Miért változtatja meg a mosógép a mosási időt?

miért változik a mosógép mosási ideje

Miért változtatja meg a mosógép a mosási időt?

A mosási ciklus rövidebb / hosszabb, mint a kijelzőn látható

Észrevette, hogy a mosási idő megváltozik a gépen, miután már elindította a mosási ciklust. Nem kell aggódnia, ha ez megtörténik. Ez nem a készülék hibája. A mosógép a töltetnek megfelelően kiszámítja a ruhák kimosásához szükséges időt és a megjelenített idő ezt a becslést követi.  

A legtöbb mosógép rendelkezik súlyautomatikával, töltöttség érzékelővel. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy Ön a legkevesebb víz- és energiafelhasználással mossa ki a szennyes ruháit.

A mosógépek az alábbiak szerint működnek:

A kezdeti érzékelés

A mosógép a mosási ciklus elindítása előtt automatikusan beállítja a szükséges vízmennyiséget és a ciklusidőt a dobban lévő ruhanemű súlya alapján.

Ezt általában töltöttségi érzékelőnek, vagy súlyautomatikának nevezik, amikor a készülék érzékeli a ruhanemű súlyát, mielőtt az megtöltené a dobot vízzel.

A mosógépben lévő töltésérzékelő körülbelül 1 percig működik a víz hozzáadása előtt. A mosógépdob elmozdul és körülbelül 30 másodpercig forog, hogy érzékelje a ruhanemű súlyát. 

Ekkor a mosógép beállítja a töltöttséghez képest a legideálisabb mosási időt.

A mosási idő a terhelés érzékelése után változik

A kezdeti érzékelés után elindul a mosási folyamat, de a szenzorok tovább dolgoznak. A rendszer kiszámítja a töltési szintet, a kiválasztott ciklust, az öblítések számát és a centrifugálási sebességet, és megjelenik az új teljes becsült idő. A kezdeti érzékeléshez képest a kijelzett idő változhat.

  • Nagyobb töltettel (tömeggel) megnőhet a teljes mosási idő.
  • Kisebb töltettel (tömeggel) csökkenhet a teljes mosási idő. 

Mitől változhat még a mosási idő?

A mosógép a ruhatöltet és a ruhanemű típusa alapján számolja ki az időt, és ennek megfelelően kijelzi a becsült időtartamot. A kijelzőn megjelenített mosási idő ezután csökkenhet, illetve meghosszabbodhat, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával a lehető leghatékonyabb mosás váljon elérhetővé.

  • A kiegyensúlyozatlan töltet megnöveli a ciklusidőt. Ez normális jelenség a mosógépeknél. A mosógép a töltet fajtája és mérete alapján határozza meg a mosási időt és ezt jelzi ki.
  • A kiválasztott programhoz képest eltérő típusú ruhaneműk behelyezésekor módosulhat a mosási idő.
  • A ciklus időtartamának fokozatos növelése csökkenti az energiafogyasztást. Az optimalizált fűtési szakasz energiát takarít meg és a hosszabb időtartam ugyanazt a mosási eredményt nyújtja (különösen normál szennyezettség esetén).
  • Ha előáztatott ruhákat helyez a mosógépbe, a mosási idő jelentősen eltérhet.
  • Előfordulhat, hogy a töltet kiegyensúlyozása nem sikerül, ezért a mosógép kihagyja a centrifugálási fázist. Túlságosan nagy töltet, vagy a túl nehéz ruhatöltet esetén.

A lényeg, hogy a mosógép tudja mi a legjobb Önnek, hogy a víz- és áramfogyasztása gazdaságos maradjon.

Így már érti, hogy mitől változhat meg a mosógép mosási ideje. Most  nézelődjön a Gorenje onlineMárkaboltok mosógép kínálatában, ahol az összes készülés súlyautomatikával készült >>>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

ÖSSZES mosógépről szóló írásunk >>>

A legnépszerűbb Whirlpool felültöltős mosógépek 2022

Mit jelent a mosógép centrifuga fordulatszám?

10 tipp mosógép megvásárlásához

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Szept 07.