Kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszak?

indukciós vagy kerámia főzőlap

Kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszak?

Nagy dilemma hogy, hosszú távon melyik főzőlapot éri meg választani. Olvassa el a cikkem és megtudja.

Nagy kérdés, hogy milyen főzőlap éri meg hosszútávon. Melyik a gazdaságos? Melyiken tudunk gyorsan, precízen főzni egészséges ételeket? Most körüljárom a témát az indukciós és a kerámia főzőlapokra fókuszálva, hogy Ön mindent tudjon, amit tudnia kell.</p >

Függetlenül attól, hogy Ön melyik beépíthető főzőlapot választja, fontos figyelembe venni a következőket:

Fontos a rendelkezésre álló hely, ahová beépíti majd a főzőlapot. El kell döntenie, hogy hány főzőzónát szeretne: 2-től akár 6 zónáig is terjedhet, és jelenleg van olyan főzőlap is, amely akár összekapcsolható egy nagy sütőzónává, így nagy mennyiséget, vagy akár ovális edényben is tud főzni. A bridge (híd funkcióval akár 45cm-es edényben is készíthet ételt. Nézze meg a Whirlpool ACM 932 BF Indukciós főzőlapot) A méret választásban akár segíthet az is, ha egymás mellé teszi a használni kívánt edényeket, mert így meglátja, hogy elég-e pl. 60 cm széles beépíthető főzőlap.

Vegyen figyelembe speciális és nagyon hasznos funkciókat, mint pl. időzítők, gyermekzár, stb.
Nézze meg az elemek vagy égők helyzetét, (hol legyen a legnagyobb „láng” elől, vagy hátul?).

Döntse el, hogy oldalsó vagy elülső vezérlést szeretne-e.

A főzőlap kiválasztásakor fontos figyelembe venni az energiahatékonyságot. Az indukciós főzőlap nagyobb kezdeti kiadást igényelhet, de sok pénzt és időt takaríthat meg a főzőlap élettartama alatt.

Mindig ellenőriztesse egy villanyszerelővel, hogy az elektromos rendszer terhelhető-e egy főzőberendezéssel.

Javaslom, hogy az összes főzőlapot szakképzett szakember telepítse.

Hogy működik a kerámia vagy indukciós főzőlap?

A fő különbség a kerámia és az indukciós főzőlap között az, hogy hogyan képzik a hőt.

A kerámia főzőlapok edzett fémkerámiát tartalmaznak az edzett kerámia üveg alatt. Ezeket az elemeket elektronikusan felmelegítik a kívánt hőmérsékletre. Ez a tekercs felmelegíti a kerámia felületet, és ezáltal felmelegíti a serpenyőt. Az elemek ciklikusan be- és kikapcsolódnak a használat során. Pontos hőszabályozást tesznek lehetővé, mint a hagyományos villanytűzhelyek.

Az indukciós főzőlapok erős, nagyfrekvenciás elektromágneseket tartalmaznak fűtött tekercsek helyett. Ezek a mágnesek mágneses mezőt hoznak létre, amely felmelegíti a serpenyőt és nem a főzőlap felszínét.

Röviden, az indukciós főzőlapok sokkal hatékonyabbak, mint a kerámia főzőlapok, mivel csak a serpenyőt melegítik fel, és nem a környező levegőt vagy a főzőlap felszínét. Az indukciós főzőedények hűvösebbek a főzési folyamat során. A kerámia lap tető (amire az edényt helyezzük) csak a ráhelyezett edénytől melegszik, és ha levesszük róla, vagy lekapcsoljuk, gyorsan kihűl, csökkentve ezzel az égésveszélyt akár az edényben, vagy egy óvatlan mozdulat által.

Különbségek közöttük, amelyeket a vásárlóknak tisztában kell lenniük.

Az indukciós főzőlapok több főzési kontrollt kínálnak, mint a kerámia főzőlapok, mivel azonnal reagálhatnak a hő beállítás változására. Az elektromos főzőlapoknak időre van szükségük a felmelegedéshez, így plusz áramot fogyasztanak, és lassabbak. Indukciós főzőlapoknál van lehetőség booster funkcióra, amely még gyorsabb forralásra képes. Nézze meg a Whirlpool ACM 938BA indukciós főzőlapcsodát.

Biztonság

gyermekbarát főzőlap

Az indukciós és kerámia főzőlapok jellemzője a digitális érintésvezérlés. Ez felel a precíz beállításért a pontos hő szint beállításáért. Az érintő irányítást a gyermekek védelmében, le lehet zárni. Így a forgalmas konyhában nem tudjuk véltellenül elindítani a készüléket.

Az indukciós főzőlapok ideálisak kisgyermekes otthonok számára, mivel a felület nem olyan forró, mint a kerámia teteje, és csak akkor kapcsol be az edényfelismerésnek köszönhetően, amikor az edényt ráhelyezi.

A kerámia főzőlapok a főzés után akár négy-ötszörösnél nagyobb hőmennyiséget is tartanak, mint az indukciós, azonban a legtöbb modell most már maradékhőjelzővel rendelkezik, így mindig tudni fogja, hogy mely zónák még mindig túl forróak az érintésre vagy a tisztításra.

Bizonyos modellek további biztonsági funkciókat kínálnak, amelyek kikapcsolják a hőt, ha kiömlik, vagy ha a főzőzónába helyezett edény üres. Az utóbbi funkciók megakadályozzák a tartós károkat és költséges javításokat.

Sebesség, idő

A kerámia főzőlapok nem tudnak versenyezni az indukciós főzőlapokkal, amikor arra a sebességről beszélünk. A kerámia főzőlapok lassabbak, mint az indukciós főzőlapok, mivel időt vesz igénybe a felmelegedés, valamint azért, mert a kerámia főzőlap és a főzőedény közötti átmelegítés során hő elveszik.

Az indukciós főzőlap által létrehozott mágneses mező azonnal felmelegíti a serpenyőt. Mivel a főzőfelületen vagy a környező levegőben nincs hő, a főzési idő jelentősen csökken.

Mindkét verziónál nyugodtan foglalja el magát főzés közben, hiszen az Időzítő jelzi, ha végzett, és lekapcsolja a főzőzónát, illetve sok főzőlapnál van már van visszaszámolási lehetőség is, hogy tudja, mikor jár le a főzési idő.

A 6. Érzék funkcióval Ön beállíthatja, hogy forrásban tartja, lágyítja vagy melegen tartja az ételt. Ismerje meg a Whirlpool ACM 918 BA indukciós főzőlapot. Kattintson a főzőlap nevére.

Tisztítás

főzőlap-tisztítás

A legtöbb indukciós és kerámia főzőlap digitális érintőképernyővel rendelkezik, ami teljesen sík. Ez nagyszerű hír a főzőlap tisztításánál, hiszen nincs olyan rés, amelybe az élelmiszerek beleesnek. Ezért a főzőlap tisztítására általában elég egy áttörlés.

 

A különbség az, hogy mivel a kerámia főzőlapok felmelegednek, a kifolyt étel ráéghet. Fontos, hogy a kerámia főzőlapról amint lehet, törölje le a kiömléseket. Mivel az indukciós főzőlapnál a főzőlap nem forrósodik fel, csak amennyire az edény visszaadja a hőt, így ezekre nem tud ráégni a kiömlött étel.

A Gorenje IQ634USC indukciós főzőlap , olyan csodás, hogy az IQcook érzékelője kommunikál az edénnyel. Például az IQboil funkció felel azért, hogy a levesek és tésztaéletek gyorsan elkészüljenek, és az érzékelők biztosítják, hogy ne tudjon kifutni az edényből, mert alacsonyabb főzési hőmérsékletre kapcsol.

Edény használat kerámia vagy indukciós főzőlapon

Az indukciós főzőlapok speciális edényt igényelnek.
A kerámia főzőlapok nem ilyen válogatósak, itt majdnem mindenféle edény megfelelő.
Tehát, készüljön fel, hogy az indukciós főzőlapnál csak mágnesezhető edények működnek. Tökéletesek az öntöttvasból készültek, sőt, egy lapos fenekű wokkal élvezeti az ázsiai konyha örömét is.

A kerámia főzőlapok jobban teljesítenek, ha lapos fenekű edényeket használnak, mivel növeli a hűtővel érintkező edény mennyiségét, és így csökkenti a felmelegedési időt.

A kerámia és az indukciós főzőlapoknál is tud kisebb-nagyobb edényeket használni. Nem szükséges pontosan akkora edényt ráhelyezni, mint amekkora a főzőzóna.

Kerámia vagy indukciós főzőlap költség szempontból

A kerámia és indukciós főzőlapok beszerzésének és működtetésének költségei eltérnek egymástól. Fontos megfontolni a döntését annak fényében, hogy
- milyen gyakran főz,
- biztonsági funkciókat,
- energiaszámláját mennyivel emeli meg (Válasszon PowerManagement funkcióval rendelkező főzőlapot, mert akkor megadhatja, hogy mennyi áramot fogyaszthat a főzőlap.)
- mennyi időt szán az életéből.

Ezek alapján már eldöntheti, melyik a legmegfelelőbb. Az indukciós főzőlap valamivel magasabb kezdeti költséggel bír, de sokkal jobb lehetőség hosszú távon, hiszen energiahatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb.

A kerámia főzőlapok általában olcsóbbak, mint az indukciós főzőlapok.

Ossza meg a cikket, hogy mindenki tisztába legyen a kerámia és az indukciós főzőlap különbségeivel.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Dec 16.