facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hogyan válasszunk mikrohullámú sütőt?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

A mikrohullámú sütő kétségkívül az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb háztartási gépünk, sokan nem is foglalkoznak vele különösebben, csak megveszik a legolcsóbbat, vagy azt, amelyik ránézésre szimpatikus. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy érdemes jobban átgondolni a vásárlást, már csak azért is, mert ha esetleg úgy dönt, grillezni vagy főzni is szeretne a készülékben, akkor nagyon jól jön, ha erre is képes a gép. Az ínyenc vásárlóknak egyre több méret, szín, forma és funkció áll a rendelkezésére. Természetesen, ha Ön csak kakaómelegítésre használja, kár sokat költenie rá.

Az első lépés tehát az, hogy átgondolja, mire használná a készülékét. Ehhez persze nem árt tisztában lenni a legfontosabb funkciókkal, amelyeket később részletesen el is magyarázok. De ne rohanjunk annyira előre! :)

 

Nem a méret a lényeg

Mint minden háztartási gépnél a legfontosabb kérdés: hova kerül a gép, milyen méretű és milyen kialakítású? Kezdjük a változatosság kedvéért az utolsóval!

A mikrohullámú sütő (a többi háztartási géphez hasonlóan) beépíthető és szabadon álló kivitelezésben is kapható. A szabadon állók a klasszikus készülékek, a beépíthetők pedig a bútorzatba simulnak, és hozzájárulnak konyhája egységes, stílusos kinézetéhez.

Szabadon álló mikrók  Beépíthető mikrók

Beépíthető és szabadon álló mikrohullámú sütő

Amit nem mindig befolyásolhat, az a hely. Milyen a konyhaszekrény? Van hely a beépíthető mikrohullámú sütőnek, vagy szabadon álló készüléket kell keresnie? Mekkora helyre kell bezsúfolnia, és marad-e hely a szellőzésnek?

Ami a méretet illeti: kétféle méretre érdemes figyelnie. Az egyik a külső, amit centiméterben, a másik pedig a belső méret, amit literben szoktak megadni a gyártók. A külső méret önmagában még nem mérvadó, mert például a szellőzés miatt hozzá kell adni plusz 5-20 cm helyet. A belső méret (űrtartalom, sütőtérfogat) határozza meg, mennyi ételt lehet benne egyszerre. Vannak kisebb, 20 liter alatti készülékek, amelyek egyszerű melegítéshez ajánlottak, átlagos fogyasztásra megfelelő 20-29 literesek, illetve nagyobb teljesítményű, 30-39 literes modellek. Ezen kívül léteznek XXL méretű,40 liter feletti mikrohullámú sütő is, amelyek tudásukat illetően egy multifunkciós sütővel vetekednek. A 20 litert jelentősen meghaladó sütőtérfogatot csak akkor ajánlom Önnek, ha a sütő helyett is inkább a mikrohullámú sütőjét használja.

20 liter alatt  20-29 literig  30-39 literig  40 liter felett

 

Teljesítmény

A mikrohullámú sütők általában 700-1000 watt teljesítménnyel rendelkeznek, kivéve azokat, amelyekkel grillezni is lehet (ott 1500 W is lehet). Átlagosan azt lehet mondani, hogy 800 Watt körüli teljesítményű gépek minden feladatra alkalmasak.

Ha csak az ételek vagy italok újramelegítésére, vagy felolvasztására szeretné használni a gépet, elég a gyengébb teljesítmény is, kb. 700-800 watt. Ha sütni is szeretne a mikrohullámú sütővel, a grill funkció például 1500 watt is lehet. A nagyobb teljesítményű készülékeken persze beállíthat kisebb teljesítményt is, sőt a legfontosabb szabályozó eszköz lényegében az idő. Fagyott ételek kiolvasztásánál fontos lehet, hogy kis teljesítményen hosszú ideig, akár egy órán keresztül mikrózzuk, de például folyadékok melegítésénél a nagy teljesítménnyel időt spórolhatunk, hiszen úgy hamarabb megmelegszik.

A teljesítményeket szintenként tudja beállítani. 5 fokozat általában bőven elegendő, a napi használatkor úgyis a pontos idő beállításával tudja majd szabályozni az étel felmelegítését, vagy a készülék működését.

700-750W  800-850W  900-1000W  1000W felett

 

Funkciók

A legnépszerűbb funkció a grillezés, ami azonban nem mindenkinek fontos. Sokan nem szokták meg, nem ismerik, vagy egyáltalán nem ragaszkodnak hozzá, de vannak, akik elképzelni sem tudják nélküle a sütési/melegítési funkcióval rendelkező készülékeket.

Ezen kívül a következő funkciók lehetnek még hasznosak:

A párolás (Steam) használatával egészséges, vitamindús étel kerülhet az asztalra, pillanatok alatt. Ez a legkíméletesebb elkészítési mód, mely húsfélék, halak és zöldségfélék elkészítésére is alkalmas, mert ezek az ételek nemcsak az ízüket és alakjukat őrzik meg, de az állagukat és a vitamintartalmukat is.

Az egyik legnépszerűbb funkció kétségkívül a Crisp, amelynek köszönhetően az ételek alsó és felső oldala is ropogósra sülhet. A hatása nagyjából a klasszikus sütésnek felel meg, azzal a különbséggel, hogy az étel sokkal rövidebb idő alatt elkészül. Ezzel a programmal Ön pogácsát, pizzát, lepényeket is süthet gyorsan és egyenletesen. A ropogósra sült ételek belseje sohasem marad nyers, és nem lesz túlgrillezett.

Kiolvasztás, Melegen tartás, Kelesztés funkciók is jellemzőek.

JetStart gyorsindítás gyorsítja a folyamatokat, mert 30 másodpercig teljes teljesítménnyel működik a készülék, mely ideális levesek és folyadékok újramelegítésére, s mindössze egy gombnyomással indítható.

JetDefrost, súly szerinti gyorskiolvasztás eljárása akár hétszer gyorsabban is elvégzi a kiolvasztást, mint a hagyományos készülékek.

6. Érzék funkció, amely automatikusan szabályozza a hőmérsékletet és teljesítményszintet.
Sok esetben hozzárendelhető más opciókhoz, pl. 6. Érzék melegítés és párolás funkciók: Most könnyedén és gyorsan párolhat és főzhet, csak annyi a tennivalója hogy beállítja a főzési időt. A víz szinte azonnal forrásba kezd és a páratartalmat érzékelő szenzornak köszönhetően a sütő beállítja a teljesítményt.

Automata menüvel is felszerelnek mikrohullámú sütőket, pl akár 8 ételfajtára mint; pizza, hús, zöldség, tészta, burgonya, hal, ital, popcorn. Sok esetben AutoPilotnak nevezik, mert olyan, mint egy robotpilóta, ami támogat minket.

Mesterszakács eredményeket érhet el a beépített recepttárral, mely akár 9 ételfajtára, 46-féle ételre vonatkozik, melynél Ön csak válassza, ki mit szeretne készíteni, és a sütő beállítja önmagát. Van olyan gyártó, aki ezt 6. érzék Séf menünek nevezi.

Jet Beverage, gyors italmelegítés funkcióval a levesek, kávék, teák melegítése egy pillanat.

A "gratin" pirító funkcióval a csőben sült és rakott ételeket tökéletesítheti.

Vannak kompakt mikrohullámú sütők, melyek sütőként is funkcionálnak.
Sütési módok : Alsó/felső sütés, grill, turbógrill, hőlégbefúvás, légkeverés sütési módok, és ezek mikróval való kombinációja

Műkődés

A 3D mikrohullám funkció egy forradalmi technológiának köszönhetően egyenletes hő keringetést biztosít a háromdimenziós mikrohullám-elosztó rendszer segítségével. Az étel így egyenletesen sül, melegszik vagy párolódik.

Inverteres technológia - Gyengéd és gyors módszer az ízletesebb ételekért

Az inverteres technológia jelentősége, hogy a mikrohullám folyamatosan áramlik (nem pulzál). Ennek eredményeképpen az étel megőrzi belső szerkezetét, vitamin-, ásványi anyag és rosttartalmát. Ez a funkció különösen fontos, ha melegítésre vagy kiolvasztásra használja a készüléket. A hab a tortán, hogy a sütési időt is lerövidíti, így a fogyasztása is csökken.

 

Dizájn

Ha Önnek fontos a szép megjelenés, és az igényes kivitelezés, akkor a termék adatlapján ezekre a paraméterekre is figyeljen oda! Nemcsak a kinézet, de a könnyű tisztítás miatt sem mellékes, milyen anyagból készülnek a készülékek, és a belsejük hogyan van kialakítva.

Az olcsóbb árkategóriában általában fehér, fekete, ezüst, INOX színű készülékeket találhat, a drágább modellek már egyedi színben is kaphatók, mint a bézs és az antracit. Az INOX színű letisztult, modern külsejével nagyon elegáns kiegészítő lehet például egy modern konyhában. Még jobb, ha ujjlenyomatmentes bevonatot kapott a készülék, mert így nem marad folt rajta, és a mindennapi használatot, tisztítást is megkönnyíti.

Új fantasztikus bevonat, a hagyományos főzőfelületekkel szemben az iXelium(TM) amely megakadályozza, hogy az ételmaradékok a felülethez ragadjanak, így csak annyit kell tennie, hogy egy puha ruhával áttörli a felületet és az tiszta lesz, vegyszerek használata nélkül is. Ennek eredményeként a felület sokáig ragyogó és karcmentes marad.

Különleges darabok >>

A Gorenje Classico kollekció sütői gazdag és dinamikus dizájnnal díszítettek, egy csipetnyi klasszikus fűszerezéssel.

 

Praktikus funkciók

A mikrohullámú sütők vezérlésüket tekintve alapvetően kétfélék lehetnek: mechanikusak és elektronikusak. A hagyományos mechanikusnál (egy-két tekerőgombos verzió) sokkal kényelmesebb az elektronikus vezérlésű készülék, amelyen átlátható és könnyen kezelhető programgombok szimbolizálják a legfontosabb beállításokat. Különösen elegánssá, és élményszerűvé teszi a készülék használatát az érintőszenzoros vezérlés, amely az egyszerűsége mellett professzionális megjelenést is kölcsönöz a gépnek. Apropó vezérlés! A digitális kijelzőt említeném még, amellyel Ön mindig irányítása alatt tarthatja a mikróját. :)

A mechanikus kapcsolók egyik nagy hátránya, hogy nehéz pontosan szabályozni. Ez különösen a rövid programoknál lehet zavaró, ha például egy Ön csak egy kávét szeretne melegíteni, akkor a leggyakoribb az, hogy biztosan túlmelegíti. Ezzel szemben a digitális vezérlésnél, ha egyszer már kitapasztalta, hogy például 16 másodperc alatt lesz tökéletes a kávé, akkor mindig pontosan 16 másodpercre tudja állítani.

Ha már van digitális kijelzője, az sem árt, ha digitális órávalis rendelkezik, így a kijelzője működésen kívül óraként is használható. A mechanikus vezérlésnél, ahol egy tekerős időzítő van, általában csak 30 perces időintervallumot lehet beállítani, ezért nem túl praktikusak. Az elektronikusnál viszont Ön határozhatja meg, mennyi időre van szüksége, például egy lassú kiolvasztáshoz.

Mikrohullámú sütők digitális kijelzővel

 

Kényelmi adottságok

Van pár olyan külső adottság, amely nem létszükség, de élvezetesebbé és praktikusabbá teheti a készülék használatát az Ön számára. Egyrészt kényelmi szempontból nem mindegy, hogy merre nyílik az ajtaja: lefelé, vagy oldalra (általában balra). Ha lefelé nyílik, azzal csak annyi gond van, hogy a lenyitásakor távolabb kell, hogy álljon az ajtótól, mert csak így férhet hozzá az ételhez.

A gyártók gyakran kiegészítőkkel kedveskednek a vásárlóknak, hogy még kényelmesebbé, hasznosabbá tegyék a mikrohullámú sütők használatát. Vannak alaptartozékok, amelyek gyárilag hozzátartoznak a készülékekhez (pl. grill állvány, sütőpolc stb.), de ezen felül a vásárló akár párolóedényt is kaphat egy korszerű típus mellé.

Emellett a tisztítása sem mellékes, hiszen olyan készülékről van szó, amelyben ételt készít, melegít az ember. Melegítéskor gyakran kifröccsen a zsír, ételdarab, így sajnos a leggyakrabban takarítandó gépek közé tartozik. Ha a mikrohullámú sütő belsejében nincsenek éles sarkak, sokkal precízebben ki lehet takarítani. Van még egy megoldás, ha a gép speciális bevonattal van ellátva, a szennyeződés kevésbé tapad meg, ezáltal könnyebben el lehet távolítani.

Jobbos ajtóval Balos ajtóval Lefelé nyíló ajtóval

Ha kíváncsi, mit tudnak az új mikrohullámú sütők a régiekhez képest, olvassa el blogcikkemben!

Ha maradt még kérdése, nézzen körül a tudásbázisunkban!

Tekintse meg legnépszerűbb, készleten levő mikrohullámú sütőket!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja mikrohullámú sütőszakértő kollégámat a +36 1/ 478 212-as  telefonszámon.

Megnézem a teljes mikrohullámú sütő kínálatot!

Szuper ajánlat:


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA