Egy több gyermekes édesanya vallomása a szárítógépről!

szárítógépről vallomás

Miért hasznos a szárítógép egy családnak?

Egy több gyermekes édesanya vallomása a szárítógépről!

 

Beszélgettem egy több gyermekes családdal arról, hogy mi változott meg az életükben, amióta szárítógépet vásároltak.

Miért szereti a szárítógépet?

Az édesanya első helyre sorolta azt, hogy sokkal több ideje van. Mégpedig azért, mert nem kell vasalnia. Átéreztem a szabadság érzetét, mert egy sok főből álló családnál ez több órás elfoglaltság hetente.

Miért nem kell vasalnia?

Mivel nagy 9 kg-os szárítógépet választott, amelynek óriási a dob űrtartalma, a szárítógép nem gyűri a ruhákat. Így a vasalás tényleg csak apa ingeire, és néhány ünneplős ruhaneműre korlátozódik. Ezt a megspórolt időt tölthetik filmnézéssel vagy játékkal, tehát a hobbijaikra több idő marad

A vasalás nem csak időt visz, de áramot használ. Így a vasalás csökkentésével az áramszámlánk is csökken. Tehát a szárítógép gazdaságosságába ezt is bele kell számolni.

Számoljuk ki a szárítógép áramfogyasztást

A Bosch WTR85T00BY Hőszivattyús szárítógép  éves fogyasztása 258 kWh. (Ez az érték 160 teljes és részleges töltetű normál pamutprogrammal végzett szárítási cikluson és a kis villamosenergia-fogyasztású üzemmódokon alapul. A tényleges ciklusonkénti energiafogyasztás függ a készülék üzemeltetési módjától.) Jelenleg elég instabill az áramdíja, de most számoljunk 71 Ft-al: 258kWh x 71Ft= 18318 Ft Ez 160 db szárítási ciklust tartalmaz. Tehát 9 kg ruha szárítása 1 alkalommal kb. 114 Ft.

A fent említett családanyának, és nekem is ???? megér 114 Ft-ot a plusz szabadidőm, az egészségesebb légtérről nem is beszélve melyet az otthonomba biztosít a szárítógép használata.

Számoljuk ki a vasalás áramfogyasztását

Egy jobb minőségű vasaló 2400 Watt áramot használ 1 óra alatt. Én, amikor kicsik voltak a gyerekek 2-3 órát vasaltam hetente, ez egy havonta akár 10-12 óra is lehet. Tehát 2400*10óra = 24 000 W fogyasztás. Ez 24 kwh havonta *71 Ft= 1704 Ft

Az előbb kiszámoltam, hogy a szárítógép éves áramfogyasztása 18318 Ft. A havi ebből következően 18318/12= 1526 Ft.  Már meg is térült a szárítógép használata!

Megmutatom máshogy is. A szárítógép éves (160 ciklus) használata 258kWh. Ez 12-vel osztva, tehát havi díjban: 258/12=21,5 kWh. A vasalás havonta pedig 24kWh.

További előnye a szárítógépeknek, amelyekről ne feledkezzünk meg

Ahogy már említettem a szárítógép egészségesebb otthont biztosít, mert a teregetett ruha sok párát enged ki a levegőbe és ezáltal a penészesedés fenn állhat otthonában. A szárítógép használata által nincs párakicsapodás a falakon, így a penészesedés kialakulás is lecsökken.

Nem áll mindenhol szárító a lakásban, így nagyobb a hely akár egy közös játékhoz is.

A zoknik, alsóneműk nincsenek szem előtt, ha hirtelen beállít egy rég látott ismerős.

Vasárnap este is kimoshatjuk a gyermek tornaruháját, hiszen reggelre biztosan megszárad.

Kevesebb a por az otthonában, hiszen nem száll a teregetett ruhából a mosószermaradvány illetve a haj, szőr sem. Ezek hiánya egészségesebb levegőt eredményez.

Nyerjen még több időt azzal, hogy kevesebbet kell törölgetni, mert nem száll a por a levegőben.

Allergiások fellélegezhetnek, hiszen a mosószer maradványokat eltávolítja.

Véletlenül bennmarad egy papír zsebkendő a mosásban, nem gond, hiszen eltávolítja a szárítógép.

Összegyűjti a cica- kutyaszőrt és a hajat is. Így nem lesz szőrös a ruhánk, és nem hullik szét a lakásban a teregetés folyamán.

A mosógépre helyezve nem foglal helyet, így helytakarékos.

"Ha szereted az életet, ne vesztegesd az időt, mert az idő maga az élet." Bruce Lee."

Tudjon meg még többet a szárítógépekről és olvassa el cikkeim:

Mikor van szükség szárítógépre?

Hőszivattyús szárítógépek – megérik a pénzüket?

Nem luxus a szárítógép, spórol vele!

Szárítógép titkok

Elkezdődött a mosó-szárítógépek szezonja

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Aug 24.