Mit hogyan kell lefagyasztani… Liebherr

fagyasztási útmutató

Mit hogyan kell lefagyasztani…

Fagyasztási útmutató

Sok készételt, húst, zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket is lefagyaszthatunk, ezzel megkönnyíthetjük az életünk, és tehetünk az ételpazarlás ellen is.

Kész ételek, főtt ételek

A készételt egyszerűen a fagyasztóba kell tenni, viszont vannak bizonyos betartandó szabályok, hogy a kiolvasztás után is azt találja, amit lefagyasztott.

A készételek fagyasztására ideálisak a jól záródó műanyag edények. (Én nagyon szeretem a nagy tejfölös dobozokat). Csak akkora adagokat fagyasszon le, amelyet egyszerre elfogyaszt. Inkább több kisebb edénybe tárolja őket, mert az a szabály, hogy a kiolvasztott étel újból már nem fagyasztható. Alkoholos filccel mindig írja rá, hogy mit rakott el, így egyszerűbb lesz keresni is.

A szakemberek szerint a fagyasztott étel nem veszít tápértékből, de itt is be kell tartani bizonyos határokat. A lefagyasztott készételeket, húsokat vagy tésztaféléket legfeljebb 3 hónapon belül fogyasszuk el.

Húsételeket, halételeket nyugodtan lefagyaszthat, azonban kerülni kell a főzés utáni lefagyasztását a burgonyának, tésztáknak, rizsnek, tejfölt, joghurtot vagy tejet tartalmazó ételeknek és a rántott ételeknek is.

 Viszont megtöltheti a fagyasztót levessel/alaplével – felhasználhatja egyéb ételek alapjaként, vagy szószokba.

Fagyasztóba tehet még

élelmiszer tárolás

Kenyeret.

Amikor kiveszi, hagyja kiolvadni, esetleg egy sütőben egy picit melegítse fel, és finom friss lesz. Fontos, hogy friss kenyeret fagyasszon le, és jó erősen tekerje be folpackba, vagy nejlon zacskóba lehetőleg légmentesen zárja le.

Tojás

Sok süteményhez csak a tojássárgáját használjuk, így a felesleges tojásfehérjét is zárható edényben lefagyaszthatjuk. Figyelem: egész tojást, se főve se nyersen nem szabad fagyasztani.

Olajos magvak

Az olajos magvakat is lefagyaszthatja akár nejlon zacskóba csomagolva, így megelőzi, hogy megavasodjanak.

Liszt, gabonatermékek

liszt, gabona  a fagyasztóban

Én nem tudtam, de kipróbáltam és tényleg igaz, hogy a lisztnek se lesz baja a fagyasztóban. Sajnos előfordult már, hogy a teljes kiörlésű lisztben gabona bogarak tanyáztak. Ezek a bogarak már a malomba belekerülnek és a megvásárolt lisztben már benne vannak sajnos.  Nagyon bosszantó és higiéniátlan, így áttértem arra, hogy fagyasztom a liszteket, lenmagot, sőt még a sárgaborsót is.

Fűszernövények

A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. A megmosott megszárított növényeket rakjuk felcímkézett és légmentesen zárható zacskókba, így tároljuk a fagyasztóban. Fontos, hogy a zacskó lezárása előtt préseljük ki belőle az összes levegőt. Általában a felengedésükre sincs szükség használat előtt. Jól működik a fagyasztása az alábbi növényeknek: bazsalikom, snidling, kapor (jobb fagyasztva, mint szárítva), citromfű, menta, oregánó, zsálya, borsfű, sóska, spenót, tárkony, kakukkfű

Fagyasztó választás

Amikor fagyasztóládát választ, figyeljen arra, hogy

  • milyen a fagyasztási sebesség
  • hőmérsékleti stabilitás
  • energiafelhasználás.

Gyorsfagyasztó funkció

A fagyasztási sebességet úgy tudja növelni, ha olyan készüléket választ mely rendelkezik gyorsfagyasztás funkcióval. Egy nagybevásárlásnál sok fagyasztott étel elhelyezése egyszerre leterhelheti a fagyasztókészüléket. Ilyenkor fontos, hogy egyszerre a sok mirelit is gyorsan megfagyjon. A Liebherr automatizált SuperFrost funkciója ehhez ilyen eljárást kínál Önnek. A SuperFrost funkció -32°C-ra csökkenti a hőmérsékletet, ezzel olyan hidegtartalékot képezve, ami a villámgyors fagyasztás révén lehetővé teszi, hogy a friss, szezonális élelmiszerek a mélyhűtés során megőrizzék íz világukat és vitamintartalmukat. Miután az étel teljesen megfagyott, a SuperFrost automatikusan visszakapcsol normál üzemmódba, ezzel energiát takarítva meg.

Tipp.: A használati utasítás mindig tartalmazza, hogy hány kg élelmiszert helyezhet be egyszerre, ezt mindig vegye figyelembe.

Hőmérsékleti stabilitás

A Liebherr minőség garancia arra, hogy a fagyasztóládájában a hőmérséklet stabil lesz, akár ventillációs, akár statikus működésű készüléket választ.

A stabil hőmérséklet akkor tartható fenn, ha Ön megfelelő klímaosztályú hűtőládát választ, amelyet a külső hőmérséklethez választ.

Az alábbi klímaosztály besorolások vannak, melyekre oda kell figyelnie:

SN     Abnormális   10 – 32 °C

N       Normál         16 – 32 °C

ST     Szubtrópusi 18 – 38 °C

T        Trópusi         18 – 43 °C

Tehát, a klímaosztály határozza meg a fagyasztó működéséhez szükséges ideális külső hőmérsékletet.

Tipp: A használati utasítás mindig tartalmazza, hogy áramkimaradás esetén, mennyi ideig tartja a hőmérsékletet a fagyasztó, így ezt mindig olvassa el.

Energiafelhasználás

A hűtőszekrények és fagyasztók 24 órán keresztül működnek, és a villamosenergia-számlák akár 15% -át teszik ki, így manapság egyre több fogyasztó veszi figyelembe a készülék energiahatékonysági osztályát, amikor új hűtőt készüléket vásárol.

A Liebherr az egyik első gyártó Európában, amely a legmagasabb energiahatékonysági osztályba (A +++) fejlesztette és forgalmazta a hűtőket és fagyasztókat.

Ismerje a Liebherr onlineMárkabolt fagyasztó készülékeit >>>

Tipp: Hosszabbítsa meg három évvel ingyenesen új Liebherr készüléke garanciáját! Tudjon meg többet erről a lehetőségről, és kattintson ide!

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Mit tudnak a Liebherr fagyasztók?

Kisokos fagyasztókhoz

Garázsban, fűtetlen helyiségben tárolná a fagyasztó készülékét?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Szept 09.