Kenyérsütés otthon- finomabb, egészségesebb!

kenyérsütés

Kenyérsütés otthon- finomabb, egészségesebb!

Szeretne otthon kenyeret sütni? Kezdje ezzel az kezdő kenyérrecepttel, és nélkülözhetetlen tippekkel!

Manapság divat otthon kenyeret sütni. Sokan beszereznek erre a feladatra kenyérsütő gépet. Én most olyan bevált recepteket mutatok Önnek, melyhez nincs szükség kenyérsütő gépre, csak egy sima beépített vagy sima sütőre.

Természetesen a recepteket kicsit módosítani kell, ha Önnek gázsütője van, vagy ha légkeveréses sütője van. Más lesz a kenyér, ha gőzsütője van, mert a péktermékek nedvességtartalma más a gőzsütőben.

A legegyszerűbb, legalapvetőbb és legbiztosabb kenyérreceptet mutatom meg Önnek, és hasznos tippekkel szolgálok, hogy sikere legyen az első kenyerének.

1.Tipp Az élesztő fontossága kenyérsütésnél

Az élesztő az egyik legfontosabb dolog. Ha az nem jó, akkor a kenyér túl sűrű és kemény lesz. Ezért én száraz élesztőt használok, mert a friss élesztő hamarabb megromlik.

2.Tipp Morzsálódik a kenyér? Így nem fog!

Az első kenyereim nagyon morzsálódtak. Sokat bújtam a netet, mikor megtaláltam a megoldást. Adok a szárazanyagokhoz egy késhegynyi aszkorbinsavat (másnéven c vitamin). Azóta úgy szelem a kenyeret, hogy szinte nincs is morzsa.

3.Tipp Amennyiben sütőben süti a kenyeret, ez fontos!

Amennyiben van gőzfunkció a sütőjében, vagy gőzsütője van, már a tészta kelesztésénél használja. A gőzsütőben készült kenyér kívül ropogós kérget kap, míg belül puha és laza marad. A kenyérnek szebb a színe és könnyebb, lazább az állaga. A gőz ugyanis finoman átjárja és megemeli a sütőtérben a tésztát, ezért belül puha, kívül ropogós lesz, és nem ragad rá a tepsire sem. Amikor a gőzsütőből kiszedjük a frissen sült kenyeret, azonnal látható  a különbség. Egyenletesen megsült minden oldala, és amikor felvágja minden szeletnek ugyanolyan puha a belseje. A gőzben szépen megemelkedik a tészta, és ropogósra sül a felülete. A gőzsütőben készült kenyér a legfinomabb, amit valaha ettem.

Ha gőz nélkül süti a kenyeret, sima sütőben, akkor nagyobb az esélye annak, hogy nem lesz olyan magas, és sűrű, tömör marad a tészta. 

Nézze meg a Whirlpool gőzsütőit >>>

Böngésszen a Whirlpool tűzhelyek között >>>

4.Tipp Gázsütőnél vagy légkeveréses sütőnél alkalmazza a tökéletes kenyérért

Mivel nem tudja a gőzt pótolni fontos, hogy sütés közben sós vízzel 3-4 alkalommal át kell kenegetni a kenyeret, hogy az a nedvességtartalmából ne veszítsen, és hogy szép piros kéreg alakuljon ki a tetején.

Nézze meg a Whirlpool beépíthető sütőit >>>

Tökéletes kenyér receptje

Most a tökéletes kenyér receptje sütőben, és nem kenyérsütőgépben készült kenyérhez:

Hozzávalók: 300 g tönköly liszt, 200 g BL80-as fehérliszt, 1,75 dl langyos víz, 1,75dl langyos tej, 2.5 dkg friss élesztő (1 zacskó szárazélesztő), 1 teáskanál cukor, 1-1,5 tk só, 1.5 ek olíva olaj (jó a napraforgó, repce vagy bármilyen olaj)

Elkészítés:

Amennyiben friss élesztőt használ: Langyos tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk a friss élesztőt. Meleg helyre pihenni tesszük, amíg felfut.

Egy tálba rakjuk a hozzávalókat. Először a szárazanyagokat és utána a felfutott élesztőt (ha száraz élesztőt használ, akkor azt most kell beleszórni, és ekkor langyos tejjel és vízzel kell összedolgozni). Én egy szilikon spatulával összedolgozom. A kenyértészta olyan lesz minta a nokedli. Kicsit folyós.

1 órát kell állni hagyni, langyos helyen, amíg megkel. A tészta kb. a háromszorosára fog nőni, így nagy edényben érdemes dolgozni.

Ezután lisztezett deszkán gyorsan megformázom a kenyeret (mivel lágy, gyorsan kell dolgozni). Kb 40x20 cm-es téglalapot alakítok ki, melyet elkezdek oldalról középre hajtogatni. Majd fordítok egyet a tésztán és ismét kintről befelé behajtom. Ezt háromszor megismétlem (a pogácsát is így kell hajtogatni, hogy leveles legyen). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, a tetejét megvagdosom, és még egy picit a tepsiben állni hagyom (itt is kell egy 15-20 perc). Ez idő alatt előmelegedik a sütő a kellő hőfokra.

200 fokos sütőben (gázsütőnél kb 5-s fokozat) arany barnára sütöm kb. háromnegyed óra alatt.

Remélem kipróbálják, és Önök is élvezhetik a friss ropogós házi kenyér illatát és ízét.

Whirlpool tűzhelyek >>> 
Whirlpool beépíthető sütők >>> 
Whirlpool konyhagép szettek >>>

Olvasson tovább:

Alapvető különbségek a sütők között…

Könnyű Útmutató a 13+1 sütőszimbólumhoz és funkciókhoz

16 tény amiért a régi sütője helyett érdemes modern sütőt választani

Őszintén a beépíthető sütő rejtelmeiről

Gőz használat a főzésben

 

 

 

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Aug 12.