Mosógép bekötési útmutató

mosógép beüzemelés

Mosógép bekötési útmutató

Tuda meg, hogyan kell bekötni a mosógépet. Részletes segítség, hogy Ön is megoldhassa a mosógép beszerelését.

Nem biztos, hogy vízvezeték szerelőre van szüksége a mosógép szakszerű bekötéséhez. Nézze meg útmutatóm és meglátja, hogy meg tudja-e Ön oldani ezt a feladatot.

Amennyiben az online Márkaboltokban vásárol, és kéri a beüzemelés szolgáltatásunkat, a szállító kollégák megoldják Ön helyett ezt a problémát a szabadonálló mosógépeknél, amennyiben a feltételek adottak.

Kollégáink a mosógépet:

  • Az üzemeltetési helyére szállítják
  • Kicsomagolják, ellenőrzik a sérülésmentesség
  • Csomagolóanyagokat, rögzítő csavarok eltávolítják
  • Rákötik a mosógépet a víz- és csatornahálózatra
  • A mosógépet szintbe állítják
  • Áramhálózatra csatlakoztatják és bekapcsolják
  • A régi készülékét pedig kikötik és díjmentesen elszállítják.

A beüzemelés szolgáltatással a szabadonálló mosógépe abszolút üzemképes lesz, és Önnek semmilyen teendője nincs vele, azonnal használhatja.

Amennyiben Ön szeretné az új mosógépét bekötni a hálózatba, az alábbi lépésekre van szüksége.

Mosógép beszerelése

mosógép beszerelés

Mérje meg a vízcsatlakozási hely és a mosógép távolságát

Kezdje azzal, hogy megméri azt a helyet, ahová a mosógépet szeretné tenni és a vízcsatlakozás, szennyvízelvezetés távolságát. Olyan méretű tömlőket kell vásárolnia, amelyek nem feszülnek a két pont között. Ha sokkal nagyobb tömlői vannak, az se szerencsés, mert nehéz „eldugni” őket, és sérülhetnek, így elöntve vízzel a helyiséget.

Tudnia kell, hogy az áramforráshoz elér a mosógép tápkábele

A mosógép gyártók nem javasolják, (sőt tiltják!) hogy hosszabbítóról működtesse a mosógépet, így a legideálisabb, ha közvetlenül a konnektorig ér a mosógép tápkábele. A mosógépek adatai között, a használati utasításban, megtalálja az áramkábel hosszúságát. Így mielőtt a mosógép megérkezik otthonába, tud gondoskodni arról, hogy megfelelő helyen legyen az áramforrás.

Mosógép elhelyezése

Fontos, hogy amikor a mosógép a helyén van, a gép és a fal között körülbelül 7-10 cm távolságnak kell lennie. Ez azért kell, mert a mosógép tömlők a mosógép hátán csatlakoznak, ehhez pedig helyre van szükség.

Miután eltávolította a mosógép csomagolását, a hátoldalán keresse meg a szállításhoz szükséges rögzítő csavarokat, és távolítsa el őket. A csavarok bent felejtése komoly károkat okozhat indításkor! Ezek a csavarok a dobot a helyén tartották szállítás közben, hogy ne sértse meg a mosógép belsejét. Jó őket megőrizni, egy későbbi szállításhoz.

  • Felültöltős mosógép esetén: A mosógép hátulján találunk dobrögzítő csavarokat, és lehet, hogy a mosógép fedele alatt hungarocell dobrögzítőt, ezt a fedél felnyitása után tudjuk eltávolítani.
  • Elöltöltős mosógép: Itt is a mosógép hátulján találjuk őket, és innen kell eltávolítani őket. A tartozékok között találhatunk kis kupakokat, melyekkel a csavar helyét be lehet dugni.

 mosógép bekötése

A pirossal jelöltek a rögzítő csavarok jelen esetben. A furatokat zárja le a mosógéphez mellékelt műanyag kupakokkal.

Tipp: a legtöbb használati utasításban jelölik a rögzítő csavarok helyét, így ott is tájékozódhat.

Csatlakoztassa a vízhez a mosógépet

Új mosógép üzembe helyezésekor mindig új mosógép tömlőket kell felszerelni. A régi tömlők elfáradhatnak, így növeli a vízbiztonságot otthonában az új tömlőkkel. (A mosógép használati utasítása felhívja a figyelmet az új tömlők használatára.) Tehát, csatlakoztassa a mosógép tömlőit a mosógép hátulján lévő vízkimenetekhez. 

mosógép vizhez csatlakoztatása
Amennyiben hideg és meleg vízről is működik a mosógép, azt jellemzően a gépen valahol jelölik. Ebben az esetben figyelnie kell arra, hogy a mosógép hátulján jelölt csatlakozók alapján kösse rá a hideg, vagy meleg vízcsapra a mosógépet. (Meleg vizet használó típusok esetén: a meleg víz bemeneti hőmérséklete nem haladhatja meg a 60 °C-ot.)

Nálunk jellemzően hideg vízről működik a mosógép, így egy csatlakozás lesz csak. A tömlőt a mosógép megfelelő részére kell illesztenie és a menetnek megfelelően felcsavarnia.

mosógép vízre csatlakoztatás

A tömlő másik felét pedig a mosógép töltő szelepre kell felcsavarni. A mosógép töltő szelepet a falban kell keresni, vagy a mosógéphez közel, vagy a mosdó/mosogató alatt.

Tipp: Amennyiben még nincs kialakítva a mosógéptöltő szelep, könnyedén talál ilyent szerelvény szaküzletekben, és hamar megoldhatja akár önmaga is.

A mosógép töltő szelepre úgy kell felcsavarni a tömlőt, hogy a tömítés (gumigyűrű) nehogy elmozduljon, vagy rosszul álljon, mert akkor ott csöpöghet a víz.

A képen lévő tömlőn a kék rész alatt van egy úgynevezett aquaStop. Ez egy vízvédelmi eszköz, melyről bővebben olvashat a Mire jó az AquaStop? című cikkemben.

Tipp: Javaslom, hogy amennyiben kis helyre kell betolni a mosógépet, előre csavarja fel a tömlőt, és így tolja a helyére a mosógépet.

 Csatlakoztassa a szennyvíz csövet

A mosógép felszerelésének következő lépése a szennyvízleeresztő cső bekötése. A gép hátulján már rajta van a vastag szürke szennyvíz leeresztő cső. Ezt kell csatlakoztatni vagy a falon lévő vagy a mosdó/mosogató alatti leeresztő szennyvízkivezető csatlakozáshoz. (A gyártók a padlótól mért 100 cm-nél alacsonyabb szennyvízkivezető magasságot ajánlanak az ideális működésért)

mosógép bekötés szennyvíz

Léteznek olyan leeresztő csövek melyek menetesek, de van hogy tömlőszorítóval kell összekapcsolnia a leeresztő nyílással a csövet.

Sok helyen a kádba helyezik el a leeresztő csövet, addig, amíg a mosógép működik. Ez higiénia problémákat tud okozni, illetve ha kiugrik a cső a víznyomás hatására, akkor eláztathatja szennyezett vízzel a helyiséget, így hosszú távon nem jó megoldás.

Csatlakoztassa a mosógép elektromos vezetékét

Dugja be az elektromos vezetéket a konnektorba. Ahogy már említettem, nem hosszabbítóba, mert azt a gyártók nem támogatják. 

Fontos: A mosógépet csak 220 V - 240 V közötti feszültségű, 50 Hz vagy 60 Hz-es váltakozó áramú hálózatra szabad csatlakoztatni, megfelelően felszerelt, védőföldeléssel ellátott csatlakozóval.

Állítsa szintbe a mosógépet a végleges helyén

A mosógépet sík és kemény padlóra állítsa, úgy, hogy ne érjen falhoz, vagy bútorhoz! Fa vagy úgynevezett „úszópadló” (például bizonyos parketták vagy laminált padlók) esetén tegye a készüléket egy 60 × 60 cm széles, legalább 3 cm vastag rétegelt lemezre, amelyet a padlóhoz rögzít.

A mosógép lábai állíthatóak, így egy vízmérték segítségével pontos vízszintbe állítható a készülék. Hosszanti és keresztirányban is ellenőrizni kell a vízszintet. Fontos, hogy mind a négy láb stabilan álljon a padlón.  

Tipp: Miután végzett a beállításokkal üresen futtasson egy programot és figyelje a vízvezetékeket, hogy minden megfelelően működik-e.

Fontos az alábbiakat is betartania

Ne helyezze üzembe a készüléket olyan helyen, ahol szélsőséges körülményeknek lehet kitéve: például nem megfelelő szellőzés, 5 °C alatti vagy 35 °C feletti hőmérséklet.

A mosógép alján található szellőzőnyílásokat (ha vannak az Ön készülékén) ne takarja el szőnyeg vagy egyéb anyag.

A belépő víznyomásnak a 0,1-1 MPa tartományba kell esnie.

Figyelmébe ajánlom a világpiacon is elismert Whirlpool mosógépeket, melyek energia és víztakarékosak, és sokoldalú mosási lehetőséggel bírnak >>>

Ismerje meg a Mosógép Szalonunkat, és válogasson kiváló márkás mosógépeink között, Hivatalos Forgalmazótól >>>

Remélem hasznos Önnek a beszerelési útmutatóm. További kérdéseivel, mosógép választási problémáival keresse háztartási gép szakértő kollégáimat a +36-1/478-2128-as telefonszámon.

Miért válassza az onlineMárkaboltokat?

Mert a piacon egyedülálló védelmet adunk a háztartási gépeihez!

Sajnos sok vásárló elköveti azt a hibát, hogy nem tartja szem előtt a vásárolt készülék garanciális  idő hosszát. Ez később problémákat okozhat, ha szükség van a háztartási gép javítására vagy cseréjére, és nem rendelkezik érvényes jótállási védelemmel. Sajnos ez akár nagyon magas költség is lehet, melytől megóvja magát, ha az onlineMárkaboltokat választja. Nálunk a HIVATALOS PLUSZ GARANCIA szolgáltatásunkkal, + 5 év garanciával vásárolhatja meg a kiválasztott készüléket.  Tudjon meg többet, olvasson tovább a 5 ÉV HIVATALOS PLUSZ GARANCIÁRÓL >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Whirlpool mosógép specialitásokWhirlpool mosógép specialitások

Így használja mosógépét...

Hogyan válasszunk mosógépet?

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Szept 02.