Melyik a jobb, a szabadon álló vagy a beépített mikrohullámú sütő?

mikrok közötti különbség

Melyik a jobb, a szabadon álló vagy a beépített mikrohullámú sütő?

Különbségek mikrohullámú sütők között

Ha azt gondolja, hogy az összes mikrohullámú sütő azonos, és csak a teljesítményben van különbség, akkor Ön téved! Valójában rengeteg különbség van, és figyelembe kell venni például a méretet, a kialakítást, a rengeteg funkciót és persze az árat is. Ez az útmutató mindent elárul, amit tudnia kell a beépített vagy a szabadon álló választás előtt.

Lássuk a különbségeket a mikrohullámú sütőknél

A szabadon álló mikrohullámú sütő bárhol elhelyezhető. Akár a munkalap tetejére, vagy egy polcra is, egy a fontos, hogy legyen a közelben áramforrás, ahova be tudja dugni. A szabadon álló mikrohullámú sütő egyszerűen olyan mikrohullámú sütő, amely külön áll a többi készüléktől.

A beépített mikrohullámú sütők, olyan mikrohullámú sütők, amelyeket beépítenek a szekrénybe. Feldobja a konyha kinézetét, mert integrálódig a konyhabútorba. Egy modern konyha már nem létezhet egy csodás beépített mikró nélkül, és ha szemmagasságba helyezi el, még a használata is könnyű.

Fontos tudnia, hogy ha egy szabadon álló mikrohullámú sütőt akar szekrénybe helyezni, akkor a szellőzésről gondoskodnia kell!

Méretkategóriák a mikrohullámú sütőknél

Az onlineMárkaboltok oldalán  a legjellemzőbb méretkategória a szabadonálló készülékeknél a 20 liter alatt, és 20-29 liter közötti méretben.

Amennyiben nagyobb mikrohullámú sütőt szeretne beépíthető készülékben kell gondolkodni. Itt már talál akár 30-39 liter közöttit, vagy 40 liter feletti méretű mikrót is. Fontos, hogy a beépíthető mikrohullámú sütők többféle külső mérettel, magassággal bírnak, így lehetősége van pontosan akkora készüléket választania, mint a szekrény belső.

Ajtónyitás a mikrohullámú sütőknél

A szabadon álló mikrohullámú sütőknél az ajtó általában (szinte mindig) oldalra nyílik.

A beépíthető mikrohullámú sütőknél talál oldalra, és lefelé nyíló ajtóval bírót is, attól függően Önnek melyik a kényelmesebb.

Teljesítmény a mikrohullámú sütőknél

A szabadon álló mikrohullámú készülékek általában alacsonyabb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a beépíthető mikrohullámú sütők. Természetesen ezek is gyorsak, és egy családnak tökéletesek lehetnek. Rendelkeznek grill funkcióval, melyet kombinálhat a mikrohullámmal, így sokféle és változatos ételt készíthet velük.

A beépíthető mikrohullámú sütők, már sokszor nem csak mikrók, hanem helyettesíthetnek egy hagyományos sütőt is. Sok közülük rendelkezik:

  • Alsó/felső sütéssel,
  • grill, turbógrill lehetőséggel
  • hőlégbefúvással, légkeveréses sütési módokkal
  • mindezeket tudja kombinálni a mikrohullám funkcióval.

 

Forgó tányéros, vagy tányér nélküli mikrohullámú sütő

A szabadon álló készülékek általában különböző méretű forgó tányérral készülnek. Ennek oka az, hogy a mikróban olyan állóhullámok jönnek létre, melyek nem képesek egyenletesen betölteni a készülék egész belső terét, ezért a forgó tányérral érjük el azt, hogy az étel minden pontja áthaladjon az energiadús helyeken.

Azonban azoknál a mikrohullámú sütőknél, ahol nincs forgótányér, a készülékekben megoldott a hullámok irányának folyamatos változtatása, ami egyenletes melegítést tesz lehetővé forgás nélkül is.

Előnye még a tányér nélküliségnek, hogy ott a készülékbe bárhova és bármilyen formájú edényt (természetesen mikrozható anyagút) helyezhetünk el, és tökéletes eredményt kapunk. Általában kerámia bevonattal bírnak ezek a készüléke, így szépségesek. További előnye, hogy nem tud elbilleni a tányér, és ezáltal kiloccsanni az étel. A takarítása is egyszerűbb, hisz nincs forgótányér, tányértartó.

3D mikrohullám, vagy statikus mikrohullám

A szabadon álló és a beépíthető készülékek között is talál úgynevezett 3D mikrohullámot használó készüléket. Figyelmébe ajánlom őket, mert:

  1. Rövidebb főzési időt igényel, egyenletesen főz és süt.
  2. Az ásványi anyagok, vitaminok nem roncsolódnak, amik a főzővízben vagy húslevesekben elveszhetnek. 
  3. A hagyományos ételeken kívül a mirelit kész ételeket is egy gombnyomásra elkészíti. 
  4. A gyors funkciók felgyorsítják a főzést és könnyű kezelni. 
  5. Eszméletlen jó dizájnokat gyártanak, így díszítik a konyhát. 
  6. Hosszú távú, minőségi anyagokból készítik a gyártók.

Speciális funkciók a mikrohullámú sütőknél

Az alábbi speciális funkciókkal megkönnyítheti az életét, így érdemes olyan készüléket választania, mely az alábbiakkal rendelkezik.

Súly vagy idő szerinti kiolvasztás,

Gyorsindítás, azoknak, akiket szorít az idő,

Pároló funkció , az egészség megőrzéséért,

Melegen tartás , hasznos, ha különböző időpontokban ér haza a család,

Kelesztés funkció , ha szeret sütni,

Automatikus menük , melyek maguktól elkészítik az ételeket,

Crisp funkció, mellyel a hagyományos ételeket olaj nélkül is ropogóssá varázsolhatja. Legyen szó süteményről, pizzáról vagy mirelit burgonyáról.

Pirító funkció , amellyel olyanok lesznek az ételek, mint egy hagyományos sütőben. Ropogósak lesznek az ételei akár 1 kanál olajjal.

6. Érzék funkció automatikusan szabályozza a hőmérsékletet és teljesítményszintet, miközben elkészíti az egyetlen gombnyomással kiválasztható recept valamelyikét.

Memória funkció, amelynél a rögzített memóriából választhat melegítési/sütési funkciót és időt, így a kedvenc receptjei megmaradnak, és mindig tökéletesek lesznek az ételei.

Gyerekzár a biztonságért.

Remélem hasznos tanácsokkal szolgáltam.

Böngésszen az onlineMárkabolt rengteg márkás mikrohullámú sütői között >>>

Olvasson többet a háztartási gépekről:

Kerülje ezeket a hibákat a háztartási gépek vásárlásakor

Kemény dolog a tökéletes páraelszívó, szagelszívó megtalálása.

Miért ne vegyen mikrohullámú sütőt?

Fontos a Garancia?

Milyen gépek nélkül nem tudna egy 21. századi ember életben maradni?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Okt 07.