj, mustár stb.

Néhány hasznos praktika!

  • A vajat mindig jól lezárt edényben tárolja, mert nagyon gyorsan magába szívja a szagokat.
  • ha szeretné, hogy sokáig friss maradjon az élelmiszer, akkor csomagolja, vagy dobozolja be.
  • A műanyag tároló dobozok azért is praktikusak, mert egymásra pakolva helyet spórolhat, és sokkal átláthatóbban, rendezettebben tudja tárolni az ételeket.
  • A friss árut mindig a meglévő mögé tegye, így elkerülheti, hogy hónapok óta lejárt ételek aszalódjanak gazdátlanul az egyik sarokban úgy, hogy senki sem vesz tudomást róluk

Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA