Szárítógép karbantartása, tisztítása

szárítógép karbantartás, tisztítás

Szárítógép karbantartása, tisztítása

Útmutató a szárítógéphez

A szárítógép megfelelő karbantartása az első lépés a hosszabb élettartam és a szervizelés elkerülése érdekében. A legfontosabb, hogy használat előtt, figyelmesen olvassa el a készülékhez melléklet használati útmutatóját.  A használati útmutatóban megtalálja a helyes használatra -és a tisztításra karbantartásra vonatkozó javaslatokat.

Ne terhelje túl a szárítógépet!

A mosógépekhez hasonlóan a szárítógépet se szerencsés teletömni, vagyis a megadott kapacitáson túl is belepakolni. Ez gyűrött és nedves ruhákat eredményezhet amellett, hogy a készülék időbeli tartósságát csökkenti, az áramszámlára is rossz hatással bír.

Ennek elkerülése érdekében a szárítógép vásárlásnál jól gondolja át, hogy mekkora kapacitású készüléket vásárol.

Én azt ajánlom, hogy inkább nagyobb teherbírású készüléket válasszon, mert akkor biztos nem terheli túl, azonban kis mennyiséget is tud gazdaságosan szárítani. Hogyan?

A szárítógépek között is (mosógépeknél is van ilyen funkció) talál már olyan készüléket, amely súly alapján szárít. Ezt sokszor 6. érzéknek nevezzük. Ekkor a szárítógép megméri a behelyezett ruhaneműt és ehhez igazítja a szárítási időt, funkciót. Ez garantálja, hogy kevés ruha esetén is gazdaságos a szárítási folyamat.

Miért kell takarítani a szárítógépet?

A szöszöktől meg kell szabadulni, mert károsíthatják a készüléket. De, hogyan kerül szösz a szárítógépbe?

A ruhaszárítók úgy működnek, hogy forró levegőt fújnak át egy forgó dobon, hogy kivonják a nedvességet a ruházatból. Ahogy a ruhák a dobban egymásra zuhannak, és ott össze dörzsölődnek, lesúrolják a ruhadarabkákat, amelyek szöszként összegyűlnek. 

Ezektől azonban muszáj megszabadulni. Most nézzük, milyen szűrők vannak a szárítógépben, és hogyan kell őket tisztítani.

Szűrők tisztítás

szárítógép tisztítás, szűrők 

1/ A kondenzvíz tartály ürítése

A kondenzvíz tartályba gyűlik a ruhákból kivont víz. Ezt a vizet nem kell a csatornába öntenie, mert alkalmas akár virágöntözésre, vagy a vasalóba is.

Vannak olyan készülékek melyeket a csatornahálózatra köthet (AutoDrain), így erre nincs szükség, hisz közvetlenül a csatornába vezeti a kondenzvizet.

De ha Önnek, van ilyen kondenzvíz tartálya akkor fontos, hogy minden szárítás után kiürítse. Ez nagyon egyszerű folyamat, biztos, hogy nem okoz nehézséget. Az alábbi lépésekben láthatja ezt.

szárítógép kondenzvíz ürítés 

2/ Légbeszívó rács

A légbeszívó rács fontos eleme a szárítógépnek és oda kell figyelni rá, nehogy eltömődjön, vagy valami az útjába kerüljön. Sokszor látom, hogy a szennyes ruha a mosógép, szárítógép előtt a földön hever szétválogatva tisztításra várva. Fontos, hogy odafigyeljen arra, nehogy egy ruha a légbeszívó rács előtt megakadályozza a tökéletes légáramlást.

A légbeszívó rácsot érdemes, óvatosan kisfokozaton időközönként kiporszívózni, mert a felgyülemlett por gondot okozhat a szárítógépnek, és akár ronthatja a hatékony működést és növelheti az áramfogyasztást is.

3/ Kondenzátor előtti szűrő tisztítása

Mielőtt rátérünk a kondenzátor előtti szűrő tisztítására el kell mondja, hogy léteznek már öntisztító készülékek, melynél ezt a műveletet a szárítógép végzi. Ekkor az alsó szűrő (kondenzátor előtti) karbantartása automatikus. A szárító akkor végez tisztítást, ha az érzékelők jelzik ennek szükségességét. Ebben az esetben a gép akkor is tovább működik, ha a szárítási ciklus befejeződött. A vezérlőpanelen egy kijelzés jelzi a karbantartást. Ez alatt a fázis alatt tilos kikapcsolni a gépet.

Nézze meg a Whirlpool öntisztító szárítógépeit:

Whirlpool W6 D84WB EE  Hőszivattyús szárítógép

Whirlpool W6 D94WB EE  Hőszivattyús szárítógép

Whirlpool W7 D93SB EE  Hőszivattyús szárítógép

Whirlpool W7 D84WB EE  Hőszivattyús szárítógép

Whirlpool W7 D94WB EE Hőszivattyús szárítógép

Amennyiben Önnek nem öntisztító szárítógépe van, akkor figyelnie kell a gép jelzésére, mert jelzi a készülék, ha tisztításra van szüksége.

Az alsó szűrő tisztítása eltérő lehet a szárítógépeknél, ezért a használati utasításban mindig talál hozzá segítséget.

Az alsó szűrőt egy ajtó mögött találja a gép elejének alján. Ezt az ajtót kinyitva, kell eltávolítani a szűrőt és vagy porszívóval kitakarítania, vagy alaposan csapvíz alatt kitisztítania. Figyelem, csak megszáradt állapotában helyezze vissza!

Az alábbi képen láthatja az alsó szűrő tisztítását.

szárítógép alsó szűrő v. kondenzátor előtti szűrő tisztítása

(Whirlpool szárítógép használati utasításában lévő illusztráció.)

4/ Szöszgyűjtő tisztítása

A szárítógép szűrőinek tisztítása elengedhetetlen lépés! Különösen a szöszszűrőt kell megtisztítani MINDEN szárítási ciklus után!

A szösz lerakódása nemcsak a szárító teljesítményét ronthatja, hanem helyrehozhatatlanul károsíthatja is azt.

A szöszgyűjtőt az ajtó mögött találja. Tisztíthatja porszívóval, vagy csap alatt is elmoshatja. Fontos, hogy meg kell várnia, hogy megszáradjon, és csak akkor helyezze vissza.

Az ábrán láthatja a szöszgyűjtő szétszedését és visszahelyezését.

szárítógép ajtószűrő tisztítás

A szűrőházat (amelyben a szöszszűrő van elhelyezve) is időnként ki kell tisztítani. Ebben az esetben javaslom a porszívó használatát, vagy egy puha törlőkendővel törölje ki.

Jó, ha tudja, hogy vannak már olyan szárítógépek, melyek nem rendelkeznek ajtószűrővel, így nem kell foglalkozni minden szárítás után ezzel. Ezeknél a szárítógépeknél egy automata tisztító rendszer megteszi ezt ön helyett. Tehát, automatikusan eltávolítja a szöszöket egy gyűjtőbe, amelyet elegendő csak 20. ciklus után kiüríteni. Így 20 ciklusonként kell csak egy könnyed tisztítást elvégeznie. (Jelenleg másik márka kínálatban találunk ilyent AutoClean jelzéssel.)

Kívül belül is takarítani kell a szárítógépet

Tartsa tisztán a szárítógépet kívül és belül egyaránt! Kívül, mint a mosógépet is, mossa le a szennyeződéseket.

Belül az ajtót és a gumi tömítést és a dobot is tartsa tisztán. Egy puha kendővel és nem súroló hatású tisztítószerrel időközönként érdemes áttörölni.  Alternatív megoldásként használhat víz és ecet oldatot.

Remélem nem ijesztettem el ezzel a hosszú leírással a szárítógép vásárlástól! Ezek a műveletek pillanatok alatt elvégezhetőek. A 21. század egyik legjobb találmánya a szárítógép, és aki egyszer „megízleli” a használatát, mindig ragaszkodni fog hozzá. Ezt biztos állíthatom, hiszen a saját tapasztalatomon túl rengeteg pozitív vásárlói tapasztalatot ismerek.

Nézze meg a Whirlpool onlineMárkabolt szárítógép kínálatát >>>

Böngésszen az onlineMárkabolt szárítógépei között >>>

Tudjon meg többet a szárítógépről, olvasson tovább: 

Hőszivattyú szárítógépek – megérik a pénzüket? Whirlpool

Nem luxus a szárítógép, spórol vele!

Szárítógép titkok

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Febr 03.