Páraelszívó tisztítás lépésről lépésre

páraelszívó tisztítás

Milyen gyakran, és hogyan kell a páraelszívót tisztítani?

A páraelszívó és az egyik legnehezebben tisztítható hely lehet az otthonunkban, ha ritkán tisztítjuk. Ezért, amikor a páraelszívó takarításért kiált, a legjobb, ha neki is áll, mert minél tovább halogatja, annál nehezebb lesz tisztára takarítania.

Nem kell félnie, a páraelszívó takarításánál, nem tudja elrontani..

Álljon neki bátran, mert így tarthatja meg a hatékonyságát a készüléknek.

Milyen gyakran tisztítsa a páraelszívót?

Én javaslom, hogy havonta szánjon erre időt, mert akkor nem lesz sok baja a tisztítással és hatékony páraelszívója lesz

Fontos tudnia, hogy a rozsdamentes acélból készült páraelszívót célszerű speciálisan összeállított termékkel tisztítani. A rozsdamentes acél tisztítószerek ugyan úgy tudják a zsírtalanítást, a makacs szennyeződések eltávolítását, csak közben megóvják az inox felületet, hogy a páraelszívója úgy csillogjon, mintha vadonatúj lenne! 

Részletes útmutató a páraelszívó tisztításához

Már az elején szeretném felhívni a figyelmét, hogy a környezetbarát módszerek, mint a szódabikarbóna és ecet, illetve a speciális boltban kapható tisztítószerek mind alkalmasak a páraelszívó tisztítására. Azonban, az egyes (pl. alkoholos) tisztítószerek nem tesznek jót a páraelszívó felületének. Lehetőség szerint ezeket ne használjuk.

  1. Távolítsa el a szűrőt és az összes többi eltávolítható alkatrészt a páraelszívóból

Győződjön meg arról, hogy a készülék ki van kapcsolva, és nem forró, mielőtt eltávolítana bármilyen alkatrészt a páraelszívóból.

Olvassa el az adott készülék használati útmutatóját, hogy megtudja, hogyan távolítsa el ezeket a darabokat, vagy nézzen utána az interneten, ha még mindig nincs kéznél az eredeti kezelési útmutató.

páraelszívó tisztítás

Papírszűrők: Vegye ki és cserélje ki

Van olyan elszívó amelynek papírszűrője van, amely kivehető és cserélhető. A páraelszívókban többféle szűrő lehet, így a takarítás előtt, távolítsa el a fém burkolatot és nézze meg Önnek melyik típusú szűrője van. Ez lehet papír, ami a legkönyebb, hiszeN nem takarítani, hanem cserélni kell.

Amennyiben nem papír szűrője van hanem műanyag illetve fémből vagy szénből készült akkor azokat tisztítani kell.

Fém- és műanyagszűrők: áztassa sokáig, lehetőleg egy éjszakán át

Van olyan páraelszívó, amely fémhálószűrővel rendelkezik, amely nem eldobható. Ezt áztassa be egy éjszakára mosószeres, vagy szódabikarbónás vízbe. Ez az áztatás segít abban, hogy a lerakodott zsír feloldódjon és utána könnyedén le törölje a szűrő felületéről.

Természetesen mosogatógépbe is helyezheti. Ilyenkor egy intenzív program óriási segítség lehet.

A páraelszívó fémszűrőjének tisztításakor enyhén elszíneződhet, különösen, ha mosogatógépet vagy mosogatószert használ, de ez továbbra is működik, és a páraelszívó összeszerelése után nem lesz nyilvánvaló.

Aktív szénszűrők tisztítása

Az aktív szénszűrőre általában nem moshatóak, hanem használattol függően cserélni kell őket. Amennyiben mégis mosható aktív szén szűrője van a, akkor is csak 2-3 alkalommal tudja ezt az aktív szénszűrőt kimosni, utána ajánlott újra cserélni.

Ajánlott mosogatógépben akár 70 fokos hőmérséklet kimosni, de ha Önnek nincs mosogatógépe, akkor a csapban is alaposan kimoshatja akár mosószeres meleg vízben.  

Fontos, hogy megszárítsa, visszahelyezés előtt.

A páraelszívó külső tisztítása

páraelszívó tisztítás

A páraelszívó külsejét egyszerűen lemoshatjuk. Egy szivacs és egy zsíroldó tökéletesen elegendő lehet. Amennyiben Ön az öko módszer híve itt is használhat szódabikarbónát.  Ne feledje, ha új tisztítószert használ, próbálja előbb ki kis területen, nehogy elváltozást okozzon a páraelszívó felületén.   

A végén ajánlom, hogy permetezzen ecetes oldatot a páraelszívó felületére és körkörös mozdulatokkal törölje le akár papirtörlővel vagy mikroszálas kendővel. Ez szép felületet fog eredményezni, amelett, hogy baktérium- és gombaölő hatású.

Ecetes oldat: Sokan szeretnék elkerülni a mérgező hatású vegyszereket. Ilyenkor hatékony lehet ecet használata. Oldatot úgy készíthet, hogy vízzel elegyíti. Az ecet, vízkőoldó, emellett a vízben- és a zsírban oldódó szennyeződésekhez nagyszerű tisztítószer, továbbá szagtalanít, baktérium- és gombaölő, és antibakteriális hatású is.

Végül törölje le a terméket tiszta ruhával

A tiszta páraelszívót törölje szárazra, így megelőzheti, hogy foltosan száradjon meg, vagy ujjlenyomatos legyen a készülék.  (Erre jó az ecetes oldattal és utána szárazra törlés is.)

Önnek még nincs páraelszívója, vagy lecserélni a régit?

Az Elica márka kiváló páraelszívóit mindenképp ismerje meg.

Az Elica 1970-es évek óra aktív a páraelszívók gyártási ágazatban. Sok éves tapasztalattal bírnak, így az Elica élvonalban van páraelszívók tervezésben, az ésszerű és kiváló anyagok megválasztásában és a csúcstechnológiával garantálják a maximális hatékonyságot és a halk működést.

páraelszívó tisztítás

Az Elica a mai piac kiemelkedő szereplője. A vállalat nem egyszerű kiegészítőnek tekinti a páraelszívót,, hanem életminőség javítónak. 

Válogasson a szerint, hogy milyen típusú elszívóra van szüksége:

Elica Sziget páraelszívók

Elica Fali páraelszívók

Elica kihúzható páraelszívók,

 Elica aláépíthető páraelszívók

Elica Sarokba helyezhető páraelszívó

Elica Mennyezeti páraelszívó

Elica pultba építhető páraelszívók

Nézzen körül az Elica onlineMárkaboltban, és élvezze a profi megoldásokat >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Hogyan válasszunk páraelszívót?

Páraelszívó magas embereknek Elica

Páraelszívó és párátlanító közötti különbség

Erre figyeljen, ha páraelszívót vásárol!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Jún 17.