Hogyan változtatja meg az életét a flexindkció?

flexinduckió

Hogyan változtatja meg az életét a flexindukció? Mi is a flexindukció és mik az előnyei?

A hagyományos indukciós főzőlapok jellemzője, hogy az indukciós zónára csak nagyjából azonos átmérőjű edény helyezhető el, legfőképpen ez az alapmodellekre igaz.

Azonban mi van akkor, ha mi sok kicsi vagy közepes edényt szeretnénk használni? Sajnos sok indukciós főzőlap nem érzékeli a kis edényeket. Erre a problémára fejlesztették ki a flexindukciós főzőlapokat! A flexindukciós főzőlapoknál Ön olyan szabadságot kap melyet még nem tapasztalhatott meg semmilyen főzőlapnál, legyen az elektromos, gáz, vagy kerámia főzőlap.   

Mi pontosan a flexindukció?

A hagyományos indukciós főzőlapoknak fix főző felületük van, melyek edényfelismeréssel rendelkeznek. Tehát megvan, hogy milyen méretű edényt ismernek fel, és csak akkor működik a készülék, ha ön ráhelyezi az edényt. Ezzel ellentétben a flexindukciós főzőlapoknál azonban nem fix méretű főzőzónák vannak. Az egész flexindukciós felületre bármilyen méretű edényt helyezhet, akár sütő, vagy gőzőlő edényt is, a főzőlap felismeri az edényt, és beállítja a főzési terület méretét. 

Flexindukciós főzőlap

Ez lehetővé teszi a téglalap, ovális vagy bármilyen alakú edények használatát a kerek indukciós főzőlap korlátozása nélkül. Az edények mérete szintén irreleváns, mivel a flexindukciós főzőlapok szinte bárhol felismerik őket. Még egynél több serpenyőt is elhelyezhetünk ugyanabban a főzési zónában, és kiválaszthatjuk, hogy ugyanazt a hőmérsékletet szeretnénk-e használni, vagy külön-külön meghatározzuk az egyes serpenyők főzési hőjét.
  

Melyek a flexindukciós főzőlapok fő előnyei?

flexindukciós whirlpool

A hagyományos indukciós főzőlapokkal összehasonlítva a flexindukciós főzőlapok fő előnye, hogy többé nem kell aggódnia a főzőedények alapátmérője miatt. Bármilyen méretű edényt és serpenyőt használhat. A Flexindukciós főzőlap mindig felismeri őket, függetlenül attól, hogy nagyon nagyok vagy nagyon kicsik. Mivel a flexindukciós főzési felület szélesebb, így több ételt készíthet egyszerre. 

Ezek a flexindukciós főzőlapok alapvető jellemzői, de nem minden gyártó alkalmazza azonosan a flexindukciós főzőzónákat. Az alapmodellek csak egy kis rugalmas zónát adnak, míg a felsőbb kategóriás típusok teljes felülete szabadon variálható lehet.

A Whirlpool pl. Flexi Cook-nak, vagy flexi sütésnek nevezi. Sok esetben nem az egész indukciós főzőlap működik flexindukciósként, csak pl. két zóna kapcsolható össze. Ilyenkor egy nagy edényt, vagy több kisebb edényt tud elhelyezni az össze kapcsolt felületre.

Sok esetben a gyártók hozzárendelnek egy extra funkciót is, amely egy zónát három részre oszt fel, és az egyes részekhez automatikusan eltérő hőmérsékletet rendel: az elülső hőmérsékletet gyors forraláshoz, a zóna közepén közepes hőmérsékletet ad a lassú főzéshez, és a hátsó rész pedig melegen tartáshoz van fenntartva. Természetesen minden zóna csak használat közben aktiválódik.

A flexindukciós főzőlapok hátránya?

Aminek van jó oldala, annak kell lennie rossznak is…. Igaz? Hát én, akárhogy töröm a fejem, nem találok használattal összefüggő hátrányt.

Azt azonban tudnia kell, hogy a flexindukciós főzőlap használata nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségű edényben és serpenyőben főzhet egyszerre, még akkor is, ha azok nagyon kicsi. Az egyidejűleg működő érzékelők száma korlátozott. Az energiafogyasztási beállítások szintén korlátozottak: még a legfejlettebb modelleknél is maximalizálva van az egyszerre különböző hőmérsékleten való főzés.

Biztos vagyok benne, hogy önnek ezzel nem igazán kell törődnie, mert hétköznapi használatnál, vagy akár a vasárnapi ebédkészítésnél ezeket az apró korlátokat észre se fogja ven

Ami viszont tény, hogy a hátránya lehet az ára. Sajnos elég drágák ezek a flexindukcióval rendelkező főzőlapok. Mentségére szolgáljon, hogy fantasztikus a rugalmassága ezért a használata imádnivaló és az energiával is gazdaságosan bánik, így nem drága a fenntartása. Egyszer nagyobb beruházás, de higgye el, megéri.

A hátrányoknál meg kell említenem az edényeket. Ahogy az indukciós főzőlapon is csak olyan edényeket használhat melyek „mágnesezhetőek”, úgy itt is csak azokat használhatja.

Nézzük az flexindukciós főzőlap további előnyeit:

Mivel rugalmas a főzési területe, testre szabhatja az igényeinek megfelelően, lehetővé téve, hogy egyszerre több ételt készítsen.

A rugalmas felület lehetővé teszi óriási edények, akár sütőedények, vagy gőzölők használatát is.

Sok flexindukciós főzőlapnak van gyors funkciója (booster) amely gyorsforralást tesz lehetővé, így időt spórol.

Beállíthat időzítőket a különféle zónákhoz a főzőlapon, így minden tökéletes lesz és semmi nem ég oda.

A flexindukciós főzőlapok rendkívül energia hatékonyak. Gyorsak, érzékenyek.

Mivel a főzőlap nem forrósodik fel, nem tud ráégni a kilöttyenő étel, így a tisztítása könnyű és egyszerű.

Kialakításuk nem csak szemet gyönyörködtető, de praktikus is. Nincsenek bemélyedések, rések, kitüremkedések, mint a gáz vagy hagyományos elektromos főzőlapoknál, az indukciós főzőlap teljesen sík, így akár egyetlen törléssel eltávolítható a szennyeződés.

Nézze meg a Whirlpool ACM 808 BA flexindukciós főzőlapot, mely csodás fehér dizájnnal és nagy tudással segítheti minden napjait >>>

Szemezgessen a Whirlpool indukciós főzőlapjai között>>>

Tudjon meg többet:

Kevés összetevőből finom ételt készíteni!

Indukciós főzőlap 7 legfontosabb előnye

Főzőlap harc! Gáz vagy indukció?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2022. Máj 13.