Mi teszi a Liebherr hűtőszekrényt különösen csendessé

csendes hűtő

Különösen csendes hűtőszekrényt keres? 

Az emberek egyre zajérzékenyebbek, de van megoldás.

Emlékszem mikor nagymamámnál nyaraltam, és az un. nagykonyhában aludtam, szerettem hallgatni a hűtőszekrény ki- be kapcsoló hangját. Megnyugtatott. A másik nagymamámnál mindig kakukkolt a kakukkos óra, és ez sem zavart.

Régen beszűrődtek a zajok az utcáról is, de szinte észre se vettük.

A modern építészet már olyan jól szigetelt falakkal és ablakokkal készíti a háztakat, hogy kizárják a beszűrődő zajokat, így a belső tér hangjait felerősödve halljuk. Ezért már elképzelhetetlen, hogy éjjel óránként kakukkos óra zavarja az alvásom,vagy akár a hűtőszekrény működését halljam.

Fel kellett ismerni, hogy az emberek egyre zajérzékenyebbek és a háztartási gép gyártóknak is ehhez kell alkalmazkodni.

A Liebherrnél folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hűtőszekrényeket egyre csendesebbek legyenek.  

Azonban a modern hűtőszekrények is kiadnak időnként hangokat.. De mi okozza őket? 

Ma több zajforrás van egy hűtőszekrényben...

Teljesen normális, ha a hűtőszekrény időnként hangot ad. Korábban egy hűtőszekrényben általában csak kompresszor és termosztát volt. Időről időre a termosztát jelezte a kompresszornak, amikor „be kell indítani”, hogy a belső hőmérséklet állandó maradjon. A modern hűtőszekrényekben azonban már sokkal több technológia van, és ez részben felelős a szokatlan zajokért, amelyeket zavarónak tartanak. A lehetséges zajforrások a következők:

  • BioFresh modulok szellőztetéssel és légrésszel
  • NoFrost modulok szellőzéssel és leolvasztó fűtőberendezésekkel
  • Többzónás vezérlés vezérlőszelepekkel a hűtőkörben,

Ezenkívül a hűtőkörben lévő hűtőközeg különböző állapotokat vesz fel, és szélsőséges esetekben akár +80 Celsius és -45 Celsius közötti hőmérséklet-különbségeken megy keresztül. Az érintett fizikai folyamatok (tágulás, összehúzódás) miatt ez természetesen specifikus zajokat is okozhat. 

A „hűtőszekrény suttogója”: Így csökkenti a Liebherr a zajokat a hűtőszekrényeknél

liebherr hang

A jogos kérdés továbbra is fennáll: Mit tesz valójában a Liebherr háztartási készülék ezeknek a zajoknak a kiküszöbölésére vagy legalábbis minimalizálására?

 A Liebherr mérnökei és fejlesztői folyamatosan sokat tesznek a hűtők csendessé tételére. A Liebherr akusztikai kutatása az évek során folyamatosan haladt. A készülékeket a legkorszerűbb hangmérő helyiségekben speciális teszteknek vetik alá, hogy megtalálják a zajforrásokat, majd megtegyék a megfelelő intézkedéseket azok csökkentésére. 

Liebherr hangteszt

Három példa arra, hogy a Liebherr hűtőszekrények mitől csendesek:

  • Fordulatszám-szabályozott kompresszorok: Míg a hagyományos kompresszorok kb. 3000 fordulat / perc sebességgel vezérelt modellek normál üzemmódban 1 000–1 600 fordulat / perc sebességgel teljesítenek. Az alacsony sebesség a készülék zaját is csökkenti.
  • Fordulatszám-szabályozott ventilátorok: A kompresszorokhoz hasonlóan a ventilátorokat is sebesség-szabályozással látják el. Ezért csak olyan gyakran és olyan gyorsan futnak, amennyire szükséges, hogy a belső hőmérséklet állandó legyen.
  • CFC-mentes R600a hűtőközeg: Az R600a hűtőközegnek kevesebb nyomásra van szüksége, mint más, azonos hőmérsékletű hűtőközegeknek. Ennek eredményeként kevesebb erőre van szükség a hűtőkörben lévő technológiához, ami viszont csökkenti a zajt.

A Liebherr hűtők zajszintje

A Liebherr Magyarországon forgalmazott hűtő és fagyasztó szekrényei között, nem ritka a 37-38 dB zajszintű készülék. Ez igazán halknak mondható, hiszen egy ablakon átszűrődő esti zajjal egyenlő.

zajszintek

Nincs más hátra, mint böngészni a Liebherr csendes hűtőszekrényei között >>

Tudjon meg többet, olvasson tovább:

Több oka is van, hogy a Liebherr üvegpolcokkal készíti a hűtőszekrényeit

Nagyobb hely, halkabb működés, hosszabb frissesség a Liebherr hűtőknél

Miért romlanak meg hamar a zöldségek, gyümölcsök és mit tehetünk ez ellen.

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Jan 07.