Ezekre a hangokra figyeljen a hűtőszekrényénél?

hangok a hűtőből

Fura hangokat hall a hűtőjénél, fagyasztójánál?

Bármenyire halk egy hűtőszekrény, mégis csak ad ki valamilyen zajt. Ezeket annyira megszokjuk, hogy szinte nem is halljuk őket. A hűtőszekrények és fagyasztók hűtési rendszerét egy kompresszor működteti (egyes esetekben egy ventilátorral kiegészítve), mely furcsa zajokat okozhat. A zaj szintje függ az üzembe helyezéstől, a megfelelő használattól, illetve az eszköz korától is

A hűtő zajszintje ideiglenesen megemelkedhet, ha a hűtési rendszerét jobban igénybe kell vennie: például az ajtó gyakori vagy hosszan tartó nyitása, a több élelmiszer, vagy az intenzív hűtési/fagyasztási funkció bekapcsolása miatt.

Tudnia kell, tehát, hogy minden hűtőnek van egy bizonyos zajszintje, ami abszolút normális.  Ezen felül a hűtési folyamatnak lehet egy speciális gurgulázó hangja, melyet a hűtőgáz okoz.

Ha a szokásosakon felül hall bármilyen zajt, az hibát jelezhet. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy az étel elég hideg-e a készülékben, tehát a hűtésre is hatással van-e a hibajelenség.

Milyen hangokra, zajokra kell odafigyelni a hűtők, fagyasztók esetében?

A sistergő, kattogó hangok valószínűleg nem adnak aggodalomra okot.
Habár a sistergő hang elsőre ijesztőnek tűnhet, ennek a hátterében egy egyszerű jelenség rejtőzik: az esetek többségében a sistergést vízcseppek okozzák, amelyek a fagytalanító hűtőtestére csöpögnek. Így ebben az esetben nincs aggodalomra ok.

A pattogó, recsegő hangok szintén ijesztőek lehetnek. Azonban ezek meleg környezetben szintén elég gyakorinak mondhatóak, és a hideg-meleg hatására az alkatrészekben bekövetkező összehúzódásoknak, illetve tágulásoknak tulajdoníthatóak. Így ezen hangok esetében sem kell közbeavatkoznia.

A mechanikus zajok sem feltétlenül a meghibásodás jelei
A legtöbb ember a hangos mechanikus zajokat rögtön meghibásodásnak tudja be. Valóban, a hűtő hátsó feléből érkező zaj félelmetes lehet. Mivel itt található a hűtő „motorja”, így valószínűleg itt csatlakozik a kondenzátor ventilátorához vagy a kompresszorhoz. Utóbbi kettő időnként tisztítást igényel – a hűtő hátuljáról időközönként le kell törölni a port.

hűtő kondenzátor tisztítás 

A ventilátor lapátjait is puha kefével tisztítsa és portalanítsa! Tisztítás vagy javítás megkezdése előtt mindig húzza ki a hűtő hálózati csatlakozóját!

Mi ez a csörgés?
Alkalmanként felléphetnek szokatlan vagy hangos zajok, amelyeket korábban nem hallottál. Ezek gyakran a nem megfelelő üzembe helyezés következményei. Minden hűtőszekrénynek sík, stabilnak és szilárd felületen kell állnia, úgy, hogy közben nem érinti a falat vagy a szomszédos tárgyakat. Ha zörgő hangokat hallasz, ellenőrizze, hogy a hűtő belsejében nem mozdultak-e el a kannák, palackok, ételtartók!

Segítség, egy madár van a hűtőmben!
Ha hűtőszekrénye nyikorgásra, vagy madárcsicsergésre hasonlító hangokat ad ki, akkor a párologtató ventilátora lehet a hibás. Mivel ez a ventilátor általában a fagyasztó hátsó részén található, célszerű egy szerelőt hívni.

Zümmögő fények
A horrorfilmekből már biztosan ismerős a neonfények zümmögésének hangja. Hűtők esetében ez a zümmögés gyakran a belső világítás problémáját jelzi. Ellenőrizze a felhasználói kézikönyvben, hogy tudja ki cserélni az izzót!

Kattogás?
Ha nemrég elmozdította hűtőszekrényét korábbi helyéről, és azóta kattanó hangokat halla, akkor ez a megszakadt kapcsolat jele lehet – amely megakadályozza a jégkészítő működését is. A jégkészítőből érkező kattogás azt is jelentheti, hogy a vízvezeték szelepe laza, vagy nincs csatlakoztatva a vízellátáshoz.

Kopogó hangok… a pénztárcája mélyéből?
Az egyik olyan hang, amelyet remélhetőleg soha nem fog hallani a hűtőszekrényből, az a kopogás…, ugyanis ez valószínűleg a kondenzátor meghibásodását vagy a ventilátor motorjának nem megfelelő működését jelzi. Sajnos költséges javítást igényelhet. (forrás:gorenje.com)

Léteznek csendes hűtőszekrények

A Gorenje kínálatában megtalálja a leghalkabb hűtőszekrényeket.

Vessen egy pillantást a legújabb IonAir hűtőszekrényekre és fagyasztókra amelyek a többpontos légfúvó funkcióval (MultiFlow 360) vannak felszerelve. Az intenzív légáramlás egyenletes hőmérséklethez vezet az egész hűtőtérben. A hagyományos rendszerekhez képest a MultiFlow hatékonyabban hűti le az ételeket, sokkal tovább megőrizve a gyümölcsök, zöldségek és hús frissességét, aromáját és tápanyagát. A ZeroZone fiókban ez a technológia biztosítja, hogy a hőmérséklet mindig 0 ° C körül legyen. Tudjon meg többet a „Hűtők a hosszantartó frissességért” írásunkból.

A Gorenje legújabb hűtőszekrényei csak kb. 35 dB zajt adnak ki működés közben! Összehasonlításképpen, a halk suttogás 30 dB, a szokásos beszélgetés pedig 60 dB zajszintű. Annyira csendesek, hogy külön ellenőrizni fogja, hogy be vannak-e kapcsolva!

Gorenje hűtő és fagyasztó specialitásai

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Okt 19.