Melyik tűzhelytípus való Önnek?

melyik tűzhely a legjobb

Melyik tűzhelytípus való Önnek?

Előnyök és hátrányok a gáz, elektromos, kerámia, indukciós tűzhelyeknél

Sokan használunk komplett tűzhelyet, és nem külön beépíthető sütőt, főzőlapot.

Praktikus mert egy készüléket kell csak beüzemelni, elhelyezni és az ára is sok esetben alacsonyabb, mint ha külön választunk sütőt és főzőlapot. Azon konyhákban ahol eddig tűzhely volt, egyszerűbb egy újat venni és a régi helyére berakni, mint átépíteni a konyhabútort, hogy helyet csináljuk a beépíthető sütőnek és főzőlapnak.

GÁZTŰZHELY

Gáztűzhelyek előnyeit:

- Könnyű bekötni őket. Azon gáztűzhelyeknél, ahol még elektromos gyújtás sincs, ott még áramforrásra sincs szükség. Egyszerűen ráköthetőek a gázvezetékre, vagy a propánbután palackra. (a bekötést végezze szakember)

- A gáz tűzhelyek árai nagyon kedvezőek, már 50-60.000 Ft-tól kaphatóak.

- A főzés egyszerű velük, mert könnyen szabályozható a hőfok, és gyorsan lehet velük ételt készíteni. Már nagyanyáink is gáztűzhelyen főzték meg a finomabbnál finomabb ételeinket.

- Termoégésbiztosíték van bennük, ami azt jelenti, hogy ha valamiért elalszik a láng, lekapcsol a gázégő. Így biztonságos használni őket, mert nem szökhet a gáz a levegőbe.

- A bekötési díj már meglévő gázcsapra 10.000-30.000 Ft között mozog, és ez egy egyszeri beruházás, amit csak a bekötéskor kell kifizetni.

- A gáz ára a piacon változó, de sok helyen átalánydíjas. A gáztűzhely működési költsége igen csekély, sőt ki merem jelenteni, hogy az összes tűzhely (kerámialapos, indukciós, elektromos) közül a legolcsóbb a használata.

 Nézze meg az onlineMárkaboltok gáztűzhelyeit, melyeket nagyon sokan választanak >>>

Gáztűzhely hátrányai

- A gázsütőknél nincs mód légkeverésest választani, így a sütőben nem lesz olyan egyenletes a hőmérséklet, mint az elektromos légkeveréses sütőknél. Sajnos a gázsütőknél gyakrabban előfordulhat az, hogy odaég az étel, vagy az alja kicsit barnább, míg a teteje nem sült meg. Természetesen könnyedén elsajátítható a gázsütők kezelése, és utána már nem fog gondot okozni.

- A leégett szennyeződéseket nehezen lehet letakarítani, mert a magas hőmérsékletű, nyílt lángú égés miatt könnyen odaégnek a szennyeződések, sőt a kifutott étek is ráéghetnek. Fontos az égők tisztántartása, mert ha az ételek eltömik, csökken a hatékonyságuk.

- A gázsütőknél nincs mód öntisztításra, akár pirolitikus, vagy katalitikus, vagy bármilyen vízzel vagy gőzzel való öntisztításra.

- Mivel nyílt lángon készítjük az ételt, ezért tűzveszélyes és égési sérüléseket is szerezhetünk.

KERÁMIA LAPOS VILLANYTŰZHELY

Amennyiben gáztűzhelyről tér át elektromos tűzhelyre, mielőtt megvásárolja, mindenképpen villanyszerelővel meg kell nézetni, hogy van-e megfelelő áramerősség a konyhában a beüzemeléshez.

A tűzhely díján felül a villanyszerelés is költség, így ezt is bele kell számolni a kiadásai közé.

Kerámia lapos elektromos tűzhelyek előnyei

- Mivel nincs nyílt láng használata az égési sérülés esélye sokkal kisebb, mint egy gáztűzhelynél.

- Egyszerűbben és pontosabban lehet a hőt beállítani, mint a gáztűzhelynél, és a drágább villanysütőknél már megtalálható a légkeverés funkció, mely biztosítja az egyenletes hőmérsékletet.

- Az elektromos sütők már multifunkcionálisak, így sok esetben van benne, akár többféle grill funkció, melegentartás, pizza vagy akár joghurt készítő funkció.

- Öntisztító sütőket is talál közöttük, így elfelejtheti a sikálást. Többféle megoldás létezik, mely befolyásolja a készülék árát. Tisztítási módok: pirolitikus, vagy katalitikus, vagy bármilyen vízzel vagy gőzzel való öntisztító funkciók léteznek.

- Válasszon teleszkópos sínnel készült tűzhelyet, és sokkal könnyebb lesz a tepsik, edények tartalmának ellenőrzése, vagy kivétele.

- Meglévő villamos előkészület esetén a bekötés díja 8.000-20.000 Ft között mozog, de ne feledje megnézetni, hogy megfelel-e az Ön konyhájában az áramellátás.

 Kerámia lapos villanytűzhelyek hátrányai

- Magasabb beszerzési áruk van, mint a gáztűzhelyeknek. Akár többszörösére is rúghat ez a díj, de cserébe sok hasznos funkciót kap.

- Drágábban lehet vele főzni, mint a gáztűzhellyel, mert az áramdíj többe kerül,  mint a gázszolgáltatás.

Nézze meg az onlineMárkabolt tűzhelyeit >>>

INDUKCIÓS FŐZŐLAPOS ELEKTROMOS TŰZHELY

A beüzemeléshez szükség lehet amperbővítésre és további villanyszerelési munkálatokra így mindenképpen szüksége lehet villanyszerelőre! A régebben készült épületeknél a legtöbb esetben szükség van fejlesztésre.

Indukciós tűzhelyek előnyei

- Az indukció előnye, hogy az ételt melegíti az edényben, és nem az edényt. Így mindig hideg marad a főzőfelület, ezért ha véletlenül kifröccsen az étel, akkor se tud ráégni az indukciós főzőlapra, a gáz vagy kerámia főzőfelülettel ellentétben.

- Kicsi az égési sérülés esélye, hiszen csak az étel lehet forró. Nincs nyílt láng használat, így gyermekes családokhoz kimondottan ajánlom.

- Egyszerűbben és pontosabban lehet a hőt beállítani, mint a gáztűzhelynél, és az érintőkijelzőn teheti meg, így pontos hőfokbeállításra van módja.

- Flexindukció esetén, összekapcsolhatóak a főzőfelületek, melyekre akár sok kis edényt vagy egy óriásit is elhelyezhet. Szabadságot ad a főzőfelület, nem úgy mint egy pl 4 gázégős gáztűzhely ahol adott az edényelhelyezés.

- Meglévő villamos előkészület esetén a bekötés díja 8.000-20.000 Ft között mozog, tehát nem kerül többe, mint bármely másik tűzhely telepítése.

- A leggyorsabb főzési idővel az indukciós főzőlapok bírnak, még a gáznál is gyorsabbak.

- Alacsonyabb az áramfogyasztása, mint a hagyományos villanytűzhelynek, így már abszolút gazdaságosan használhatóak.

- A sütőrészükre igaz, mint amit fent említettem már a kerámia lapos tűzhelyeknél, jelen esetben is multifunkciós sütőkkel párosítják őket, és talál közöttük fantasztikus öntisztítással bírókat is.

Indukciós tűzhelyek hátrányai

- Indukciós sütővel ellátott villanytűzhely nagyon ritka és az ára is elég magas, bár szerintem megéri beruházni.

- Nem minden edény használható rajta, csak azok melyek mágnesezhetőek. Könnyedén ellenőrizheti edényeit egy hűtőmágnessel. Ha rajta marad a hűtő mágnes az edényen, akkor használható az indukciós főzőlapon.

Nézze meg az onlineMárkabolt tűzhelyeit >>>

Olvasson tovább:

Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

Öntisztító sütők- Valóság vagy Mítosz?

Indukciós főzőlap 7 legfontosabb előnye

Főzőlap harc! Gáz vagy indukció?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2020. Ápr 23.