Mit hova pakoljon a hűtőben? Liebherr

mit-hova-a hütőben

Mit hova rakjon a hűtőben, hogy ne kelljen örökké vásárolni járni!

Így pakoljon el a hűtőjében, ha nem szeretné, hogy ételei idő előtt megromoljanak!

Most hogy ritkábban vásárolunk, sokkal fontosabb a hűtőszerkényben az élelmiszereket helyesen elpakolni. Minél ritkábban szeretnék elhagyni otthonunkat és nem utolsó sorban, jó lenne elkerülni az ételpazarlást is.  

A legtöbb embernek eszébe sem jut valamilyen következetes rendszer alapján tárolni az ételeket a hűtőben. Bevásárlás után minden oda kerül, ahol épp elfér. Pedig egy kis odafigyeléssel Ön is sokat tehet azért, hogy az ételei tovább megőrizzék friss és eredeti állapotukat!
Az elrendezés alapjául a hűtőben uralkodó hőmérsékletkülönbség szolgál: a zöldségtároló feletti rész a leghűvösebb, a legfelső polc irányában a hőmérséklet egyre nő, és a készülék ajtaja a legmelegebb. De nézzük, mit jelent ez az „ételekre lefordítva”?

Először is állítsa be az ideális hőmérsékletet a hűtőben

A hűtőrészben az ajánlott hőmérséklet 4 °C alatt van, a fagyasztóban pedig a -18 °C lenne az ideális. Már a tökéletes hőmérséklettel nővelni tudja az ételek egészséges eltarthatóságát.

Zöldségek és gyümölcsök tárolása

Sokan hajlamosak vagyunk csak úgy bedobni a zöldségeket vagy gyümölcsöket az egyik polcra, pedig ezzel pont az ellenkezőjét érjük el. Ezeket inkább az arra kijelölt rekeszbe tegye. A hűtők aljában található zöldségrekeszben általában 10 fok van, ami pont ideális hőmérséklet – a hidegebb közeg ártana nekik. Javaslom, tegye egy zacskóba is, így nem csapódik le a pára a dobozban és nem mennek tönkre a zöldségek.
Extra ajánlat: ha a rekesz páratartalmát is szabályozhatja, még ideálisabb közeget állíthat be az ételei számára, amelyek így tovább őrzik meg eredeti állapotukat. A Liebherr hűtőkben megtalálható BioFresh rekeszben például pontosan beállíthatja, milyen legyen a páratartalom.

Húsok, halak tárolása

A húsok, halak esetében különleges odafigyelésre van szükség. Egyrészt csak a többi élelmiszertől elkülönítve, jól becsomagolva kerülhetnek be a hűtőtérbe, és arra is figyeljen, nehogy a nyers hús leve ráfolyjon az elkészített főtt ételre. A legalsó polcon (közvetlenül a zöldségfiók felett) van a leghidegebb, ezért a felhasználásig oda tegye. Ha 1-2 nap múlva se készíti el, akkor inkább csomagolja át a mélyhűtőbe.

Készételek és sütemények

Az olyan ételeket, amelyeknek folyamatos, egyenletes hűtésre van szükségük, de nem igénylik a nagyon alacsony hőmérsékletet, a középső polcokra tegye. Ide kerülhetnek (természetesen alaposan lezárt edényben) a főtt ételek, ételmaradékok, sütemények, felbontott tejtermékek, sajtok, a tojás stb. Ezen a részen kb. 5 fok van.

Legfelső polcok

Itt általában 8 fok van, ami optimális a felbontott élelmiszerek (joghurtok stb.) tárolásához, amelyeket lehetőleg 2-3 napon belül el is fogyaszt. Ide kerülhetnek még az enyhébb hűtést igénylő gyümölcsök (citrusfélék, bogyós gyümölcsök) stb.

Vigyázat! A hűtő ajtajában van a legmelegebb!

Ezen a részen 10-15 fok van, ami csak a minimális hűtést igénylő élelmiszereket számára elegendő. Ilyenek például az üdítők, a lekvár, a vaj, mustár stb.

Néhány hasznos praktika!

  • A vajat mindig jól lezárt edényben tárolja, mert nagyon gyorsan magába szívja a szagokat.
  • ha szeretné, hogy sokáig friss maradjon az élelmiszer, akkor csomagolja, vagy dobozolja be.
  • A műanyag tároló dobozok azért is praktikusak, mert egymásra pakolva helyet spórolhat, és sokkal átláthatóbban, rendezettebben tudja tárolni az ételeket.
  • A friss árut mindig a meglévő mögé tegye, így elkerülheti, hogy hónapok óta lejárt ételek aszalódjanak gazdátlanul az egyik sarokban úgy, hogy senki sem vesz tudomást róluk

 

Ismerje meg a Liebherr hűtőszekrényeit, melyek kiváló minőségűek, hosszú távra szólnak és sokféle kivitelben készülnek >>>

Olvasson még a hűtőkről: 

Legnépszerűbb Liebherr kicsi fagyasztószekrényünk!

Spóroljon áramot a hűtőszekrényével

Mit tehet azért, hogy sokáig elálljon a nagybevásárláskor beszerzett élelmiszer

Liebherr alul fagyasztós hűtőszekrény összehasonlítás

45 éve használják a Liebherr fagyasztót

Hűtőszerkény választásnál a legfontosabb

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Ápr 15.