Létfontosságú információ a páraelszívóról

létfontosságú információ a páraelszívóról

A páraelszívó nem dísz, hanem fontos egészségmegőrző készülék

Létfontosságú információ a páraelszívóról

A konyhai elszívó ventilátorok (páraelszívók) nem csak arra valók, ha véletlenül megégeti az ételt, vagy a kellemetlen hagyma illatát is elszívja. Létfontosságú eszköz a beltéri levegő minőségének javításához és ezen keresztül az emberI egészség védelméhez!  De ahhoz, hogy lássuk a páraelszívó előnyeit, valóban használni kell őket rendszeresen főleg akkor, ha kint hideg van és nem akarunk folyamatosan szellőztetni.

A páraelszívók segítenek eltávolítani a főzés során keletkező gőzt, szagokat és zsírpárát. De ennél sokkal többet tesznek.

Gondolom látott már vészjósló szmogot, erősen szennyezett nagyvárosok felett. Most képzelje el, hogy a konyhai főzőlap felett is hasonló alakul ki. Egy tanulmány szerint a gáztűzhellyel felszerelt kaliforniai otthonok több mint felében, a konyha levegője főzésnél meghaladta a kültéri szennyezés határértékeit. Ennek az az oka, hogy a magas hőfokon történő főzés szén-monoxidot, nitrogén-dioxidot, formaldehidet, finom szemcséket és más potenciálisan veszélyes melléktermékeket termelnek. (Az elektromos tűzhelyek nem termelnek szén-monoxidot és csak kis mennyiségű nitrogén-dioxidot, bár finom részecskéket igen.)

Melyik páraelszívó a legjobb?

A kivezetéses páraelszívók jelentik a legjobb megoldást erre a problémára, mivel beszívják a szennyezett levegőt, majd kivezetik azt az épületen kívülre. Egészségügyi problémákkal küzdő vagy allergiás emberek számára a kivezetéses páraelszívók a legjobb megoldást jelentik.

De sok millió otthonban (például sok lakásos házakban) a konyhai légcsatorna kivezetését nehéz megoldani. Ehelyett ezek a terek a légkeringetéses páraelszívókra támaszkodnak, amelyek felfogják a zsírt és bizonyos részecskéket egy szűrőbe, ezért kevesebb szennyeződést távolítanak el. Valójában egyszerűen visszaforgatják a levegőt a helyiségben szűrés után. A szűrés egy zsír és szénszűrőn keresztül történik, ezek az alkatrészek fogják fel a szagokat, párás és valamelyest a zsírt. Ezért itt több szellőztetés javasolt.

Mire figyeljen, hogy hatékony legyen a konyhai szmog elleni küzdelemnek?

Győződjön meg arról, hogy a páraelszívó a használati utasításnak megfelelően van felhelyezve. A főzőlap és a páraelszívó távolság maximum és minimum értékét mindig megadja a gyártó, amelyet javasolt betartania.

Az alábbi képen egy általános javaslatot lát a páraelszívó elhelyezésére:

 páraelszívó elhelyeezése

 

Amennyiben Ön magas, akkor a készüléket is magasabbra kell helyezni, hogy elkerülje a „fejütközést”, ezért javaslom, hogy ferde páraelszívót válasszon. A ferde páraelszívók magas embereknek ideálisak, amellett, hogy mutatósak is. Ilyen készülék: Bosch DWK87CM60 Fali páraelszívó >>>

Minden főzéskor kapcsolja be a szagelszívót. Ha keringtető készüléke van, rendszeresen cserélje ki a szénszűrőt, és tisztítsa meg a zsírszűrőt. A zsírszűrőt egyes készülékeknél mosogatógépben is tisztítható, így a vásárlásnál érdemes erre figyelnie.

Vegye figyelembe, hogy bár ezek a szűrők jók a zsírok „megkötésére” megszűrésére, valójában nem érnek el sokat a levegőszennyezés terén. Ilyen helyzetekben a legjobb megoldás a konyhaablak kinyitása.

Ajánlom, hogy használja inkább a a hátsó égőkön, így a páraelszívók nagyobb esélyt kapnak a pára és szagok elszívására és a zsírok megkötésére.

A légáramlás maximalizálása érdekében használja a nagy sebességű ventilátor beállításait. A nagy ventilátorsebesség hátulütője természetesen az, hogy picit hangosabbak, de a magyar embernek szerintem nem gond, túlkiabálnia a páraelszívó hangját.

Önnek még nincs páraelszívója? Ajánlom a figyelmébe a magas minőségű Bosch páraelszívókat! Ide kattintva böngésszen közöttük >>>

Tujdon meg többet, olvasson tovább:

Az összes páraelszívóról szóló cikkünket, itt találja >>>

Milyen páraelszívót vegyek?

Külső vagy belső motoros konyhai páraelszívót válasszunk?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Jún 01.