Online Márkaboltok blog

mikro-valasztas

Hogyan válasszunk mikrohullámú sütőt?

8 tipp mikrohullámú sütő vásárlásához! Ebben a cikkben megmutatjuk milyen szempontokra érdemes odafigyelnie.

A mikrohullámú sütő kétségkívül az egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb háztartási gépünk, sokan nem is foglalkoznak vele különösebben, csak megveszik a legolcsóbbat, vagy azt, amelyik ránézésre szimpatikus. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy érdemes jobban átgondolni a vásárlást, már csak azért is, mert ha esetleg úgy dönt, grillezni vagy főzni is szeretne a készülékben, akkor nagyon jól jön, ha erre is képes a gép. Az ínyenc vásárlóknak egyre több méret, szín, forma és funkció áll a rendelkezésére. Természetesen, ha Ön csak kakaómelegítésre használja, kár sokat költenie rá.

Az első lépés tehát az, hogy átgondolja, mire használná a készülékét. Ehhez persze nem árt tisztában lenni a legfontosabb funkciókkal, amelyeket később részletesen el is magyarázok. De ne rohanjunk annyira előre! :)

 

Nem a méret a lényeg

Mint minden háztartási gépnél a legfontosabb kérdés: hova kerül a gép, milyen méretű és milyen kialakítású? Kezdjük a változatosság kedvéért az utolsóval!

A mikrohullámú sütő (a többi háztartási géphez hasonlóan) beépíthető és szabadon álló kivitelezésben is kapható. A szabadon állók a klasszikus készülékek, a beépíthetők pedig a bútorzatba simulnak, és hozzájárulnak konyhája egységes, stílusos kinézetéhez.

Szabadon álló mikrók Beépíthető mikrók

szabadonálló és beépíthető mikro

Amit nem mindig befolyásolhat, az a hely. Milyen a konyhaszekrény? Van hely a beépíthető mikrohullámú sütőnek, vagy szabadon álló készüléket kell keresnie? Mekkora helyre kell bezsúfolnia, és marad-e hely a szellőzésnek?

Ami a méretet illeti: kétféle méretre érdemes figyelnie. Az egyik a külső, amit centiméterben, a másik pedig a belső méret, amit literben szoktak megadni a gyártók. A külső méret önmagában még nem mérvadó, mert például a szellőzés miatt hozzá kell adni plusz 5-20 cm helyet. A belső méret (űrtartalom, sütőtérfogat) határozza meg, mennyi ételt lehet benne egyszerre. Vannak kisebb, 20 liter alatti készülékek, amelyek egyszerű melegítéshez ajánlottak, átlagos fogyasztásra megfelelő 20-29 literesek, illetve nagyobb teljesítményű, 30-39 literes modellek. Ezen kívül léteznek XXL méretű,40 liter feletti mikrohullámú sütő is, amelyek tudásukat illetően egy multifunkciós sütővel vetekednek. A 20 litert jelentősen meghaladó sütőtérfogatot csak akkor ajánlom Önnek, ha a sütő helyett is inkább a mikrohullámú sütőjét használja.

 

Teljesítmény

A mikrohullámú sütők általában 700-1000 watt teljesítménnyelrendelkeznek, kivéve azokat, amelyekkel grillezni is lehet (ott 1500 W is lehet). Átlagosan azt lehet mondani, hogy 800 Watt körüli teljesítményű gépek minden feladatra alkalmasak.

Ha csak az ételek vagy italok újramelegítésére, vagy felolvasztására szeretné használni a gépet, elég a gyengébb teljesítmény is, kb. 700-800 watt. Ha sütni is szeretne a mikrohullámú sütővel, a grill funkció például 1500 watt is lehet. A nagyobb teljesítményű készülékeken persze beállíthat kisebb teljesítményt is, sőt a legfontosabb szabályozó eszköz lényegében az idő. Fagyott ételek kiolvasztásánál fontos lehet, hogy kis teljesítményen hosszú ideig, akár egy órán keresztül mikrózzuk, de például folyadékok melegítésénél a nagy teljesítménnyel időt spórolhatunk, hiszen úgy hamarabb megmelegszik.

A teljesítményeket szintenként tudja beállítani. 5 fokozatáltalában bőven elegendő, a napi használatkor úgyis a pontos idő beállításával tudja majd szabályozni az étel felmelegítését, vagy a készülék működését.

 

Funkciók

A legnépszerűbb funkció a grillezés, ami azonban nem mindenkinek fontos. Sokan nem szokták meg, nem ismerik, vagy egyáltalán nem ragaszkodnak hozzá, de vannak, akik elképzelni sem tudják nélküle a sütési/melegítési funkcióval rendelkező készülékeket.

Ezen kívül a következő funkciók lehetnek még hasznosak:

  • A párolás (Steam) használatával egészséges, vitamindús étel kerülhet az asztalra, pillanatok alatt. Ez a legkíméletesebb elkészítési mód, mely húsfélék, halak és zöldségfélék elkészítésére is alkalmas, mert ezek az ételek nemcsak az ízüket és alakjukat őrzik meg, de az állagukat és a vitamintartalmukat is.
  • Az egyik legnépszerűbb funkció kétségkívül a Crisp, amelynekköszönhetően az ételek alsó és felső oldala is ropogósra sülhet. A hatása nagyjából a klasszikus sütésnek felel meg, azzal a különbséggel, hogy az étel sokkal rövidebb idő alatt elkészül. Ezzel a programmal Ön pogácsát, pizzát, lepényeket is süthet gyorsan és egyenletesen. A ropogósra sült ételek belseje sohasem marad nyers, és nem lesz túlgrillezett.
  • Kiolvasztás
  • Melegen tartás
  • Gyors előmelegítés
  • Puhítás (például az olyan nehezen kezelhető ételek számára, mint a vaj, margarin, fagylalt)
  • és a sütési beállításokat még nem is említettem: hőlégbefúvás, légkeringetés stb.

 

Ha egy igazán korszerű gépre esett a választása, amelyik automata sütési programokkal is rendelkezik a gép, az is fontos, hogy például a súlyt is meg tudja adni (súlyautomatika), így a tökéletes végeredményt szinte magától éri el a gép. A súly pontos beállítása mellett az ételfajta megadása is fontos.

 

Dizájn

Ha Önnek fontos a szép megjelenés, és az igényes kivitelezés, akkor a termék adatlapján ezekre a paraméterekre is figyeljen oda! Nemcsak a kinézet, de a könnyű tisztítás miatt sem mellékes, milyen anyagból készülnek a készülékek, és a belsejük hogyan van kialakítva.

Az olcsóbb árkategóriában általában fehér, fekete, ezüst, INOX színű készülékeket találhat, a drágább modellek már egyedi színben is kaphatók, mint a bézs és az antracit. Az INOX színű letisztult, modern külsejével nagyon elegáns kiegészítő lehet például egy modern konyhában. Még jobb, ha ujjlenyomatmentes bevonatotkapott a készülék, mert így nem marad folt rajta, és a mindennapi használatot, tisztítást is megkönnyíti.

Megnézem a mikrohullámú sütő kínálatot >>>

Praktikus funkciók

A mikrohullámú sütők vezérlésüket tekintve alapvetően kétfélék lehetnek: mechanikusak és elektronikusak. A hagyományos mechanikusnál (egy-két tekerőgombos verzió) sokkal kényelmesebb az elektronikus vezérlésű készülék, amelyen átlátható és könnyen kezelhető programgombok szimbolizálják a legfontosabb beállításokat. Különösen elegánssá, és élményszerűvé teszi a készülék használatát az érintőszenzoros vezérlés, amely az egyszerűsége mellett professzionális megjelenést is kölcsönöz a gépnek. Apropó vezérlés! A digitális kijelzőt említeném még, amellyel Ön mindig irányítása alatt tarthatja a mikróját. :)

A mechanikus kapcsolók egyik nagy hátránya, hogy nehéz pontosan szabályozni. Ez különösen a rövid programoknál lehet zavaró, ha például egy Ön csak egy kávét szeretne melegíteni, akkor a leggyakoribb az, hogy biztosan túlmelegíti. Ezzel szemben a digitális vezérlésnél, ha egyszer már kitapasztalta, hogy például 16 másodperc alatt lesz tökéletes a kávé, akkor mindig pontosan 16 másodpercre tudja állítani.

Ha már van digitális kijelzője, az sem árt, ha digitális órávalis rendelkezik, így a kijelzője működésen kívül óraként is használható. A mechanikus vezérlésnél, ahol egy tekerős időzítő van, általában csak 30 perces időintervallumot lehet beállítani, ezért nem túl praktikusak. Az elektronikusnál viszont Ön határozhatja meg, mennyi időre van szüksége, például egy lassú kiolvasztáshoz.

 

Kényelmi adottságok

Van pár olyan külső adottság, amely nem létszükség, de élvezetesebbé és praktikusabbá teheti a készülék használatát az Ön számára. Egyrészt kényelmi szempontból nem mindegy, hogy merre nyílik az ajtaja: lefelé, vagy oldalra (általában balra). Ha lefelé nyílik, azzal csak annyi gond van, hogy a lenyitásakor távolabb kell, hogy álljon az ajtótól, mert csak így férhet hozzá az ételhez.

A gyártók gyakran kiegészítőkkel kedveskednek a vásárlóknak, hogy még kényelmesebbé, hasznosabbá tegyék a mikrohullámú sütők használatát. Vannak alaptartozékok, amelyek gyárilag hozzátartoznak a készülékekhez (pl. grill állvány, sütőpolc stb.), de ezen felül a vásárló akár párolóedényt is kaphat egy korszerű típus mellé.

Emellett a tisztítása sem mellékes, hiszen olyan készülékről van szó, amelyben ételt készít, melegít az ember. Melegítéskor gyakran kifröccsen a zsír, ételdarab, így sajnos a leggyakrabban takarítandó gépek közé tartozik. Ha a mikrohullámú sütő belsejében nincsenek éles sarkak, sokkal precízebben ki lehet takarítani. Van még egy megoldás, ha a gép speciális bevonattal van ellátva, a szennyeződés kevésbé tapad meg, ezáltal könnyebben el lehet távolítani.

Ha kíváncsi, mit tudnak az új mikrohullámú sütők a régiekhez képest, olvassa el blogcikkemben!

 

Tekintse meg legnépszerűbb, a mikrohullámú sütőinket!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja mikrohullámú sütőszakértő kollégámat a +36 1/ 478 212-as telefonszámon.

Megnézem a teljes mikrohullámú sütő kínálatot!

Zahoránszky Zita

Köszönjük 152885 vásárlónk bizalmát

OnlineMárkaboltok logó

© 1997-2020. Minden jog fenntartva

Online Márkaboltok