Legfontosabb szempontok indukciós vagy kerámia főzőlap vásárláshoz

homefort főzőlap

Amikor valaki kerámia vagy indukciós főzőlapot vásárol, számos szempont lehet fontos a döntés során. 

Az egyéni preferenciák és igények változhatnak, de általában a következő három szempontot szokták fontosnak tartani:

1/ Teljesítmény és Hatékonyság:

Indukciós Főzőlapoknál: Az indukciós főzőlapok gyorsan és hatékonyan melegítik fel az edényeket, mivel az elektromágneses indukció segítségével közvetlenül az edény alját melegítik fel. Fontos lehet az indukciós főzőlapok teljesítménye, amelyet wattonként vagy főzőzónánként mérnek. A felhasználók általában értékelik a gyors felfűtési időt és az energiahatékonyságot.

Kerámia Főzőlapoknál: Ezek a főzőlapok hővezető anyagok segítségével melegítik fel az edényeket. A teljesítmény itt is fontos tényező, de a hőeloszlás is számít. Néhány felhasználó az egyenletes hőeloszlást és a gyors fűtést preferálja.

2/ Design és Kialakítás:

A főzőlap kialakítása, megjelenése és a konyha stílusához való illeszkedése is szempont lehet. A vásárlók gyakran kiválasztják a főzőlapot azáltal, hogy az mennyire illeszkedik a konyha designjához, vagy esetleg milyen könnyen tisztítható. Ezen kívül, a különböző modellek extra szolgáltatásokat is kínálhatnak, például különböző főzési funkciókat, érintőképernyő vezérlést, időzítő funkciót stb., amelyek befolyásolhatják a választást.

3/ Ár és Szolgáltatások:

Az ár mindig fontos tényező a vásárlás során. A vásárlók általában olyan főzőlapot keresnek, amely megfelelő ár-érték arányt kínál.

Ezen szempontok alapján a vásárlók egyéni preferenciái és konyhai igényei alapján választhatják ki a számukra legmegfelelőbb kerámia vagy indukciós főzőlapot.

Nézzük most meg ezeket a szempontokat alaposabban:

1/ Teljesítmény és Hatékonyság:

Hatékonyságban egyértelműen a győztes ebben az indukciós főzőlap, hiszen a leggyorsabb, amit a teljesítménye és a működési specialitása biztosít.

 A kerámia főzőlapok lassabbak, mint az indukciós főzőlapok, mivel időt vesz igénybe a felmelegedés, valamint azért, mert a kerámia főzőlap és a főzőedény közötti átmelegítés során hő elveszik. Az indukciós főzőlap által létrehozott mágneses mező azonnal felmelegíti a serpenyőt. Mivel a főzőfelületen vagy a környező levegőben nincs hő, a főzési idő jelentősen csökken.

Egy példa: 2 liter víz felforralásának ideje (15°-ról 90°-ra):

  • Kerámia főzőlap: 9 perc 54 másodperc
  • Indukciós főzőlap (Power Boost funkcióval): 3 perc 39 másodperc

A teljesítmény és hatékonyság meghatározóak az energiahatékonyságnál.

A legenergiatakarékosabb áramfogyasztó az indukciós főzőlap. Miért? Mert míg egy kerámia főzőlap hatékonysága 60 % körüli az indukciósé 80 %. Ezáltal sokkal gyorsabb és rövidebb ideig kell működtetni.

Megtévesztő lehet, hogy pl. a HOMEFORT HFBK64T0B Beépíthető Kerámia főzőlap 6000W-ot fogyaszt a HOMEFORT HFBI64T0B Beépíthető Indukciós főzőlap indukciós főzőlap pedig 7400 W-ot.

Tehát ha az összes zónán egyszerre főzünk akkor 1400W-al több áramot fogyaszt az indukciós főzőlap. Igen, ez igaz, de -ahogy a fenti példa is mutatja- az indukciós főzőlapon az étel gyorsabban elkészül. Amíg egy levest 1 órán keresztül főz a kerámián, az indukciós főzőlapon ennek töredék ideje alatt elkészül, ezért kevesebb ideig használja, ami kevesebb áramfogyasztást is jelent.

A főzőlap választásnál vizsgálja meg, hogy a zónák milyen teljesítményűek, mert ez is befolyásolja a főzési időt.

 

HOMEFORT HFBK64T0B Kerámia főzőlap

HOMEFORT HFBI64T0B  Indukciós főzőlap

Bal első méret/teljesítmény (mm/kw)

180/1,8

160/1,4-1,8

Bal hátsó

145/1,2

200/2,1-2,5

Jobb első

180/1,8

10/1,4-1,8

Jobb hátsó

145/1,2

200/2,1-2,5


Ahogy látja a két főzőlap összehasonításában, az indukciós főzőlap nagyobb mm-el és nagyobb teljesítménnyel bír. Így ha Önnek nagyobb családja van, vagy sokat főz, szeret vendégeket hívni, mindenképpen az indukciós főzőlapot válassza.

Amennyiben Ön 2-3 fős család, vagy ritkán készít ételt és van kicsit több ideje, akkor a kerámia főzőlappal elégedett lesz.

2/ Design és Kialakítás:

A design az szubjektív így erről nem írnék bővebben. Azonban a kialakítás döntő szempont lehet. Fontos, hogy figyelembe vegye az alábbiakat

Zónák elhelyezkedése:

Hol helyezkedik el a legnagyobb, vagy akár a legkisebb zóna a főzőlapon.

Időzítő:

Van-e időzítő a készüléken. A HOMEFORT főzőlapoknál nem csak jelez a készülék az idő lejártakor, de le is kapcsolja a főzőzónát, ami szerintem szuper, mert így biztonságos a főzés.

Vezérlés

A legtöbb főzőlap már érintőszenzoros működtetésű. Ekkor egyszerűen érintéssel vezérelheti a főzőlapot. Hasznos, ha a nyomást hangjelzéssel jelez a készülék. Így egyszerűbb a kezelése.

Gyors funkció (Booster):

A legtöbb főzőlap rendelkezik booster azaz gyors funkcióval,, azonban a HOMEFORT főzőlapoknál mindegyik főzőzóna rendelkezik Booster (rásegítés) funkcióval. Így felgyorsíthatja az ételkészítést.

3/ Ár

A kerámia főzőlapok kedvezőbb áron elérhetőek, mint az indukciós főzőlapok, bár már nincs olyan nagy árkülönbség mint régen. Az energiafogyasztás miatt pedig, tényleg át kell gondolnia.

A fent már említett HOMEFORT főzőlapok ár/ értéké arányban kimagaslanak a többi termék közül. A vásárók elvárásainak megfelelően készültek, egyszerűek és megbízhatóak.

Nézze meg a HOMEFORT főzőlapokat >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszak?

A legfontosabb mosogatógép funkciók - HOMEFORT

A HOMEFORT Főzőlapok - Az Egyszerűség és Megbízhatóság Csúcspontja a Konyhában!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Jan 12.

HOMEFORT főzőlap termékajánló