Milyen páraelszívót vegyek?

milyen páraelszívót vegyek

Milyen páraelszívót vegyek?

Milyen veszélyek fenyegetik, ha nincs páraelszívója…

A konyhai páraelszívók szükségessége szerintem nem kérdés, de ha Ön bizonytalan, akkor olvassa el, mit kockáztat, ha nincs az otthonában.

Hideg és meleg évszakokban nőhet a fűtés, vagy klíma költsége

  • A hideg időszakban, a főzés alatt szellőztetnie kell folyamatosan, így elszökik a meleg az otthonából. Ezért a fűtési költségei is megnőhetnek.
  • A meleg időszakban a klíma használatát növeli, ha ön az ablakon keresztül szellőzteti ki a főzés által okozott szagokat, illatokat, így beengedve a külső hőt. A főzési hő is növelheti az otthonában lévő hőmérsékletet, így a klíma energiafogyasztását megemelkedhet.

A főzési szennyeződések káros hatásai otthonára

páraelszívó előnyei

  • A főzés során levegőbe kerülő szennyeződések leülepednek a konyhabútoron, a falakon, mennyezeten. Ez nem csak több takarítást eredményez, de az újrafestés költséges megoldás is, ami rengeteg munkával jár.
  • Ha nem figyel a zsír, gőz és egyéb szennyeződés megszüntetésére, penészesedés keletkezhet és baktériumok szaporodhatnak el otthonában.
  • Csökken a konyhája élettartama a párás levegő és zsírlerakodások által.
  • Kellemetlen szaga lehet a függönyöknek, a kárpitoknak. Főleg akkor, ha a nappali egybe van a főzőrésszel.

Egészségére is veszélyes lehet

  • A szennyezett levegő szétáramlik a lakásában, és minden felületre leülepedhet, nemcsak a konyhában. Ez akár szemirritációt okozhat, befolyásolhatja a lélegzetét, és mérgező lehet a szobanövényekre.

Most már látja, hogy egy páraelszívó csak megkönnyíti az élettere tisztítását és egészségének megőrzésében is szerepe van.  A páraelszívó rövid és hosszú távon is jó döntés.

Elica páraelszívók a dizájn és minőség

Az Elica páraelszívók nem csak látványosak, de az Elica szakembereinek célja, hogy megalkossák az „új levegőt” a konyhában, illetve a ház különböző helységeiben.

Az Elica páraelszívói között mindenki megtalálja az ideális készüléket, akár egyszerűbb akár extra dizájnt szeretne.

Elica páraelszívók fajták szerint:

  • fali páraelszívók
  • aláépíthető páraelszívók
  • kihúzható páraelszívók,
  • sarok páraelszívók,
  • mennyezetbe építhető páraelszívók
  • sziget páraelszívók
  • pultba építhető páraelszívók 

Kedvenc páraelszívó típusok

Sziget páraelszívók

elica páraelszívó

A sziget páraelszívó akkor válassza, ha a főzőterületet a konyha közepén és, nem a falak mentén helyezik el. Ebben az esetben nem csak a technikai funkció ellátására kell gondolnia, hanem megjelenésére is a készüléknek, hiszen szem előtt lesz folyamatosan. A sziget páraelszívók sokféle kinézettel bírnak, lehetnek hagyományosak, vagy henger alakúak, sőt lámpaburához hasonló kivitelűek is. 

Mennyezeti páraelszívók

elica páraelszívó

A mennyezetről függesztett vagyis mennyezeti páraelszívóknál is esztétikusak és a világítást is megoldják. Távirányítóval lehet őket irányítani, és kivezetéses módon köthetőek be. Azonban ne feledje, hogy ezekben is cserélni, tisztítani kell a szűrőket, időközönként, így csak akkor válassza, ha nem fél létrára mászni! 

Pultba építhető páraelszívó

elica páraelszívó

A kedvenceim a főzőlap mögé, vagy mellé beépített  visszahúzható páraelszívók. Funkcionális és esztétikai szempontból is a leginnovatívabb modelleket képviselik. Ezek a rejtett páraelszívók, mindaddig rejtve maradnak, amíg nem kezd el főzni. A főzés alatt kiemelkednek a bútorlapból és a befejeztével eltűnnek.

A szénszűrős vagy a kürtős páraelszívó a jobb?

szénszűrős vagy kivezetéses, kürtős páraelszívó

A kivezethető készülékek előnyei és hátrányai

A kivezethető páraelszívók esetében szükség van egy nyílásra, amin keresztül az szennyeződést kijuttathatjuk a szabad levegőre. Kétségtelen előny, hogy nagyobb a készülék hatásfoka, mint a szénszűrős modelleknek és a külső motoros készülékek halk működésűek. Hátránya, hogy a légkivezető nyílásért lyukat kell vágni a falba, mennyezetbe. Így ez valószínűleg szakembert kíván.

Aktív szén filteres páraelszívók előnyei és hátrányai

Aktív szénfilteres szagelszívók esetében nincs szükség kivezető nyílásra, így szakember nélkül is megoldható a beszerelés. A készülék mögé elhelyezett filter megköti a szagokat és a vízpárát, azonban a készülék hatásfoka kevesebb lesz. A teljesítményt mindig feltüntetik a gyártók mind két üzemeltetés eseté. További hátránya, hogy a filter előbb vagy utóbb megtelik, vagyis nem lesz képes megkötni több szagot és párát. Ilyenkor cserélni kell - ez körülbelül 3-6 havonta szükséges. 

A fentiek alapján mindkettő üzemeltetésű páraelszívónak vannak előnyei és hátrányai. Így a döntés Önök múlik az alapján, hogy milyen igényei, és mik az elsődleges preferenciád. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. 

Amennyiben még mindig bizonytalan olvassa el a Hogyan válasszunk páraelszívót? cikkem, ahol még több mindent megtudhat a páraelszívókról! 

Nézze meg az Elica onlineMárkabolt magas minőségű páraelszívóit >>>

Válogasson a Páraelszívó Szalon kínálatában >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

A konyha dísze, vagy inkább rejtsük el a páraelszívót?

Páraelszívó magas embereknek?

Külső vagy belső motoros konyhai páraelszívót válasszunk?

 

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.