Így használja mosógépét...

Hogyan használd a mosógépet

Így használja mosógépét, ha azt szeretné, hogy ruhái valóban tiszták legyenek!

Teregetés aranyszabályai is

Önnel is gyakran előfordul, hogy ilyen-olyan okból hosszabb ideig gyűjtögeti a szennyes ruhákat? Mikor pedig a mosásra kerül a sor, az utolsó zokniig mindent megpróbál belegyömöszölni a dobba anélkül, hogy figyelembe venné a töltési kapacitást?

Sajnos így ahelyett, hogy irdatlan mennyiségű szennyest mosna ki egyszerre pont az ellenkezőjét éri el. Gyűrött, félig tiszta, esetleg foltos ruhák kerülhetnek ki a dobból. Például azért, mert helyszűke miatt a ruhadarabok nehezebben nedvesednek át, lassabban forognak a dobban, a mosószer a szorosan egymásra lapuló ruhák között alig tud feloldódni, így a hatása is gyengébb lesz, sőt még nyomot is hagyhat… A gép erőlködése pedig a villanyszámlán is meglátszik: ha rosszul használja a gépet, a fogyasztás is magasabb lesz.


Összegyűjtöttem Önnek néhány mosási tippet

Ha nem szeretné, hogy új mosógépe idő előtt meghibásodjon, ha talált már mosószermaradványokat a ruhaneműkön, azok pedig úgy néztek ki, mintha a kutya szájából rángatta volna elő őket… akkor ez a cikk Önnek szól!

Hogyan állapíthatja meg az optimális töltetet? Mennyi az annyi?

Egy tipp! Mielőtt elindítja a mosógépét, ellenőrizze, hogy a dob teteje és a szennyes közötti távolság legalább 10 cm legyen.

mosás aranyszabályai

Mivel nagyon sokféle ruházat és szövetfajta létezik, lehetetlen pontos receptet mondani arra, hogyan kell kiszámolni az optimális töltetet! Nagyjából az mondható el, hogy:

  • Teljes terhelés: amikor a mosógép 2/3 mértékben megtelik
  • Közepes-nagy terhelés: amikor a mosógép félig van tele ruhákkal
  • Kis terhelés: amikor a mosógép 1/3-ában vannak ruhák

Nem árt ha tudja, hogy ha túl sok szennyest tesz a gépbe, akkor azzal megterheli a készüléket, ha pedig túl keveset, akkor szinte feleslegesen megy. Ezért vannak különböző programokhoz, különböz ő töltetek. Így a használati utasítás jó, ha elöl van, és abban tudjuk ellenőrizni a töltetmennyiséget.

Azért, hogy a mosás után ne érjék kellemetlen meglepetések:

  1. Ürítse ki a zsebeket! Nincs annál bosszantobb, mikor egy papirzsebkendő mindenre ráragad!

  2. Válogassa szét a ruhákat anyag és szín szerint. (A szennyezettséget is vegye figyelembe, túlságosan piszkos ruhákat például soha, semmiképp se mosson össze fehérneműkkel!)

  3. A sötét vagy erős színeket külön mossa, főleg az első pár alkalommal. Ne mossa őket együtt például a világosabb ruhaneműkkel, mert elszínezhetik őket.

  4. Abban az esetben, ha nagyon sokféle anyagú szennyes gyűlt össze, de együtt szeretné őket kimosni, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy egy erősebb színű befogja a többit, akkor a legérzékenyebb ruha címkéjén levő utasítást kövesse. Ha ott sem talál semmiféle jelzést, akkor legyen nagyon körültekintő!

  5. Milyen az ideális töltet? Olyan, amelyik különböző méretű, de azonos anyagú és szennyezettségű ruhákból áll.

  6. Magas fordulatszámon ne mosson nagyon érzékeny ruhaneműket, csak akkor, ha a mosógépnek van külön kímélő programja.

  7. SOHA ne tegye bele a gyöngyös, flitteres ruháit a gépbe, mert a díszek lepotyoghatnak. Ezeket mosózsákba, vagy egy párnahuzatba kell beletenni, és úgy mosni.

A helyes teregetés aranyszabályai!

igy kell teregetni

  1. A nap fertőtlenítő hatású, de nézzünk szembe a ténnyel, sajnos kiveszi a ruhák színét. Ezért: a fehér ruhadarabokat a napra, a színeseket pedig az árnyékba teregesse!

  2. Ha a lakásában tereget, akkor az érzékenyebb ruhadarabokat ne tegye közvetlenül hő közelébe.

  3. Teregetéskor mindig simítsa ki a ruhákat amennyire csak lehet, mert ez megkönnyíti a vasalást.

  4. A csipeszeket sose a ruhadarabok jól látható részére tegye, mert száradáskor nyomot hagynak, amit utána még vasalással is csak körülményesen és nehezen lehet eltűntetni.

  5. Vasalás előtt a száraz ruhákat szabályosan hajtsa össze, hogy megkönnyítse a vasalást.

Olvassa el a Biztos, hogy helyesen mossa a ruháit? ahol még több információt talál a helyes mosásról.

Nézze meg az onlineMárkaboltok fantasztikus mosógépeit, melyekkel öröm lesz a mosás >>>

Tudjon meg többet a mosásról:

Miért jobb a nagy mosógép, akár kis családoknak is?

Beépíthető mosógép, szárítógép, sőt mosó-szárítógép

Gorenje mosógép kisokos. Egy helyen minden a mosógépekről

Mit nem kérdeznek meg a vásárlók mosógép vásárlás előtt!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Ápr 22.