Miért NE vegyen szárítógépet?

ne vegyen szárítógépet

Miért Ne vegyünk Szárítógépet?

Sokan kérdezik, megéri-e szárítógépet venni, de leginkább csak az Isteni sugallatot várják, vagy más néven az ürügyet, hogy megvegyék. 

Annak, aki meg tudja fizetni. Kiskeresetűeknek egyáltalán nem ajánlom. Az ára csak a kezdet, a havi villanyszámlát is megdobja.

Nem kell ürügy ahhoz, hogy szárítógépet vásároljunk. Ha megteheti, egészen biztosan nem bánja meg.

Nézzünk egy példát:

Számoljuk a szárítógép működési költségét

40 Ft-os árammal, átlagosan heti 3-4 (havi kb. 14) normál pamutprogramos szárítással számolva:
Whirlpool DDLX 70110 (Ár:94.990 Ft): kb. 2368 Ft/hó
Whirlpool HSCX 80420 (214.990 FT): kb. Ft/hó 952 Ft/hó
Az árkülönbség 120 000 Ft, ami 1416 Ft fogyasztáskülönbséggel nagyjából 7 év alatt térül meg, tehát 7 év után lesz olcsóbb, ha a drágább készüléket vesszük meg.

Ezek az összegeket sok mindentől befolyásolja, az áramárak is szolgáltatónként, településenként változnak, de arra mindenképpen jó, hogy tudjuk, körülbelül mire számíthatunk.

Egészséges a szárítógép?

Tehát, ha túljutottunk azon, hogy van-e rá pénzünk, nézzük meg miért is kell nekünk. Az egyik legfontosabb tényező az egészség. Ha bent a lakásban teregetünk hűvösebb időszakokban, amikor már nem is szellőztetünk olyan gyakran, mint nyáron, a magas párának köszönhetően megjelennek a penészfoltok. Eleinte csak a sarkokban, azt még kezelni is lehet, de ha tovább tápláljuk őket, kiirthatatlan mennyiségben szaporodnak el. Látványra is zavaró, de ha allergiás van a családban, tönkreteheti a mindennapjait. Ugyanígy az érzékenyebbekre való tekintettel, ha allergiaszezonban a szabad levegőn teregetünk, a pollenek rárakódnak a ruhákra, a párnahuzatra, ezért az édes álom helyett rémálom jöhet.

Az egészséget kevésbé, de az egészséges önbizalmat rombolhatja, ha a szomszédnak pont akkor jutott eszébe, hogy elégesse a kerti gazokat, amikor a száradó ruháknak a friss virágillatot kellett volna magukba szívniuk. Ha nincs időnk újramosni, és pont azt a ruhát kell felvenni, vajon mit gondolhatnak rólunk az emberek?

Ezzel szemben a szárítógépben szárított ruhát nem érik külső tényezők, sőt lehet kapni illatosító kendőt is, ami akár az öblítő illatát is helyettesítheti, és a textilek tapintása is kellemesebb. Persze itt is fontos, hogy milyen típusú és minőségű a gépünk.

Olcsó vagy Drága Szárítógépet vegyek? 

Vásárlói visszajelzések és kilométer hosszú fórumok olvasása után kijelentem, hogy nem éri meg az olcsóbbat venni. Főleg ha nekiállunk számolgatni, hosszútávon az olcsóbb gépek többet fogyasztanak, mint amennyivel drágább a másik. A gyengébb típusoknál sokan panaszkodtak arra, hogy a ruhák szárítás után is nedvesek maradnak. Az újabb technika lehetővé teszi, hogy a szárítás ideje érzékelők alapján változzon, így nem fordul elő az sem, hogy vizes marad a ruha, és az sem, hogy a gép “túlszárítja”, ezért tönkreteszi azt.

Az idő pénz. Itt ez duplán érvényes, ha azt nézzük, hogy a napsugarak ingyen is megszárítják a ruhát, csak tovább tart. Viszont, ha valamiért a munkaidőből vesz el a teregetés, gyorsabb a szárítóba átpakolni, és a “szekrényszáraz” funkcióval akár vasalás nélkül elpakolni. Mert bizony vasalni sem kell mindent. Az még múlt századi probléma, hogy kivasalhatatlan gyűrődéseket “égetett” bele a ruhákba, a mai szárítógépek úgy lettek kialakítva, hogy folyamatos igazítással megelőzik ezt.

Előfordul, hogy csak hétvégén, netán csak a második hétvégén tud mosni? Főleg télen, egy síelős hét után hazatérve, rengeteg a szennyes, lassan száradó vastag kabátokkal. Ilyenkor két dolgot tehet: napokat vár, míg berakhatja a következő adagot, vagy minden létező és képzelt felületet beterít a nedves ruhákkal, miközben azon töri a fejét van-e harmadik megoldás?

Melyik szárítógép típus éri meg?

És van! Két típus közül is lehet választani manapság. Az egyik, az alacsonyabb árkategóriás kondenzációs készülék, mely a ruhákban levő vizet magas hővel alakítja párává, majd az lecsapódik, és egy tartályban gyűjti össze, amit használat után ki kell önteni. Csak egy konnektor szükséges hozzá, ezért a lakáson belül bárhol el lehet helyezni. A másik típusban fűtőszál helyett hőszivattyú dolgozik. Előnye, hogy alacsonyabb hőmérsékleten szárít, ezért kevesebbet is fogyaszt, és a ruhákat is kíméli. Hátránya, hogy hangosabb, cserébe viszont exkluzív programokat is találunk bennük, és ma már a szupertakarékos A+++ energiaosztályú modell sem ritka, ami pár éve még elképzelhetetlen volt szárítógép fronton.

Végeredményben is azt mondom, hogy nem kell ürügy ahhoz, hogy szárítógépet vásároljunk. Ha megteheti, és használni is fogja, egészen biztosan nem bánja meg.

Tekintse meg a Szárítógép Szalon teljes kínálatát!

Hőszivattyús szárítógépek – megérik a pénzüket?

Nem luxus a szárítógép, spórol vele!

Szárítógép titkok

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 17.