3 alapvető dolog, amit figyelembe kell vennie hűtőszekrény választásnál!

3 legfontosabb kérdés hűtő

A hűtőszekrény, fagyasztó választásnál mi a legfontosabb? 

Tudja meg háztartásigép szakértő kollégámtól, Szőke Istvántól!

Szőke István, aki már több éve háztartásigép szakértőnek nagy tapasztalata van, hogy mire kell odafigyelni a hűtőszekrény, vagy fagyasztó készülék választásnál.

szőke istván szakértő

A hűtő- és fagyasztó készülékek kiválasztása nem 1-2 évre szól, hanem sok esetben akár 10 évre is, így elengedhetetlen, hogy jól válasszunk.

Ezért István segít Önnek, hogy mi a 3 legfontosabb dolog amire figyeljünk a hűtő választásnál?!

1/ A méret!

Sajnos előfordul, hogy valaki megrendel egy csodás side-by-side hűtőszekrényt, és amikor a kollégáink kiviszik, kiderül, hogy nem fér el a konyhában. Olyan is megtörtént már többször, hogy a konyhában elfért volna, de az ajtón nem lehetett bevinni.

Tehát, nélkülözhetetlen, hogy megmérje a helyet, ahová a hűtőt vagy fagyasztót szeretné elhelyezni, és az ajtót, folyosót stb. amelyen keresztül viszik a helyére a szállító kollégáink a készüléket.

Fontos, figyelembe vennie, hogy vannak olyan készülékek melyeknek szellőzést kell biztosítani a készülék mellett légüres térrel, vagy épp az ajtó nyitáshoz kell plusz hely.

Pl.: A Liebherr beépíthető hűtőszekrényeknél a megfelelő légáramlás biztosítása érdekében a szekrény tetején és alján egyaránt legalább 200 cm2 szellőzőnyílást kell biztosítani.

Lehetősége van a méretekhez illően egyedi hűtőszekrény kombinációt összeállítani. Tudjon meg többet az: Egyedi hűtőszekrényt tud alkotni cikkünkből.


2/ Energiaosztály-hatékonyság

Vannak olyan készülékek, mint pl a páraelszívó ahol nem ez a legfontosabb. De a hűtőszekrény és a fagyasztó nonstop, azaz, egyfolytában napi 24 órában működnek. A működésükhöz pedig áramra van szükség. Ezért nagyon fontos, hogy mennyi áramot fogyaszt a készülék, hiszen az energiaszámla nagy részét fogja kitenni a hűtő és fagyasztó áramfogyasztása.

Szerencsére létezik az energia címke, ami kérdést ad az áramfogyasztással kapcsolatos kérdésekre.

Az energiafogyasztás „annum” azaz éves fogyasztásként van megadva kWh-ban. Így könnyedén megállapíthatja a készülék éves fogyasztását. A kwh-ban megadott értéket kell felszorozni a kwh áramdíjával. Ez jelenleg kb. 70 Ft egy átlagos otthonba. Tehát ha a készülék 170 kwh/annum fogyasztással bír, akkor az 170x70Ft = 11900 Ft amely havonta 11900/12= 992 Ft.

Az energiacímkén ezenfelül megtalálja még a hűtőrekeszek és, ha vannak, a fagyasztórekeszek összes térfogatát literben, a zajkibocsátási értéket dB-ben (35dB zajkibocsátás egy suttogás, tehát halk működést biztosít) és a zajkibocsátási osztályról is tájékoztat majd.

hűtő választás előtt tudni kell

A fagyasztó és hűtőkészülékek energia címkéjének jelmagyarázat

1/ QR-kód
2/ Energiahatékonysági osztály
3/ Éves energiafogyasztás kWh-ban (az új szabványos feltételek mellett mérve)
4/ Fagyasztórekeszek összes térfogata
5/ Hűtőrekeszek összes térfogata
6/ Zajkibocsátási érték 1 pW hangteljesítményre vonatkoztatva, db(A)-ben és zajkibocsátási osztályban megadva

3/ A készülék színe

A beépíthető hűtőszekrényeknél szekrényajtó kerül a készülék ajtóra, így nincs jelentősége a színnek, de a szabadonálló készülékeknél már fontos a látvány miatt.

Fehér hűtőszekrények

hűtő választás előtt

Még mindig a fehér hűtőszekrények a legnépszerűbbek. Ez pedig nem véletlen. A fehér semleges szín, így tulajdonképpen bármilyen környezetben elhelyezhető anélkül, hogy elütne attól. Régen a fehér szín egy műszaki megoldás volt, mert a fehér szín visszaveri a napsugarakat, így a készülék nem melegszik fel a napsugárzás hatására, és hatékonyabban képes üzemelni.

A technika fejlődésével ez a szempont elveszítettet jelentőségét, de a fehér szín még mindig piacvezető a háztartási gépek piacán.

Nézze meg a hűtőszekrényeinket, melyek magas minőségű készülékek >>>

Inox vagy szürke hűtőszekrények

Tarol a rozsdamentes acél vagy inox hűtőszekrény, amely az 1990-es években bukkant fel a kínálatban. Fontos arra figyelnie, hogy az inox kinézet valójában mit takar... A hűtőkészülék rozsdamenetes acélból készült és ezért inox a színe, vagy csak festett a készülék, vagy csak az inoxhoz hasonló megjelenésű, csiszolt krómozást alkalmazó készülék? A legtöbb hűtőszekrény esetben az ajtó rozsdamentes acélból (nemesacélnak is hívják) készül, és az oldalfalak csak sima acélból és festett inox színűek.   Természetesen a különböző anyaghasználat az árat és a tartósságot is befolyásolja, így érdemes a kiválasztott készüléknél ezt tisztázni.

A Liebherr készülékek között talál olyant, amelynél az oldalfal és az ajtó is rozsdamentes acélból készül. 

Jó tanács, válasszon olyant amelyen ujjlenyomat mentes bevonat van, amely nagyon hasznos, hogy ne kelljen örökké takarítani.

Sokféle retró és vintage kinézetű hűtőszekrény létezik.

hűtő választás előtt

A 60-as évek Amerikájában népszerű rózsaszín és türkiz „rágógumi-” színek mellett többek között a bézs, a sötétbarna, az olívazöld és a mustársárga is fellelhető a színes hűtőszekrény-kínálatban. Sőt a retró és vintage korszakhoz kevésbé köthető élénkpirossal is gyakran lehet találkozni. Ezeknél a készülékeknél azonban sokszor a felszereltség nem a legmodernebb, mert a dizájn fontosabb, így jól át kell gondolnunk, ha ilyenre vágyunk.

Érdekességként nézze meg a Liebherr angol telefonfülke kinézetű hűtőszekrényét:

hűtő választás előtt

Vannak már színes hűtőszekrények például a Liebherr kínálatából, melyek modern felszereltséggel bírnak:

 hűtő választás előtt

Nézze meg a színes Liebherr hűtőszekrényeket >>>

Fekete hűtőszekrények

hűtő választás előtt

A fekete hűtőszekrényt említem, de nem utolsó sorban, mert sokan kedvelik. Eleganciát és különleges látványt sugároznak. Az 1980-as évek már-már túlzóan színes korszakában kezdett divatba jönni a fekete szín a hűtőknél. Igazán népszerű viszont csak az elmúlt évtizedekben lett, amikor a lakberendezési trendekben az erős kontrasztot teremtő fekete-fehér színkombinációk dominánsabbá váltak. Mára a fekete a harmadik leggyakoribb szín a hűtőszekrények esetében, és minden kivitelben, illetve számos méretben érhető el ilyen modell a piacon.

Amennyiben fekete hűtőszekrényt szeretne, ismerje meg a Liebherr ugynevezett BlackSteel hűtőszekrényeit melyek fekete nemesacélból készültek. -Olvassa el cikkem: A Blacksteel új divatot teremt.

Remélem átgondoltan választ hűtőszekrényt, vagy fagyasztót István szempontjaira figyelve. Forduljon bizalommal hozzánk és háztartásigép szakértő kollégánk választ ad kérdéseire a +36-1/478-2128-as telefonszámon.

Kattintson ide és böngésszen a német Liebherr hűtőszekrények között>>>

Nézze meg a Liebherr fagyasztókat, válasszon Frost Protect funkciósat, amely lehetővé teszi, hogy akár fűtetlen helyiségben tárolja a fagyasztót >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

10 ok amiért Liebherr hűtőt, fagyasztót érdemes választania

Mi a különbség az 1 vagy 2 hűtőkörös hűtőszekrények között?

Új professzionális Liebherr mélyhűtő ládák

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Márc 08.