Hűtőgéptisztítás ÖKO módszerekkel

Hűtőgéptisztítás ÖKO módszerekkel

Hűtőgéptisztítás ÖKO módszerrel

Nem csak a szagok miatt, hanem az egészsége miatt is fontos...

A hűtőtisztítás hétparancsolata!

Bármikor, ha kinyitja a hűtő ajtaját orrfacsaró bűz csapja meg az orrát? Ételszag-áradatban úszik a hűtője, és a szagból feltérképezhető az elmúlt félév összes menüje? Nem tudom, Ön hogy van vele, nálam két kritikus pont van a lakásomban, amelyek tisztaságára kínosan ügyelek. Az egyik a fürdő, a másik pedig a konyha. Alapszabály, hogy ahol tisztálkodom, és ahol az ételeket készítem, ott kifogástalan rend, és patika-tisztaság kell, legyen! :)

A konyha egyik „legmozgalmasabb” része a hűtő, amely olyan szempontból is kritikus, hogy az ételeinket tároljuk benne… amelyek néha mosatlanok és szennyezettek (pl. a piacról, bevásárlásból bekerülő zöldségek, gyümölcsök), másrészt pedig „illatuk” is van (különösen egyes sajtoknak, fűszeres ételeknek stb.), amelyek egy idő után bizony összegződnek…

Épp ezért érdemes rendszeresen odafigyelni a takarítására, mert a hűtő tisztasága nem csak igényesség és frissesség kérdése, hanem higiéniai szempontból is lényeges.

A hűtő takarítása nem egyenlő a lejárt szavatosságú vagy már szükségtelen élelmiszerek eltávolításával, ennél sajnos összetettebb munka vár ránk.

  1. Első lépésben pakoljon ki minden ételt a hűtőből. A szükségteleneket illetve lejártakat dobja ki, azokat, amelyekre igényt tart, rendszerezze a tartalmuk, típusuk alapján. Erről a 7. pontban lesz szó részletesebben.
    A fagyasztott élelmiszereket hűtőtáskába tegye a takarítás idejére, nehogy kiolvadjanak (felolvadás után már nem fogyaszthatók).
    Ha nincs hűtőtáskája, az is jó (bár rövidebb ideig alkalmazható) megoldás lehet, ha egy nagyobb edényben, szorosan egymás mellé, illetve egymásra pakolja a csomagokat, és jégakuval körülburkolja, majd fóliával lefedi őket. A fólia segít bent tartani a hideget, így az élelmiszerekhez később jut el a meleg levegő.
  2. A tisztítást kezdje a leolvasztással. Kapcsolja ki a készüléket, és nyissa ki az ajtaját(it). Ne felejtse el, hogy olvadáskor a víz lassan kifolyik a belteréből, ezért készítsen be egy edényt, illetve takarító ruhát a gép elé!
  3. Ha leolvadt, vegyen ki minden mozdítható tartozékot a gépből: tárolókat, üvegpolcokat, rácsokat, zöldségtároló dobozt stb.
  4. Egy jó tanács: először a tartozékokat takarítsa meg, mert azoknak kell egy kis idő, amíg megszáradnak, és újra visszateheti őket a gépbe. Figyeljen oda a hűtőbordák tisztaságára is, mert ellenkező esetben növelik az áramfogyasztást.
  5. A tisztításkor több módszer áll az Ön rendelkezésére:
    Extra tipp: kerülje a maró hatású vegyszereket, mert ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek az ételekkel közvetlenül érintkezhetnek. Másrészt viszont erős, fojtogató szaguk van, amit szerintem lehetetlen kiszellőztetni, és a hűtő is csak magába szívja, az ételekről nem is beszélve. Vannak természetes és sokkal olcsóbb módszerek is. Máris mondom, melyek ezek:
    • vízben keverjen el harmadrész ecetet vagy egy csomag szódabikarbonát és alaposan törölje át a tartozékokat és a hűtő belsejét. Ügyeljen arra, hogy minden mélyedésbe, résbe eljusson a hatóanyag, mert a szennyeződések pont ezeket a zugokat kedvelik legjobban. Ezt a tisztítószer-kombinációt nemcsak a kosz, de a kórokozók, a penész és a kellemetlen szagok eltávolítására is használhatja. Tisztítás után mindent alaposan töröljön szárazra.
    • Langyos vízzel átitatott szivacsra tegyen egy kevés szódabikarbónát, és törölje át vele a hűtő belsejét.
    • Extra tipp: szagtalanításra egy kinyitott csomag szódabikarbónát tegyen a hűtőszekrénybe, amely gyorsan és hatékonyan magába szívja a különböző ételszagokat.
    • Az Ezüstkolloidot is bevetheti a különböző korokozók és szennyeződések ellen: az ecethez hasonló módon alkalmazza, azaz langyos víz és ezüstkolloid keverékével törölje át a hűtőt.
    • Ha makacs szennyeződések vannak a hűtőjében, akkor ne hígítsa az ecetet: keverje szódabikarbónával. Az ecet fertőtlenítő, és a szódabikarbóna szagtalanító hatása tökéletes kombináció.
  6. Alapszabály: csak a tökéletesen szárazra törölt / száradt hűtőt kapcsolja vissza, különben a belsejében a falain páralecsapódás képződik.
  7. Pakoljon vissza a készülékbe! Ha nem tudja, milyen rendszer alapján érdemes bepakolni a hűtőbe ahhoz, hogy az ételek tovább megőrizzék frissességüket és eredeti állapotukat, olvassa el egy korábbi bejegyzésemet!
    Extra tipp: Vannak olyan ételek, amelyeket nem érdemes hűtve tárolni. Ha kíváncsi, melyek ezek, figyelmébe ajánlom, egy korábbi cikkemet, amelyben összegyűjtöttem a tiltólistás ételeket és azokat is, amelyeket mindenképp érdemes hűteni. A cikkhez kattintson ide!

Válogasson Hűtőgép Szalonunkban >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 05.