Melyik fűtőkészüléket válasszuk kiegészítő fűtésként?

melyik fűtőkészüléket válassza otthnába

Vannak energiatakarékos hősugárzók?

Mi a különbésg az olajradiátor, elektromos konvektor és kerámia hősugárzó között...

Beköszöntött a hideg, így gondoskodnunk kell az otthonainkban a melegről. Sokszor előfordul, hogy egy kisebb fűtőtest is elég, vagy kiegészítőként a meglévő fűtés mellé szükség van egy kisebb hősugárzóra.

Nézzük meg, hogy milyen hősugárzók vannak a piacon, és melyik az Önnek ideális.

fűtéstechnika

Az elektromos konvektor/radiátorok (panel konvektor)

elektromos konvektor

Az elektromos konvektorok biztonságos választás, hiszen a felületük nem melegszik annyira fel, hogy ne lehessen hozzájuk érni. Ezért kisgyermekes családoknak, kisállat tartóknak ideális választás lehet.

Nagy helyiségbe nem igazán ajánlom őket, csak kiegészítő fűtésként, azonban kisebb helyiségeket akár egyedül is ellátnak meleggel.

Sok ilyen konvektor kerekeken gurítható, de van olyan is amelyek falra szerelhető, így igazán helytakarékos megoldás lehet.

Előnye, hogy nem igényelnek évenkénti karbantartást, és nincs szén-monoxid-mérgezés veszélye, hiszen árammal működnek.

Mindegyik készüléknél a gyártó megadja az energiafogyasztást, így a költségét pontosan ki tudja számolni.

Például az Orion OPH-22W Panel konvektor 1000/2000w fogyasztással bír, beállítástól függően. Ez azt jelenti, hogy amennyiben maximális fokozaton használja, óránként 2000W energiát használ el, amely 2 kWh.

1kWh áram díja -sajnos ez most nagyon bizonytalan, de számoljunk 70 Ft-al.

Tehát 1 óra maximális fűtés 140 Ft-ba kerül, mert 2 kWh díja 2kWh x70 Ft= 140 Ft Amennyiben Ön csak pár órát használja a készüléket naponta, azt gondolom, hogy nem vészes a költsége.

Az egyik régi klasszikus az olajradiátor

olajradiátor

Az olajradiátor az elektromos fűtőtestek kategóriájába tartozik. Az olajradiátor úgy működik,  hogy a belsejében olaj van amelyet egy fűtőtest melegít fel a megfelelő hőmérsékletűre és tart melegen. Az olajradiátor  előnye hogy hőmérséklete egyenletes. Az olajradiátor gyakorlatilag ugyanúgy melegíti fel a szobát, mint a rendes, központi fűtéssel működő radiátor, ám az olajradiátor teljesítménye annál alacsonyabb, a helyiség lassabban melegszik föl, cserébe lassabban is hűl ki, vagyis az olajradiátor lekapcsolása után még sokáig meleget ad.

Az olajradiátornál nem kell félnie, hogy olaj szag lesz, mert teljesen szagmentes!

A legtöbb olajradiátor teljesítménye álltható (többnyire 800 W-2.000 W között mozog). Az energia fogyasztását hasonlóan tudja kiszámolni, mint azt ahogy feljebb mutattam a konvektornál.

Az olajradiátor teljesítmény szerinti ajánlása helyiségekbe:

  • 1.000 W – 25 m3 -es helyiség;
  • 1.500 W – 35 - 40 m3 -es helyiség;
  • 2.000 W – 50 m3 -es helyiség;
  • 2.500 W – 60 m3 -es helyiség kifűtésére alkalmas.

Az olajradiátor akár 15-20 évig is kiválóan működhet, tehát hosszú távú kiegészítő megoldás a fűtésre. Az olajradiátort nem kell utántölteni, így ilyen irányú karbantartása nincs, csak ha esetleg pl szivárog, vagy valamilyen más problémája van. 

Figyelem! Fontos, hogy az olajradiátor ne érintkezzen vízzel, nem szabad fürdőszobában használni!

Nézze meg az olajradiátorokat >>>

Kerámiabetétes hősugárzó

hősőugáróz

A kerámia hősugárzók az egyik leghatékonyabb elektromos fűtési megoldások közé tartoznak, amelyek hosszú távú meleget kínálnak megfizethető áron. 

A ventilátor felgyorsításának köszönhetően a kerámia fűtőtest azonnali meleg levegőt bocsát ki, amely gyorsan felmelegíti a szobát. Ha közvetlenül előtte áll, azonnal érezni fogja a meleget.

Kis helyiségekbe ajánlom inkább, tehát egy szobát vagy irodahelyiséget a kerámia fűtőtest hatékonyan melegít fel.

Ezek a hősugárzók lehetővé teszik, hogy a légáramot pontosan oda irányítsa, ahová szeretné. Így akár a kisgyermek ágyát is célba veheti, így ha ki takaródzik a kicsi, biztos nem fog megfázni.

A legtöbb kerámia betétes hősugárzó termosztáttal rendelkezik. Amennyiben a készülék eléri a megfelelő hőmérsékletet automatikusan kikapcsol. Ez abszolút energia barát funkció, hiszen nem melegítenek feleslegesen.

Azonban, minden ventilátort használó elektromos hősugárzó hangosabb, mint pl. a radiátorok, konvektorok. A tisztításukra is sokkal jobban oda kell figyelni, mert szét fújhatja a rátelepedett szennyeződéseket a helyiségben. Illetve probléma lehet még, hogy ha kikapcsolja a kerámia fűtőtestet, a hő leáll, így nagyon hamar kihűl a helyiség.

A kerámia hősugárzók biztonságosak kisgyermekes családok és házi kedvencek számára, mivel nem áll fenn égési sérülés a használat közben.

Előnyük még, hogy rugalmasan hordozhatóak. Mivel a kerámia fűtőtestek általában kisebbek, sokkal könnyebben szállíthatók egyik szobából a másikba, ha szükséges. Ha hordozható fűtőtestet keres, ez egy nagyszerű választás.

Böngésszen a kerámi hősugárzók között >>>

Melyik az energiatakarékos hősugárzó?

Sajnos erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, mert csak Ön tudhatja, hogy mire használná a kiegészítő fűtőtestet.  A lényeg, hogy nem kell nagyon melegre felfűteni az otthonunkat, mert az nem egészséges. Inkább öltözzünk otthon is egy meleg kényelmes melegítőbe…

Nézze meg az ajánlott hőmérsékleteket, s gondolja végig, tényleg szüksége van-e hősugárzóra otthonában.

A nappaliban 21 fok az ideális, de 18 foknál semmiképp ne legyen hűvösebb. A konyhában elég a 20 fok, pláne, ha rendszeresen szokott sütni és főzni. A hálószobában 18-19 fok ajánlott. Gyerekszobában 21 fok legyen nappal, este pedig náluk is elég a 18-19 fok, ha jól fel vannak öltöztetve alváshoz. A csecsemők szobájában viszont 23 fok az ajánlott mindenképp éjjel is, nappal is. A fürdőszobában 21-22 fok az ajánlott.  Az előszobában elég a 16-17 fok, ott úgyse tartózkodunk hosszabb ideig, és a spejzban bőven elég a 15-16 fok.

Tudta, hogy sokszor a hőérzetünkért a páratartalom felel? Olvasson erről bővebben >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Több mint 700 cikkel várjuk a háztartás készülékekről >>>

Egy több gyermekes édesanya vallomása a szárítógépről!

Az AirFry helyettesíthető beépíthető sütővel?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Szept 22.