Csendes páraelszívót keres? A megoldás a külső motoros konyhai páraelszívó!

legcsendesebb páraelszívó, külső motoros

Beépítés, tanácsok, részletesen a külső motoros páraelszívóról

Ha Ön olyan típusú ember, aki semmiféle zajt nem szeretne a konyhájába, akkor feltétlenül külső ventilátorral (motorral) felszerelt páraelszívóra van szüksége.

Ezeknél a páraelszívóknál a motor nem közvetlenül a készülékbe van integrálva, hanem egy külön egységként működik, amely falra, vagy a tetőre is felszerelhető.

Mivel a motor nem a páraelszívóban, hanem a konyától távol van a műkődési hangokat Ön nem fogja hallani, legfeljebb a levegő áramlásának a zaját, ami elenyésző.

A külső motorral felszerelt páraelszívó előnye, hogy a zaj megszűnik, és a légáramlási teljesítmény kiváló.

Nem csak zajtalan szinte, de erősebb is, mert a külső motor erősebb lehet, így több levegőt, szagokat és zsírgőzt szív el, mint egy hagyományos mennyezeti páraelszívó. 

külső motoros páraelszívó

Az Ön igényei szerint többféle konfigurációban elérhetőek a külső motoros páraelszívók.

1/Külső falra helyezhető motor:

Ebben az esetben külső falra kell telepíteni a motort.

2/Csőközbe építhető külső motor:

Ebben az esetben két légtechnikai cső közé kell építeni a motort. 

3/Tetőre szerelhető motor:

Ebben az esetben a motort a tetőn kívül kell elhelyezni.

külső motoros páraelszívó

Erre figyeljen a külső motoros páraelszívó beépítésénél!

Nagyon fontos!, hogy a páraelszívó felszerelésekor mindig kövesse a gyártó ajánlásait a légcsatorna méretére és típusára vonatkozóan.

Fontos a pontos méret, és a megfelelő cső

Amennyiben a páraelszívót a megadottnál kisebb csatornához csatlakoztatja, az teljesítményvesztéshez vezethet, sőt túlmelegedési problémákat is okozhat, ami mechanikai meghibásodást okozhat.

Szinte minden nagy teljesítményű páraelszívóhoz merev csővezeték szükséges. Az ok egyszerű: a flexibilis csatornáknak bordázott falai vannak, amelyek turbulenciát okoznak. Sima áramlás helyett a légáramlás véletlenszerűen történik, ami teljesítménycsökkenést és további zajt okoz. Ezzel szemben a merev légcsatorna sima falakkal rendelkezik, amelyek segítenek megőrizni a légáramlást laminárisan, ami különösen fontos az olyan páraelszívók esetében, amelyek percenként több mint 200-300 m3/h elszívást végeznek.

A flexibilis csővezetékek is hajlamosak a repedésre és szakadásra, aminek megtalálása és javítása költséges lehet. 

Külső térbe kell kivezetni a levegőt

A páraelszívó beépítésének egyik legsúlyosabb hibája a légcsatorna zárt térben, pl. tetőtérben történő lezárása.

Ez a páraelszívó helytelen működését okozza (ha egyáltalán működik), a zárt térből származó ellennyomás miatt. Nem számít, mekkora a hely, a levegő nem lesz összenyomva – a páraelszívók nem nagy nyomású, hanem nagy légáramlású eszközök. Ezen túlmenően, ha a konyhából a meleg, nedves levegőt a padlástérbe eresztjük, az sajnos penészesedést idézhet elő.

Minimum 3 méter távolságra kell elhelyezni a külső motort

Arra is oda kell figyelni, hogy páraelszívó és külső motor között, minimum 3 méter távolságnak kell lennie az optimálisan halk működését. Ha ennél rövidebb a légtechnikai cső, akkor a csövön keresztül „visszahalljuk” a motor zaját. (Itt meg kell jegyeznem, hogy az ilyen telepítés esetén is halkabb megoldást kapunk, mint egy azonos teljesítményű belső motoros páraelszívó megoldásnál)

Tehát minden esetben a kívánt cél elérése érdekében hagyjunk megfelelő távolságot a páraelszívó és az adott külső motor között, ami minimum 3 méter!

Ha pedig a fentiekben leírt minimum 3 méteres kivezetési távolságra nincs lehetőség, akkor választhatjuk az extra csendes, nagyteljesítményű, belső motoros Falmec NRS rendszerű páraelszívókat. Tudjon meg többet az NRS rendszerű készülékekről a  Legcsendesebb páraelszívók c cikkünkből.

Hő- és hangszigetelés fontossága

Figyeljen arra, hogy ha hideg fűtetlen helyen vezeti páraelszívó csőrendszer akkor a hideg felületen kicsapódhat a pára és az visszafolyhat a páraelszívó ernyőjébe. Ezért a csöveket szigetelni kell, vagy fel kell szerelnie egy úgynevezett kondenzvíz gyűjtőt, a szellőzőcső rendszer belsejében. Ez a kicsapódott pára elvezetésére szolgál. Ez a jelenség különösképpen azokon a helyeken jellemző, ahol nagy a hőmérséklet különbség.

Például konyhai elszívás esetén mikor az elszívott levegő fűtetlen tetőtéren keresztül történik, lehet, hogy nem elegendő csak a cső szigetelése mert a hideg meleg levegő találkozáskor kondenzvíz alakulhat ki. Ekkor egy speciális kondenzvízgyűjtőt is érdemes felszerelnie. Ha a szellőzőrendszer megköveteli, akkor akár több gyűjtőt is elhelyezhet egy rendszeren belül.

A vízszintes csőszakaszoknak minimum 3°-os lejtést kell adni a kültér irányába.

Zajszigetelés

Arra is oda kell figyelni, hogy a csőben a hang visszafelé is terjed. Ezért zajszigetelt légtechnikai elemekből ajánlott kiépíteni, illetve ajánlott zajcsillapító betét alkalmazása, hogy a motor hangja ne jöjjön vissza a csőrendszeren keresztül. 

Lapos tető esetén

Lapostető esetében fontos, hogy a motor a hivatalos magyar szabványban meghatározott hóhatár szint felett legyen elhelyezve, azaz minimum 50 cm-re a tető síkjától (talapzat kialakítása szükséges).

Csőzárósapka ha szükséges

Az oldalfalon keresztül kilépő külső csatornának csősapkával kell végződnie, míg a tetőre szerelt csatornákat néha egy „U” alakú könyökkel zárják, amely lehetővé teszi a levegő távozását, miközben távol tartja az esőt és a havat.

Győződjön meg arról, hogy a kupak mérete/átmérője megegyezik a légcsatorna méretével/átmérőjével – kisebb kupak használata problémákat okoz a légáramlásban és a statikus nyomásban.

A lezárás típusától függetlenül fontos, hogy a cső végén legyen egy csappantyú (más néven „visszahúzó” vagy „levegőáramlás-szabályozó”). A csappantyú megakadályozza, hogy a külső levegő visszaáramoljon a csatornába, valamint megakadályozza a kellemetlen meglepetéseket, például madarak, rovarok a rendszerbe kerüljenek.

Célszerű legalább pár évente egyszer ellenőrizni a légcsatorna sapkájának állapotát – győződjön meg róla, hogy nincs eltömődve, és a lamellák és/vagy a visszahuzat szabadon és zökkenőmentesen működnek.

Vezérlése a páraelszívónak

A páraelszívó a távolabb lévő motorral egy vezérlőkábel segítségével kommunikál, így lehet a páraelszívó készülék kezelő egységével a fokozatot állítani.

Válassza otthonába a külső motoros páraelszívókat, amelyek ideális egyensúlyt teremtenek az erő és a csend között.

Ajánlom figyelmébe az esztétikus és hatákony döntött fekete páraelszívó szettet, melyhez most 22900 Ft bekötőszett jár ajándékba!

Cata LENA 600 XGBK Fali páraelszívó motor nélkül + Falmec SEM1 T800 Külső motort, mely esztétikus és hatékony páraelszívást eredményez >>>

Amennyiben kihúzhatós páraelszívót szeretne külső motorral, nézze meg a:

Cata TFB-5160 BK Beépíthető Kihúzható páraelszívó, motor nélkül + Falmec SEM1 T800 Külső motor >>>

Tudjon meg többet a páraelszívókról, olvasson tovább:

Miért érdemes Falmec páraelszívót választani?

Hogyan válasszunk páraelszívót?

Külső vagy belső motoros konyhai páraelszívót válasszunk?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Jan 30.