facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Mosogatógép választás előtt ne hagyja ki!

A megfelelő méret és típus kiválasztása talán a legfontosabb, ha új mosogatógép vásárlásán töri a fejét. Összegyűjtöttem néhány hasznos tippet és tanácsot, remélem segítségére lesz. 

Méret

Az egyik a legfontosabb - amit elsőként kell mérlegelni - a gép mérete és kialakítása. Vásárláskor nem csak arra kell figyelni, hova fér el az új mosogatógép, hanem arra is, hogy a csatlakozást meg tudja oldani, és a bepakoláshoz az ajtaját is kényelmesen ki lehessen nyitni.

Ami a méreteket illeti, van: 45cm-es, 60cm-es és 90cm-es változat. Típusból is többfélelétezik: szabadon álló vagy pult alá építhető, illetve beépíthető verzió. De nézzük sorjában!

A.)Pult alá építhető mosogatógép Szabadon álló és pult alá építhető mosogatógép

Akkor javaslom, ha a már meglévő konyhabútorához keres mosogatógépet, vagy bútortól függetlenül szeretné elhelyezni a készüléket. Ilyenkor egyáltalán nincs szükség bútorlapra, ezért az a hátránya, hogy nem illeszkedik a konyha arculatába, azaz a konyha lábazatát, az ajtófrontok egységét megszakítja

A készüléknek általában saját előlapja van, jellemzően fehér vagy INOX színben

B.)Látszó kezelő szerves beépíthető mosogatógép Látszó kezelő szerves beépíthető mosogatógép

Ennél a típusnál szükség van egy 60×60 centiméteres (modellenként eltérő méretű) bútorlapra, melyet a mosogatógépre kell szerelni, és így kívülről csak a kezelőpanel látható. A szabadon állónál jobban illeszkedik a konyhabútor arculatába, bár a többnyire INOX színű kezelőpanel megtöri az egységes képet, így például klasszikus stílusú bútorhoz nem javaslom.

A készülék kialakításának egyértelmű előnye, hogy a mosogatás közben is rápillanthat a kijelzőre pl. maradékidő kijelzés, program stb.

Teljesen integrálható mosogatógép  

C.) A teljesen integrált beépíthető mosogatógép

Ebben az esetében pedig egy kb. 72×60 centiméteres (modellenként eltérő méretű) bútorlapot kell a mosogatógépre szerelni. A típus előnye, hogy ez illeszkedik legjobban a meglévő konyhabútorba, hátránya viszont, hogy a kezelőszerveket csak a készüléket kinyitva lehet látni, vezérelni.

Kapacitás

Ahhoz, hogy valóban jó barátra találjon új gépében, fontos hogy a megfelelő kapacitású modellt válassza ki! A döntése előtt mindenképpen mérlegelje a következőket:

  • hány fő van a háztartásában
  • milyen gyakran főz
  • milyen gyakran hív vendégeket
  • mennyi konyhai eszköze van

A kapacitást a mosogatógépek esetében a terítékek jelentik. Ez azt jelenti, hogy például a 8 terítékes készülékbe 8 mély, 8 lapos, 8 kistányér, 8 kés, 8 villa, stb. pakolható az optimális tisztítóhatáshoz. Jelenleg 6-14 terítékes gépek vannak a piacon. A 14 terítékes akár 162 különböző darabot is jelenthet. Sokan abba a hibába esnek, hogy inkább kisebb méretű készüléket választanak, hogy így takarékoskodjanak. Azonban, ha Ön nagycsaládos, vagy ha a hét folyamán többször, nagy mennyiségű mosatlan edény gyűlik össze, inkább a nagyobb terítékszámú (12-14 terítékes) típusok között keresgéljen. A kisebb kapacitású mosogatógép többszöri elindítása sokkal nagyobb energia- és vízfogyasztással jár.

9-10 terítékes 12-13 terítékes 14-16 terítékes

 

Szín és stílus

Szerencsére mosogatógépek már nem csak fehér színben kaphatók. Amennyiben mégsem talál olyat, ami a tetszene, vannak teljesen beépíthető készülékek is, amelyeknél a konyhabútor színe lesz a meghatározó.

Fehér Színes

Modern dizájnos mosogatógép

 

Programok és funkciók

Az általános mosogatási programok (gyors, gazdaságos, normál, erősen szennyezettséghez, érzékeny edényekhez) mellett a gyártók több speciális funkcióval is előrukkoltak.

Intenzív Zóna: Az intenzív programmal a nagyon szennyezett edényeit, lábosait is tisztára moshatja, azonban a gyors programmal a kevésbé koszos tányérokat, poharakat hamar tisztává varázsolhatja.

Az üveg, vagy kristály poharak csillogása alapfeltétel egy igazi háztartásban. Aquamix,üvegvédelmi rendszer vigyáz az értékes porcelán vagy üveg edényeire. A hőcserélő által, az öblítőtartályban a víz előmelegített, így elkerülhető mindenféle, hőmérsékletváltozás okozta sérülés.

DosierAssistent egy új mosószer adagoló rendszer, amelytől még gazdaságosabban tudja használni a mosogatógépet.

Biztos, hogy tiszta edényei lesznek, mert az AquaSensor szabályozza a vízhasználatot, úgy hogy fénysugarakkal ellenőrzi az öblítési folyamatot, és felbecsüli, meddig kell folytatni az öblítést.

Siet, vagy gyorsan kellenek a tányérok, poharak? A VarioSpeed Plussal, le tudja rövidíteni a mosogatási időt, úgy hogy a hatékonyság nem romlik.

Sok műanyag edényt használ? A nehezen száradó edényeket az extra szárítással tökéletesre száríthatja.

A LoadSensor figyeli, hogy mennyi edényt tett a gépbe, s ennek megfelelően állítja be a vízmennyiséget. Tehát ha nem rakja tele a gépet, akkor kevesebb vizet fog használni és ez kevesebb energiát is jelent.

6. érzék szenzor is az edény mennyisége és szennyezettsége alapján szabályozza a vízfelhasználást, így gazdaságos megoldás lehet.

A féltöltet program szintén praktikus, olyan esetekben, amikor nem szeretné megvárni, amíg a teljes adag mosatlan összegyűlik. Ezzel a programmal ugyanis a gép kevesebb mennyiséggel is gazdaságosan működik.

Ha kisbaba (vagy fertőző beteg) van a családban, megbízható választás lehet egy olyan gép, amelyben van valamilyen antibakteriális (fertőtlenítő) program, mert a magasabb hőfokú mosás és szárítás eltávolítja a baktériumok 99,999%-át, így a kisbabák tányérkái, evőeszközei és cumisüvegei is biztonsággal használhatók.

Az innovatív PowerClean technológia segítségével nincs szükség az edények és edények előmosására vagy tisztítására a berakodás előtt, mivel az erőteljes fúvókák a kifogástalan eredményre irányítják a vizet

Ma már elvárás, hogy a gép digitális kijelzővel rendelkezzen, amelynek köszönhetően Ön mindig pontosan tervezhet, hiszen a gép jelzi, hol tart a program. Főleg a teljesen integrált mosogatógépeknél probléma, hogy nem lehet tudni, mennyi idő van hátra a mosogatásból. Egyes típusoknál viszont van működésjelző fény, amely a padlóra vetítve lehetővé teszi a mosogatási folyamat időbeni követését. Hasonló típusú jelzést látunk akkor is, amikor lejárt a program. Nagyon megkönnyíti az életét az időzítő (vagy késleltetett indítás) funkció is. Ha például nagyon elfoglalt, csak állítsa be az időzítőt, és mire hazaér, otthonában tiszta edények várják.

Hasznos, ha kijelzi a gép, hogy kifogyott a só vagy az öblítő. Ha kevés a só, gyakran homályosak, foltosak maradnak a poharak.

A beltér szerkezete

A beltér szerkezete, elosztása nagyon fontos a gép mindennapi használata során. Ugye az a lényeg, hogy minél több edény férjen bele, olyan elrendezéssel, hogy a tisztítóhatás mindenhol érvényesüljön. Fontos, hogy a felsőkosár állítható legyen, így az alsó szinten több teret varázsolhatunk például a legnagyobb pizzás tányérnak, vagy tálalóedénynek. Ezen kívül jó, ha az edénytartó tüskesorok állíthatók (lehajthatók), így a különböző (nagyobb) méretű, formájú edények, tálak, poharak is kényelmesen elférnek egymás mellett. Ugyanilyen praktikus, ha több evőeszköztartó kosár van, illetve ha variálhatók.

 

Fogyasztás

Az áramfogyasztást (és a vízfelhasználást) a gyártók minden típusnál éves szinten határozzák meg. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, Ön annál jobban jár! Emellett minden mosogatógépet besorolnak egy energiaosztályba. A legtöbb ma már A energiacímkét kap, de érdemes a jobb besorolású A+, A++, illetve az A+++ gépeket választani, amelyekkel a villanyszámlán is spórolhat!

Az energiaosztályok mellett az extra környezettudatos programokat is érdemes figyelni. Javaslom, használja a szupergazdaságos ECO-programot, amely - igaz, kicsit hosszabb mosogatási idővel, de a lehető legkevesebb vizet vagy áramot igényli.

Szinte minden mosogatógépben van még valamilyen beépített takarékossági funkció.

A+ A++ A+++

 

Zajszint

A termékek adatlapján a zajszint decibelben van megadva. Minél kisebb az érték, annál jobb, azaz annál csendesebben működik a készülék. Különösen fontos lehet amerikai stílusú konyháknál, ahol az étkezővel, esetleg a nappalival is egy légtérben kell hallgatni a zajokat. Esetenként a gép éjszakai programmal is rendelkezik, amely szupercsendes működést tesz lehetővé, így biztosan nem zavarja Önt a pihenésben.

Amennyiben a halk működés fontos Önnek, figyelmébe ajánlom az EcoSilenceDrive, ahol a szénkefék nélkül működő EcoSilence DriveTM technológiájú motorok ultra csendesek és csúcseredményük automatikusan garantált.

Biztonság

Ma már alapfelszereltség, de jó ha figyeli, hogy legyen a mosogatógépben AquaStop, 24 órás elektronikus vízvédelmi rendszer, így biztos nem önti el a konyhát a víz.

Ha további hasznos infókra kíváncsi, vagy csak nem szeret olvasni, nézze meg szakértőnk tanácsait 4 percben az alábbi videóban!

Olvasson tovább:

A konyhabútorba beépíthető vagy szabadonálló mosogatógépet válasszak?

Hogyan működik egy mosogatógép?

5 jel amikor valószínűleg le kell cserélni a mosogatógépet

Mosogatógép tortúra - tanuljon mások hibáiból

Ha további hasznos infókra kíváncsi, vagy csak nem szeret olvasni, nézze meg szakértőnk tanácsait 4 percben az alábbi videóban!

Ha nem tudja, milyen kivitelezésű mosogatógépet válasszon, kattintson ide, és nézze meg, milyen modellek vannak ma a piacon.

Tekintse meg Mosogatógép szalonunk legnépszerűbb, készleten levő mosogatógépeit!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja mosogatógép szakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tekintse meg mosogatógép kínálatunkat!

 

Szuper ajánlat:

Igényes vásárlóink nem véletlen választják legtöbbször ezt a mosogatógépet, gazdaságos, A++ kategóriás fogyasztása mellett, számtalan olyan extrával rendelkezik amivel az Ön szívébe is belopja magát.

A 6. érzék technológiával az intelligens érzékelők mérik a szennyezettség mértékét, és az erőforrásokat ehhez igazítják, így akár 50 százalékos energia-, víz- és időmegtakarítás is elérhető.

A további extra funkciókért tekintse meg a készülék adatlapját!

Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA