Meleg otthon kevesebb fűtéssel…

ideális párataralom

Páratartalom és a hőérzet összefüggései

A páratartalom szorosan összefügg a hőérzettel. A fűtésszezonban kiemelten fontos odafigyelni a lakásunk páratartamára, hiszen ez is befolyásolja a fűtés költséghatékonyságát.  1 Celsius fok hőmérséklet különbség is már rengeteg energiát fogyaszthat el, vagy épp spórolhat meg Önnek a fűtési költségeknél. 

A páratartalom befolyásolja, hogy hidegebbnek vagy melegebbnek érezzük otthonunk levegőjét. Ezért, ha szeretné, hogy a termosztát átállítása nélkül is melegebbnek érezze otthonát, figyelembe kell vennie a páratartalmat.

Száraz levegő hatása a hőmérsékletre

Télen a körülöttünk lévő levegő szárazabb. Ezt a száraz hideg levegő és a fűtés okozza. A száraz légkörben érezni fogja, hogy kiszárad a bőre, megrepedezik a szája, kiszárad az orr nyálkahártyája, és akár száraz köhögést is kiválthat. Ez az alacsony páratartalom „hideg” érzetet ad. A hideg érzet miatt sokan fel emelik a hőmérséklet otthonaikban, amely több energia fogyasztást eredményez. Az a gond ezzel, hogy a több fűtés ismét szárítja a levegőt. Ez egy örök körforgás a hideg időben, melyet meg tud előzni, azzal hogy ideális a páratartalom az otthonában.

A megoldás, hogy ne kelljen többet fűtenie, hogy nőveli a páratartalmat a levegőben. Ezt megteheti párásító eszközökkel.

Nézze meg az párásító készülékeinket >>>

Sok esetben a párát a teregetett ruha okozza, így megoldás lehet egy szárítógép vásárlása is. 

Hogyan válasszunk szárítógépet? cikkeünkkel segítünk, hogy melyik szárítógép ideális Önnek.

Válogasson a szárítógépek között >>>

Párás levegő hatása

A túlságosan páradús levegő egészségkárosító. De nem csak mi fogjuk rosszul érezni magunkat, ha ez az állapot tartósan megmarad, hanem a lakásunk falai is penészesedni kezdhetnek. Ennek következtében kialakulhat allergia, és asztma is.

Megoldhatja a problémát egy párátlanítóval (páramentesítővel).

Olvassa el hogyan válasszuk páramentesítő cikkünket >>>

Nézze meg a páramentesítő készülékeinket >>>

Az ideális állapot

Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából. Kisgyermekek szobájában ennél magasabb is lehet a páratartalom, náluk a 60-70 százalékos az ideális. Amennyiben sikerül ezt a páratartalmat biztosítani a hőérzete is jó lesz, tehát nem kell magasabb hőmérsékletre állítania a termosztátot. Így energiahatékony lehet a fűtése.

paratartalom

Nézze meg a páramentesítő készülékeinket >>>

Nézze meg az párásító készülékeinket >>>

Olvasson tovább, tudjon meg többet:

Háztartási gépekről több mint 700 cikkünk >>>

Miért vásároljunk légtisztítót és hogyan válasszunk?

Nem luxus a szárítógép, spórol vele!

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Szept 22.