Mosogatógépek mosogatási ideje és gazdaságossága

mennyi ideig mosogat a mosogatógép

Mosogatógépek mosogatási ideje és gazdaságossága

Normális, ha a mosogatógép órákig mosogat, és ez mennyire gazdaságos?

Van olyan készülék, amely akár fél óra alatt elmosogat?

Már nem az a kérdés, hogy legyen, vagy ne legyen mosogatógépünk, hanem, hogy melyik mosogatógépet válasszuk.

Ahogy már Bruce Lee is megmondta, a mai világban az idő az egyik legfontosabb tényező. "Ha szereted az életet, ne vesztegesd az időt, mert az idő maga az élet." Bruce Lee.

Ismerje meg a mosogatógép programokat, és nyerjen időt magának azzal, hogy nem kézzel mosogat. Válassza ki melyik mosogatógép programra van szüksége, hiszen már mindenki megtalálja a számítását, mert a gyártók sokféle programmal kedveskednek nekünk vásárolóknak.

Milyen változók vannak a mosogatógép programjaiban?

A mosogatógép működtetésére beállított program jelentős hatással lesz az edények mosására fordított időre, a mosás gazdaságosságára és a tisztítás minőségére.

Leggazdaságosabb program:

A legkevesebb víz és energiafelhasználással bíró program mindig az ECO program. Én este szoktam bepakolni a mosogatógépet, és éjjel van idő, hogy az eco program elmosogasson. Szerencsére a mosogatógépek már elég halkak, így nem zavarhatják az álmunkat. Az eco mosás a legolcsóbb, azonban a leghosszabb program. Szinte minden mosogatógépnél 3 vagy akár 3,5 óra időt vesz igénybe.

Mindennap használható program

Ez a program jól illeszkedik a normál és mindennapi szennyeződésekhez. Általában 50° C körüli hőmérsékleten mosogat és rendszerint 60-90 perc közötti időintervallumban teszi ezt. A vízfelhasználása a többi programhoz képest közép mezőnyben van. Az eco programhoz képest kicsit több áramot és vizet fogyaszt, ellenben a 3 óra helyett kb. 1 óra alatt tiszta edényeink lesznek.

6. érzékkel felszerelt mosogatógép programok

A 6. érzékkel felszerelt gépeknél, érzékelők figyelik a piszkos edényeket, majd automatikusan beállítják a víz hőmérsékletét, a felhasznált víz mennyiségét és a mosás időtartamát. Elméletileg ezek a programok az intenzívebb foltokat is eltávolítják, de akkor nem garantált a gazdaságos működés (az intenzív foltoknál az intenzív program az ajánlott). Azokban az esetekben, amikor csak enyhe szennyeződések vannak, ez a program pénzt takaríthat meg, mivel kevesebb időre, mosogatószerre és vízre van szükség a tiszta edényekhez. A 6. érzék program 50-60° C fokon mosogat. Az időintervallum a napi és az Eco program között mozog, tehát 60-180 perc között, a víz- és áramfogyasztása pedig akár 20-40%-kal kevesebb lehet, tehát maximálisan barátságos.

Személy szerint én sokat használom ezt a programot, és ahhoz képest, amikor csak Eco-t használtam egyáltalán nem nőtt meg a rezsi számlám.

A nélkülözhetetlen gyors program

Nagyon jó a mosogatógép gyors programja, ha siet, mert kevesebb időt vesz igénybe, mint bármely más mosás. Sok esetben csak fél óra és tiszta edényei lesznek. De csak enyhe szennyeződés esetén ajánlott! Figyelem, a gyors mosásnál sok esetben nincs szárítás funkció. A gyors program gazdaságos megoldás lehet, de tényleg csak kissé szennyezett edényeknél.

Én már jártam úgy, hogy nem mértem fel jól az edények szennyezettségét, és még egyszer el kellett indítanom a mosogatógépet, mert koszosak maradtak. Ebben az esetben az első ciklus teljesen felesleges pazarlás volt. Így inkább a 6. érzék programot ajánlom figyelmébe, mert ott garantált a tiszta edény.

 

A már emlegetett Intenzív mosogató program

Erősen szennyezett edényekhez ajánlom. Magasabb hőmérsékletet és vízmennyiséget használ a nehezebb foltok és piszok tisztításához. Tehát több energiát és vizet fog felhasználni, azonban a nehezen mosható edényekkel is elboldogul. Ennél a programnál nem a gazdaságosság a fontos, hanem hogy nem kell serpenyőt, tepsit sikálni. Nekem ez minden pénzt megér, de egyben biztos lehet, hogy nem fog csődöt jelenteni, ha sűrűn használja ezt a programot, hiszen a vízfelhasználása 16-17 liter körül van és az áramfogyasztása is csak 1,6-1,7 kW.

Speciális programok is vannak

Üvegedényekhez/ poharakhoz

Egyedi, hogy ki milyen edényekbe tálal, mit szeret használni. Arra figyeljen, ha szereti az üvegárukat akkor válasszon finom/üvegáru-s programmal rendelkező mosogatógépet. Ilyenkor a gép alacsonyabb hőmérsékletet használ a biztonságos mosogatásért.

Gondolkodjon el az Előmosás programon.

Ez a program akkor használandó, ha erősen szennyezett edényei vannak, és le akarja öblíteni róluk a felesleges ételeket és a szennyeződéseket. Nem tisztítja az edényeket.  Hasznos, ha csak néhány naponta rakja tele a mosogatógépét, és nem akarja, hogy a következő mosogatásig ott büdösödjenek az ételmaradékok az edényeken.

Öntisztítás vagy karbantartás program

Ez a program magas hőmérsékleten tisztítja a gép belsejét. Néhány mosogatógép öntisztító programmal rendelkezik, amelyet akkor szabad futtatni, amikor a mosogatógép üres. Ez segíti a mosogatógépnek, hogy hosszabb élettartama legyen.

Csendes programok

A csendes programok egyre gyakoribbak a prémium mosogatógépekben. Akár már 42 dB zajszinttől talál mosogatógépeket, ami egy emberi suttogásnak felel meg.

Kisbabáknál fertőtlenítő program

Gőzzel, vagy magas hőmérséklettel a baba védelmére, illetve a fertőző betegségek megelőzésére való a fertőtlenítő program. Vannak olyan mosogatógépek, ahol az intenzív mosogatás és öblítés kombinálva tartalmaznak magasabb hőmérsékletet, akár 70 ° C-ig. Más készülékekben, ez csak a magasabb hőmérsékleten történő rövid öblítés a normál program befejezése után.
(Háztartási gép szakértő kollégám segít Önnek ilyen programmal bíró mosogatógépet választani a +36-1/478-2128-as telefonszámon.)

Féltöltet/MultiZone

Ha nincs sok mosatlan edény, vizet, áramot és mosogatószert takaríthat meg úgy, hogy fél töltettel indítja el a programot. Ekkor a mosogatási ciklus csak a felső vagy az alsó kosárban indul el.

Mosogatógép programok a Whirlpooltól

Nézze meg vásárolóink kedvenc Whirlpool mosogatógépeinek a program táblázatát, amiből kiderül a programok ideje, a víz és áramfogyasztás is.

Whirlpool mosogatógép: keskeny, fehér szín - WSFO 3O34 PF

Whirlpool mosogatógép programok

Whirlpool mosogatógép: fehér szín, normál méretű - WFC 3C23 PF

wh mosogatógép program

Whirlpool félig integrált mosogatógép: keskeny, Inox szín - WSBO 3O34 PF X

wh mosogatógép program

Amennyiben nem találta meg az Önnek tökéletes mosogatógépet, hívja fel szakértőinket +36-1/478-2128-as telefonszámon, akik minden kötelezettség nélkül segítenek a választásban.

Nézze meg Mosogatógép Szalonunk kínálatát >>>

Tudjon meg többet a mosogatógépekről:

Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Miben különböznek a mosogatógép szűrők?

Mosogatógép tortúra - tanuljon mások hibáiból

Géppel vagy kézzel mosogatás?

Mindenkinek mosogatógépet!

Hogyan működik egy mosogatógép?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Márc 12.