Elege van a mosogatásból?

elege van a mosogatásból

Elege van a mosogatásból?

Egy klasszikus mosogatógépnél többet szeretne? Akkor ezekre figyeljen!

Önt is bosszantják az egymás hegyén-hátán tornyosuló edényhalmazok? Egy fárasztó nap után a kötelező mosogatás bizony mindannyiunknak csak púp a hátán. Egy jó mosogatógép otthon épp ezért minden pénzt megér. Ahhoz azonban, hogy valóban jó barátra találjon új készülékében, fontos hogy a megfelelő kapacitású típust válassza ki! A döntése előtt mindenképpen mérlegelje a következőket:

  • Hány főre főz?
  • Milyen gyakran főz?
  • Mennyi edényt használ általában?
  • Mennyi konyhai eszköze van?

A kapacitást a mosogatógépek esetében a terítékek jelentik. Ez azt jelenti, hogy például a 8 terítékes készülékbe 8 mély, 8 lapos, 8 kistányér, 8 kés, 8 villa, stb. pakolható az optimális tisztítóhatáshoz. Ha teheti, mindenképpen válasszon nagyobb, pl. 14 terítékes modellt, amelyben akár 162 különböző darab is elfér kényelmesen.
De tekintsünk el most egy kicsit a klasszikus mosogatástól. Nézzük, milyen szuperfunkciókkal lehet feldobni egy mosogatógépet, hogy egy olyan robot kerüljön a konyhájába, amelyik nemcsak gyorsan és ügyesen mosogat, de kényelmi adottságokkal, takarékoskodó szenzorokkal is rendelkezik.

Az üvegpoharakon vízcseppek maradhatnak, vagy a folyamatos használattal foltosak lehetnek, elhomályosulhatnak. Erre egyrészt megoldást jelent, ha Ön megfelelő (kifejezetten érzékeny edényekre optimalizált) programot használ. Ha például Önnél gyakoriak a vendégségek, amelyek után sok poharat kell elmosni, akkor ideális, ha van valamilyen üvegprogram (Party program), amit kifejezetten a kényes mosogatnivalók számára fejlesztettek ki (több Whirlpool, Bosch,  Indesit gépeknél is van ilyen lehetőség).

Régebben, a mosogatási folyamat során a tabletták feloldódása nem volt kontrollálható, így nem mindig tudták kifejteni a hatásukat. Emiatt már biztosan nem kell aggódnia, ha például dosierAssistent mosogatószer adagolóval ellátott Bosch választ. Ezeknél a típusoknál ugyanis a mosószer (gél vagy por állagú) mindig célzottan és ellenőrzötten kerül ki a gép belterébe. Létezik olyan gép is, amely auto 3in1 funckióval van felszerelve, és kifejezetten a 3az1-ben tablettákra szabták a működését.

Ha mielőbb szeretne megszabadulni a mosatlan edényektől, a gyors program a tökéletes választás. Ennek továbbfejlesztett, „mindentudó” változata egyes Bosch a varioSpeedPlus opció, ami háromszoros sebességgel mosogat. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szintén a Bosch és van TurboSpeed 20 perces extra gyors program is,de ezt inkább a kevésbé vagy frissen szennyezett edények elmosogatására ajánlom.

A mai mosogatógépek már nagyon csendesen dolgoznak, 40-50 dB körüli zajt bocsátanak ki, amely csukott ajtó mögött kicsit hallható, és nem zavaró. Ha ez a szempont fontos Önnek, figyeljen arra, van-e éjszakai program a kiválasztott gépben. Ennél ugyanis a zajszint mindössze 39dB, így biztosan nem zavarja Önt a pihenésben.

Fontos, hogy a felsőkosár állítható legyen, így az alsó szinten több teret varázsolhatunk például a legnagyobb pizzás tányérnak, vagy tálalóedénynek. A legtöbb Bosch mosogatógép felső kosara egy mozdulattal 3 fokozatban állítható (Rackmatic rendszer). Ezen kívül jó, ha az edénytartó tüskesorok állíthatók, így a különböző (nagyobb) méretű, formájú edények, tálak, poharak is kényelmesen elférnek egymás mellett. Ugyanilyen praktikus, ha több evőeszköztartó kosár van, illetve ha variálhatók.

Ma már elvárás, hogy a gép digitális kijelzővel rendelkezzen, amelynek köszönhetően Ön mindig pontosan tervezhet, hiszen a gép jelzi, hol tart a program. Főleg a teljesen integrált mosogatógépeknél probléma, hogy nem lehet tudni, mennyi idő van hátra a mosogatásból. Egyes Bosch, és Whirlpool típusoknál viszont van működésjelző fény, amely a padlóra vetítve lehetővé teszi a mosogatási folyamat időbeni követését. Hasonló típusú jelzést látunk akkor is, amikor lejárt a program. Nagyon megkönnyíti az életét az időzítő (vagy késleltetett indítás) funkció is. Ha Ön nagyon elfoglalt, csak állítsa be az időzítőt, és mire hazaér, otthonában tiszta edények várják.

Ha kíváncsi aktuális mosogatógép kínálatunkra, kattintson ide.

Ha kérdése van a mosogatógépekkel kapcsolatban, keresse mosogatógépszakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.