Hogyan válasszunk főzőlapot? Találja meg a legjobb főzőlapot!

főzőlap választás

Hogyan válasszunk főzőlapot?

Találja meg a legjobb főzőlapot, amely otthonába a legideálisabb! Olvassa el cikkünket, nehogy kimaradjon valami!

A méret a lényeg

Ha felújítás előtt áll, mindenképpen olyan főzőlapot válasszon, amely a legjobban megfelel igényeinek és stílusában is tökéletesen illeszkedik a konyhájához. Először is, mivel beépíthető készülékről van szó, célszerű előre tervezni, és milliméterre pontosan lemérni a főzőlap helyét. A szélességén kívül a mélység és a magasság is fontos. (Vannak olyan főzőlapok, amelyek alá nem lehet sütőt tenni stb.)

A főzőlapokon 1-6 főzőzóna található, ez függ a szélességtől is, de ha van hely, Ön döntheti el, mennyire van szüksége. Azt is érdemes figyelnie, van-e bővíthető-e a főzőzóna, mert olyan esetekben, mikor váratlanul betoppan a család, nagy megkönnyebbülés, ha nagyobb fazekakban rotyoghat az ebédrevaló.

A készülékek leggyakrabban 60cm szélesek, de népszerűek a nagyobb, 70 vagy 90 cm-es modellek is. Ezen kívül vannak még két főzőzónás főzőlapok, illetve 100-110 cm-es változatok is, amelyek azonban elég ritkák. 

Most gondolkodjon el, hogy Önnek mekkora főzőlap a legideálisabb méretű!

 

Típus

A gáz főzőlapot sokan szeretik, mert régóta használják, mert azt szokták meg, és egyelőre olcsóbb, mint az áram. Azonnal ad hőt, finomabban lehet szabályozni a hőmérsékletet, és nagyobb teljesítménnyel melegíti az edényt. Az egykezes szikragyújtással rendelkező modellek a kezelése nemcsak kényelmes, de biztonságos is. Gyorsan felfűt, hamar kihűl. Nem érzékeny az edény alján található egyenetlenségekre. A gázfőzőlapok már rendelkeznek termoégésbiztosítással, amely garantálja, hogy ha elalszik a láng, már nem fog tovább áramlani a gáz az otthonába. Így nem kell félni a gázmérgezéstől.

A hátrányairól sem feledkezhetünk meg: esetenként nehéz lehet bekötni a konyhába, használata során égéstermék keletkezik, amit el kell vezetni, illetve a felület tisztítása is macerásabb… Meghibásodás esetén mérgező is lehet, még robbanásveszély is kialakulhat.

Ami az elektromos főzőlapot illeti: sokkal biztonságosabb, elsősorban azért, mert a működésekor nem keletkezik égéstermék, nem kell pl. gázszivárgástól tartani, a lakásban bárhol elhelyezhető. Másrészt a modern készülékekben már van maradékhő-kijelzés (így elkerülhető az esetleges égési sérülés) és gyermekzárral is felszerelték őket.

A kerámia főzőlapok előnye, hogy egy sík üvegfelület, ezért könnyebb a tisztítása, az egyszerűsége miatt jobban illik a modern konyhabútorokhoz, és a teljesítménye nem függ a gáz minőségétől.

Ezzel együtt viszont vannak hátrányai is. A gázhoz képest lassabban reagál, nehezebb szabályozni, drágább az áram, ezért több lehet a fogyasztás. Ráadásul arra is vigyázni kell, hogy óvatosan tegyük rá az edényeket, mert az évek alatt csúnyán összekarcolódhat.

Az indukciós főzőlapok a kerámia és a gáz főzőlapok minden előnyét tartalmazzák, sőt, felül is múlják. Igaz, még kevésbé ismertek és elterjedtek, pedig teljesítményüket és adottságiakat illetően is kivételesek.

A működésmódjukról annyit érdemes tudnia, hogy a bennük rejlő indukciós tekercs közvetlenül az edényben fejleszti a hőt, anélkül, hogy a főzőlap átmelegedne. Így pontosan ott koncentrálódik a (meglepően széles skálán mozgó 50–2800 wattos) teljesítmény, ahol szükség van rá. A szabályzásra a készülék villámgyorsan és precízen reagál. Mivel nem forrósodik fel, biztonságos is, és a tisztítása is kényelmes. Ez a típus egyesíti a gáz gyorsaságát az elektromos főzőlapok kényelmes kezelésével. Energiatakarékosabb (az energia 80%-át képes melegítésre fordítani, szemben a gáz főzőlapok 30%-ával), kényelmesebb, és időt is megtakarít kb. 40%-kal.

Egy példa:

  • 2 liter víz felforralásának ideje (15°-ról 90°-ra):
  • Kerámia főzőlap: 9 perc 54 másodperc
  • Gáz főzőlap: 7 perc 01 másodperc
  • Indukciós főzőlap (Power Boost funkcióval): 3 perc 39 másodperc

Hátránya, hogy nem mindegyik edény illik hozzá, csak amelyik „mágnesezhető”. (Például a régi klasszikus lábasok megfelelőek, viszont az új, rozsdamentes acélból készültek nem használhatóak.) Annak megállapításához, hogy melyik edény felel meg, a legegyszerűbb megoldás a „hűtőmágnes teszt”: a hűtőmágnest tegye rá az edényekre, és amelyikre rátapad, az használható.

A három fő típuson kívül vannak kombinált, illetve kombinálható főzőlapok, ha nem tudja eldönteni, melyik a legjobb, használhat többfélét is.

A félindukciós főzőlapokon megtalálható a hagyományos kerámialapos és az indukciós főzőzóna is, így mindkettő előnyeit élvezheti.

A flexindukciós főzőlap annyiban különbözik a sima indukcióstól, hogy sokkal rugalmasabban kezeli az edényméretet és edényformát. Lényegében a főzőlapon akárhova lehet rakni az edényt, és lehet akár kerek, akár szögletes, kicsi vagy nagy.

Az olajsütő egy elég speciális főzőlap, medenceszerű bemélyedéssel, kivehető kosárrésszel.

A lávaköves grill főzőlap a grillezés szerelmeseinek ajánlott, sokkal finomabbra sül rajta a hús!

A Teppan Yaki főzőlap a japán konyha rajongóinak készült. Halak, húsok, zöldségek sütésére, grillezésére a legjobb.

Gáz Elektromos Kerámia Indukciós Flexindukciós

 

Stílus

Míg a kerámialapos főzőlapoknál csak a keret színét tudjuk megválasztani, a gáz főzőlapoknál szinte már a szivárvány minden színében találunk példányokat. A felület anyaga szempontjából is megnőtt a választék.

A Gorenje főzőlapja kitűnő választás lehet egy rusztikus stílusú konyhába.

 

Praktikus funkciók

A mindennapokban nagyon megkönnyíti, kényelmessé és élvezetessé teszi a főzést, ha a főzőlap praktikus adottságokkal rendelkezik a hagyományos funkciók mellett. Ilyenek az érintőgombos vezérlés, LED kijelzők, az edényfelismerő funkció…

Mivel olyan készülékről van szó, amely nem rendeltetésszerű használat esetén veszélyes is lehet, nem árt, ha a gép biztonságos. Hasznos, ha van benne gyerekzár, illetve jó hír, hogy a gyártók a korszerűbb típusokat már jó néhány precíz biztonsági funkcióval szerelték fel. A biztonsági kikapcsolás például azt jelenti, hogy a beállított fokozattól függően bizonyos idő után a készülék magától kikapcsol, amennyiben hosszabb ideje megszakítás nélkül működik. A főkapcsolóval a készülék egy gombnyomásra üzemen kívül helyezhetp, a maradékhő kijelzés pedig precízen mutatja, ha még forró a főzőlap stb.

Ha kíváncsi, mit tudnak az új főzőlapok a régiekhez képest, nézze meg itt!

Tekintse meg legnépszerűbb, főzőlapjainkat!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja főzőlapszakértő kollégámat közvetlenül a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tovább a főzőlapokhoz!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Febr 23.