Spóroljon áramot a hűtőszekrényével

spóroljon  hűtővel

Spóroljon áramot a hűtőszekrényével! Olvassa el 7 tippünket!

Most hogy mindenki bekényszerül az otthonába, megnőhet a rezsiszámla.

A legtöbb családtagunk dolgozik, iskolába jár, így szinte csak reggel és este találkozik a család. De most, hogy otthon kell maradni, megnövekedhet a család rezsiköltsége.

Gondoljon bele, hogy egész nap használjuk az áramot. Működik a tv, a számítógép. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet mosni a mosógéppel. Nem elhanyagolható, hogy minden nap főzünk. Akinek gázos tűzhelye van annak a gázszámla, de az indukciós vagy kerámia főzőlapnál ismét csak az áramfogyasztás nő meg. A mosogatógépet is bekapcsoljuk többször, hiszen reggeli, ebéd, és vacsora edényeink vannak, a megszokott vacsora helyett.

Tehát, oda kell figyelni az áramfogyasztásra! Mit tehet, hogy megelőzze az áramszámla növekedését!

1/NE helyezzen meleg ételt a hűtőszekrénybe!

A hűtőszekrénynek sokkal erőteljesebben kell dolgoznia, hogy megőrizze belső 'hidegségi szintjét', ha valaki például meleg ételt helyez bele. Minél nagyobb, több, és minél melegebb a hűtőszekrénybe behelyezett élelmiszer, annál több áramot fog felhasználni a készülék arra, hogy visszaállítsa az eredeti hőmérsékletet.

A jégképződés veszélye is fennáll ilyenkor, hiszen a meleg étel nagyobb páratartalommal bír, mely kicsapódik a hűtő falán.

Ha nagyon időhiányban szenved, akkor tegye hideg vizes fürdőbe a meleg lábost, akár csak rövid időre, így gyorsan tud csökkeni a hőmérséklete.

Tehát ha teheti, várja meg, míg kihűl az étel, és csak utána helyezze el a hűtőszekrényben.

2/ A fagyasztóból kivett ételt a hűtőszekrényben olvassza ki.

Ha időben gondolkodik, akkor már este kiveszi a fagyasztóból pl. a húsokat, melyeket másnap szeretne felhasználni. Ezeket tegye a hűtőszekrény normál terébe. A hideg, fagyott hús jót tesz a hűtőszekrénynek, hiszen segít neki a hűtésben, így áramot spórol. Mivel a normál hűtőtérben plusz fok van, kiolvad a hús és biztos egészséges marad.

3/ Olyan hűtőszekrényt vásároljon, mely rendelkezik gyorshűtéssel, gyorsfagyasztással.

Sok áramot spórolhat a gyors funkcióval, amely felgyorsítja a hűtési folyamatokat. Használja akkor, ha sok élelmiszert helyez el akár a hűtőben akár a fagyasztóban, mert minél hamarabb lehűlnek, annál előbb tud visszaállni a megszokott üzemmódra a készülék és energiatakarékosan működni.

Például a Liebherr készülékeknél az automatikus SuperFrost funkcióval az élelmiszer lefagyasztása egyszerű és energiát takarít meg. Gyorsan csökkenti a hőmérsékletet -32 ° C-ra és létrehozza a hideg levegőt így megőrzi az étel a létfontosságú vitaminokat. Amint az étel teljesen megfagyott, a hűtő vissza kapcsol a normál üzemmódba, így energiatakarékos is.

Böngésszen a Liebherr hűtők és fagyasztók között >>>

4/ Figyeljen arra, hova helyezi el a hűtőszekrényt!

Soha ne helyezze a hűtőszekrényt hőforrás, például sütő, főzőlap vagy radiátor közelében. Kerülje a közvetlen napfényt. Függetlenül attól, hogy önálló vagy beépített készüléke van-e, mindig ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrény megfelelő szellőzéssel rendelkezzen. Ilyen módon a kompresszor nem fog folyamatosan működni, ez energia megtakarítást eredményezhet.

5/ Tartsa kicsit melegebben a belső hőmérsékletet

A hőmérséklet csupán egy fokkal történő csökkentése mintegy kb. hat százalékkal növeli az áramfogyasztást. Tehát, ha csak 1 fokkal magasabb hőmérsékletet állít be a hűtőtérben, akár 6%-al csökkenti a hűtőszekrény áramfogyasztását.  A pontos hőmérséklet-beállítás közvetlenül pénzt takaríthat meg. 

A Liebherr hűtőszekrényeinek kezelőpanelje megmutatja a pontos hőmérsékletet és lehetővé teszi a pontos hőmérsékleti beállításokat. Nézze meg a Liebherr hűtőszekrényeket, és fagyasztókat >>>

6/ Az üres hűtők több energiát fogyasztanak, mint a telepakolt készülékek!

Fizikailag könnyen megmagyarázható, hiszen amennyiben tele van a hűtőszekrény, és az élelmiszerek le vannak hűtve, azok hozzájárulnak a hűtéshez és a hideg megtartásához. Azonban, egy üres hűtőszekrényben folyamatosan kell hűteni a levegőt.
Ezért ha nem lenne tele a készülék, akkor csoportosítson át a spájzból olyan élelmiszereket a hűtőszekrénybe, melyeknek nem árt a hideg, és áramszámlája meg fogja hálálni.

7/ Cserélje le régi áramzabáló hűtőszekrényét.

A régi hűtőszekrények és fagyasztók sajnos rengeteg áramot használtak. Mivel a hűtőszekrény és a fagyasztó is nonstop működik, fontos, hogy jó energia besorolású készüléket vásároljon, csak így mérsékelheti áramszámláját.

Az energiafogyasztást a gyártók éves szinten határozzák meg (kWh/év). A legtöbb hűtőszekrény ma már energiatakarékos.

Természetesen az áramfogyasztást az űrtartalom, vagyis a hűtőkészülék mérete is befolyásolja. Minél nagyobb egy készülék, annál magasabb az áramfogyasztása. Tehát minél nagyobb hűtőszekrényt vásárol, annál jobban oda kell figyelnie az áramfogyasztásra.

Én most választottam 3 db kb. 392 literes Liebherr alulfagyasztós hűtőszekrényt, hogy lássa az energia besorolás fontosságát.

Energiafogyasztásuk az alábbiak szerint alakul: 

CBNef 5735 "D"  energia besorolású készülék: 234 kwh/év (40 Ft-os áramdíjjal számolva ez éves szinte: 9360 Ft)

CBNes 5778 "C" energia besorolású készülék: 187 kwh/év (40 Ft-os áramdíjjal számolva ez éves szinten már csak 7480 Ft)

CBNes 5775 "B" energia besorolású készülék: 149 kwh/év (40 Ft-os áramdíjjal számolva ez éves szinten már majdnem az első fele: 5960 Ft)

Bebizonyítottam Önnek, hogy az különbözp besorolású készülékek között, igen nagy a különbség? Remélem igen, és mostantól oda figyel arra, hogy a jobb energia besorolású készüléket válassza.

A Liebherr, energia hatékony készülékek széles skáláját kínálja, melyet ide kattintva tud megnézni >>>

Használja ki az onlineMárkaboltok csereprogramját!

Amennyiben csereprogramunk keretében vásárol bármilyen háztartási gépet, akár hűtőszekrényt, fagyasztót, mosógépet, főzőlapot, sütőt vagy egyéb konyhai gépet, megajándékozzuk 25.000 Ft összeggel onlinePénztárcájába, így a következő vásárlásánál kedvezményesen költekezhet.

25.000 Ft-ot beleteszünk onlinePénztárcájába! Bővebben itt olvashat róla >>>


Nincs gondja használt gépére sem, mert díjmentesen elszállítjuk otthonából, sőt a működőképes, jobb állapotú gépeket, elajándékozzuk rászorulóknak.

Válogasson a Liebbher fantasztikus és enegriatakarékos hűtői között, melyeket csereprogramunkban is megvásárolhat >>>

Olvasson tovább:

45 éve használják a Liebherr fagyasztót!

Kisokos fagyasztókhoz

Okos hűtő működése

Legfontosabb elvárások egy hűtővel szemben

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Márc 19.