Útmutató a porszívók energiacímkéjéhez

legjobb porszivo

Útmutató a porszívó energia címkéjéhez!

Mielőtt porszívót választunk,fontos tisztában lenni a porszívók energia címkéjével.Ez a címkék mutatják meg az: - energiaosztályt, - éves energiafogyasztást, - zajszintet, - porkibocsátást,- tisztítási hatékonyságot.

Figyelem: 2019. év elején az  Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkéinek alkalmazását elrendelő döntést. Így most már talál olyan porszívót a piacon, mely nem rendelkezik energia címkével. Ekkor a termék adatlapját böngéssze át alaposan. 

Azon készülékhez melyeknél talál energiacímkét hasznot tudnia, mert sokat segítenek a döntéshozásban, és a porszívók objektív összehasonlításában.

Nézzük pontosan, mi micsoda.

Az energiacímke első látásra talán riasztó lehet, ha nem tudjuk, melyik jel mit jelent. A helyzet azonban közelről sem olyan bonyolult. Tartson velem, mert ebben a blogcikkben segítek értelmezni az energiacímkét, és lerántom a leplet azokról az adatokról, amelyeket feltétlenül nézzen meg, mielőtt pénztárhoz viszi a kiszemelt készüléket.

Útmutató a porszívók energiacímkéjéhez

2014-től legfeljebb 1600 wattos porszívókat hozhattak forgalomba a gyártók, és ez a határérték 2017 szeptemberétől 900 wattra csökkent.
Az energiacímke segítségével a porszívók összehasonlítása sokkal könnyebbé vált. Egy jótanács vásárlás előtt: a készüléket csak a teljesítménye alapján megítélni, nagy hiba. Döntéskor vegye figyelembe a teljes energiacímkét, és nézze meg figyelmesen a szívó kapacitásra és a porkibocsátásra vonatkozó adatokat is!

Az energiacímke a következő adatokat mutatja meg:

  1. Energiahatékonyság: a készülékek fogyasztása alapján meghatározott érték, melyet A-tól G-ig terjedő skálán jelölnek. Ezen a skálán az A a legjobb, a G pedig a legrosszabb érték. Az energiahatékonyság egyébként a porszívó porfelszívó képességéhez viszonyított energiafogyasztását mutatja meg.
  2. Éves energiafogyasztás: a készülék éves energiafelhasználását jelzi, kWh-ban. Ez a szám azt mutatja, hogy egy 87m² méretű terület 50 alkalommal történő felporszívózásához mekkora energiamennyiségre van szükség.
  3. Zajszint: a készülék hangerejét fejezi ki dB-ben. Csendes készüléket keres? A magas zaj fokozza a stresszt, ezért ha teheti, válasszon 70dB (A) alatti hangerejű készüléket, így meghallja, ha gyermeke felsír, szól a zene vagy csörög a telefonja.
  4. Keménypadló tisztítási hatékonyság (szívó kapacitás keménypadlón): a porfelszívó képességet jelzi keménypadlón, A-G-ig terjedő skálán. Természetesen minél jobb hatékonyságú készüléket választ, annál gyorsabb és hatékonyabb lesz a porszívózás -- még a csempék és a fapadló réseiben
  5. Porkibocsátás: a készülék által kibocsátott port mértékét mutatja. Ezt az értéket A-tól G-ig terjedő skálán tüntetik fel, ahol az A a legjobb, a G pedig a legrosszabb érték. Azt jelzi (százalékos értékben kifejezve), a felszívott por mennyiségéhez viszonyítva a kimeneti nyíláson mennyi por távozik.
    Ha Ön is fontosnak tartja, hogy minél egészségesebb legyen a háztartása, válasszon A por-visszabocsátási osztályú porszívót, mely nagy teljesítményű szűrővel biztosítja, hogy a szoba levegője tiszta is maradjon porszívózás után.
  6. Szőnyegtisztítási hatékonyság (szívó kapacitás szőnyegen): mivel a tisztítási eredmény kemény- és szőnyegpadlón eltérő, ezek az adatok az energiacímkén is külön kerülnek feltüntetésre. Az értéket A-G-ig terjedő skálán jelzik itt is, ahol a megszokottaknak megfelelően az A a legjobb, a G pedig a legrosszabb értéket jelöli, és a porszívó által felszívott por százalékos arányát mutatja. A jó takarításhatékonysági osztályú készülékek a szőnyeg legmélyebb rétegeiből is eltávolítják a port.

Mit jelent a keménypadló és a szőnyegtisztítási hatékonyság?

A tisztítófej meghatározott alkalommal történő oda vissza tolása során eltávolított műpor tömegének a tesztterületre a vizsgálat kezdetén bevitt por tömegéhez viszonyított, megfelelő módon korrigált aránya, ahol az eltávolított műpor tömegét szőnyeg esetében a készülék porgyűjtőjének tömegnövekedéséből, kemény padlóburkolat esetében a teszthasadék tömegveszteségéből hatá­rozzuk meg. Vagyis ez azt mutatja meg, hogy az adott készülék a mérés során mekkora mennyiségben volt képes eltávolítani a mesterséges szennyeződést. A DPU kiszámításához használ képlet bonyolult. Az eredmény itt olvasható:

Tisztítási osztály

Szőnyeg esetén (dpu)

Keménypadló esetén (dpu)

A

legalább 0,91

legalább 1,11

B

0,87 és 0,91 között

1,08 és 1,11 között

C

0,83 és 0,87 között

1,05 és 1,08 között

D

0,79 és 0,83 között

1,02 és 1,05 között

E

0,73 és 0,79 között

0,99 és 1,02 között

F

0,71 és 0,73 között

0,90 és 0,99 között

G

kevesebb mint 0,71

kevesebb mint 0,90 között

Mit jelent a porkibocsájtási hatékonyság?

„A porszívó által kibocsátott, a 0,3 μm és 10 μm közötti mérettartományba eső porszemcsék összes száma elosztva az ugyanebbe a mérettartományba eső azon porszemcsék összes számával, amelyek az adott mérettartományba eső porszemcsékből meghatározott mennyiséget tartalmazó betáplált porból a porszívó szívócsövébe bejutnak. Az érték nemcsak a porszívó szívcsövénél mért pormennyiséget, hanem a máshol kibocsátott – például a készülékből kiszökő vagy a porszívó által generált – pormennyiséget is tartalmazza.”

Tehát a por visszabocsájtás százalékban az osztályokra vonatkoztatva:

  • A: 0,02% alatt
  • B: 0,02% - 0,08%- között
  • C: 0,08% - 00,20% között
  • D: 0,20% - 0,35% között
  • E: 0,35% - 0,60% között
  • F: 0,60% - 1,00% között
  • G: 1,00% felett

Amennyiben allergiás, előnyős lehet HEPA szűrővel ellátott porszívót választania

porszivó allergiásoknak

A porszívóból kiáramló levegőt kimeneti levegőszűrővel szűrik, hogy a kisebb, mikronnyi méretű szennyeződések se kerüljenek vissza a levegőbe. Ezek a filterek szűrőképességük alapján több osztályba sorolhatóak.

Az apró részecskék kiszűrésén belül is léteznek fokozatok. A szabvány azt rögzíti, hogy a szűrőrendszer képes a rajta átfolyó levegőből a 0.3 μm-nél (0.3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket legalább X %-ban, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseket pedig 100%-ban eltávolítani, kiszűrni, ahol X a HEPA fokozattól függő érték az alábbi táblázat szerint:

Osztály a szűrés tökéletessége szerint
HEPA E10 > 85%
HEPA E11 > 95%
HEPA E12 > 99.5%
HEPA H13 > 99.95%
HEPA H14 > 99.995%
HEPA U15 > 99.9995%
HEPA U16 > 99.99995%
HEPA U17 > 99.999995%

Tehát ha egy gyártó annyit mond, HEPA szűrős készüléket árul, kérdezzük meg, hogy annak milyen a HEPA besorolása. Minél nagyobb a szám, annál tökéletesebb szűrést végez a porszívó.

Allergiásoknak ajánlott legalább Hepa13-as besorolással ellátott szűrőt vásárolniuk.

2017. szeptember 1-jétől a porszívókat érintő változások összefoglalva:

Éves energiafogyasztásuknak 43,0 kWh/év-nél kisebbnek kell lennie.

Mért felvett teljesítményüknek 900 W-nál kisebbnek kell lennie.

Szőnyegen tanúsított porfelszívásuknak (dpuc ) legalább 0,75-nak kell lennie. Ez a határérték a kemény padló­ burkolathoz való porszívókra nem vonatkozik.

Kemény padlóburkolaton tanúsított porfelszívásuknak (dpuhf) legalább 0,98-nak kell lennie. Ez a határérték a szőnyegporszívókra nem vonatkozik.

Porvisszabocsátásuk legfeljebb 1,00 % lehet.

Hangteljesítményszintjük legfeljebb 80 dB(A) lehet.

Gégecsövüknek, ha van, olyan fokú tartósságot kell tanúsítania, hogy 40 000 alakváltozott állapotban elszenvedett rezgési ciklus után is használhatónak kell maradnia.

Motorjuk üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie.

Forrás: A BIZOTTSÁG 666/2013/EU RENDELETE

2019. év elején az  Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkéinek alkalmazását elrendelő döntést. Így most már talál olyan porszívót a piacon, mely nem rendelkezik energia címkével. Ekkor a termék adatlapját böngéssze át alaposan. 

Olvassa el a Hogyan válasszunk porszívót írásomat,

Illetve a VOLT NÁLAM EGY PORSZÍVÓÜGYNÖK ÉS MÉGIS BOSCH PORSZÍVÓT VETTEM.. cikkemet.

Tekintse meg teljes porszívó kínálatunkat!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 06.