facebook_head

Üzletünk

+36 1 478 2128

Hirt Gábor

Szőke István

Szabó Roland

Herke Róbert

Tóth Attila

Telefonon is online áron rendelhet!
H-P: 09:00-17:30

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

Megosztom a Google+ oldalamon - Elküldöm e-mailben

- írta: Zahoránszky Zita

Az ideális hűtőt megtalálni nem egyszerű, rengeteg szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt kiválasztjuk azt a készüléket, amelyre - remélhetőleg hosszú hosszú évekig - rábízzuk ételeinket. Ebben a blogcikkben segítek Önnek, hogy a legjöbb döntést hozza meg. :)  

A megfelelő méret

A hűtőgép vásárlásakor az első szempont, amit érdemes eldönteni: hol lesz a helye, hol fér el, illetve hogy mekkorára van szüksége. Még ha lenne is igény és pénz egy Side-by-side hűtőre, sokkal nagyobb helyet foglal, mint egy kombinált típus, a kis lakásban pedig még az utóbbit is nehéz elhelyezni.

A készülékek nemcsak méretben, de az ajtónyílás módjában és irányában is eltérnek egymástól. Mindenképpen gondolja végig azt is, hogy mennyire van útban az ajtaja, teljesen ki tudja-e nyitni, kényelmesen tud-e bele pakolni stb.

Többféle magasságkategória van, az egyszerűség kedvéért: alacsonyabb (45-90 cm), közepes (91-169cm), és magas (170cm felett). A hűtőgépeknél igazából kétféle méret van. Egyrészt a befoglaló méret (magasság, szélesség, mélység), másrészt pedig a nettó össztérfogat (nettó hűtőtér + (ha van) nettó fagyasztótér), amit literben szoktak megadni. A kettő között nincs egyenes arányosság, ami becsapós lehet. Az űrtartalom a kialakítástól (is) függ, így előfordulhat, hogy a nagyobb hűtőbe kevesebbet tud pakolni... Gondolja át, hogy mekkora a család létszáma, mennyi ételt akar tárolni (hogyan vásárol, ha például hetente egyszer, többféle élelmiszert, nagyobb hűtőre van szüksége) stb. Egy biztos, nincs az a hűtőszekrény, amit ne lehetne megtömni.

Alacsony hűtők Közepes hűtők Magas hűtők

Ha megvan a helye, jöhet a típus. Ennek eldöntésekor mérlegelje, a meglévő hűtő vagy fagyasztó készüléket szeretné ,,kiegészíteni", vagy egy teljesen új gépre cserélné le a régit. Sokan használnak még mindig régi fagyasztóládát (a hűtőszekrény mellett), de azt idővel mindenképpen érdemes lecserélni. Az új készülékek annyival kevesebbet fogyasztanak, hogy rövid időn belül visszahozzák az árukat.

Beépíthető vagy szabadon álló?

A típus esetében azt kell eldöntenie, beépíthető vagy szabadon álló változatot szeretne. A beépíthető hűtőgép esztétikusabb, illeszkedik a konyha arculatához. Igaz, macerásabb beüzemelni, de ha Ön épp konyhafelújítás előtt áll, akkor megfontolandó lehetőség. Főleg ha inkább a természetes (fa) bútorokat kedveli, és idegenkedik a fémesektől. Az ilyen típusok méreteiket tekintve az átlagos konyhabútorok szabványméreteihez igazodnak. A szabadon állónak is megvannak a maga előnyei, például hogy általában olcsóbb, és a beüzemelése is egyszerűbb.

Beépíthető Szabadon álló

Kialakítás

Két alapvető variáció van: egyajtós hűtőszekrény (itt csak hűtőtér van, ritkán kisebb fagyasztórekeszt is beépítenek a gyártók) és kombinált (hűtőtér és külön fagyasztórekesz). Ha az Ön otthonában nincs fagyasztóláda, és nem is szeretne vásárolni, érdemes inkább a kombinált hűtőszekrények között keresgélni. A helyzet itt sem olyan egyszerű, ebből a típusból is sokféle van:

Vannak speciális tulajdonságokkal ellátott, különleges vásárlói igényeket kielégítő hűtőink is például: borhűtő, bortemporáló, humidor, minibár, fiókos hűtőszekrény.

Energiaosztály - éves energiafogyasztás

Az energiafogyasztást a gyártók éves szinten határozzák meg, azonban nem elég, ha csak ezeket az adatokat veti össze, mert a kapacitás, méret, elhelyezés jelentősen befolyásolja a tényleges fogyasztást. Biztosabb, ha az energiaosztályba sorolás alapján dönt, mert ennek meghatározásakor a gyártók az űrtartalmat is figyelembe veszik. A legtöbb hűtőszekrény ma már A, vagy A+ energiacímkét kap, de érdemes a jobb besorolású A++, illetve az A+++ gépeket választani, amelyekkel a villanyszámlán is spórolhat! Egy jó tanács: sose helyezze a hűtőjét fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, ne tegye ki direkt napsugárzásnak, és figyeljen oda, hogy a hátoldala megfelelően szellőzzön. Már ezzel is sokat tett azért, hogy a fogyasztása ne emelkedjen.

A+ A++ A+++

Szín

Ha a beépíthető hűtő mellett döntött, akkor nem számít a színe, de a szabadon álló készülékek között már egyre több a színes modell. Vigyen színt a konyhájába, és válassza ki új hűtőszekrényét a kedvenc színében. A konyhabútorával harmonizáló (vagy épp ellentétes) árnyalattal nagyon fel tudja dobni a megszokott környezetét. Hűtőgép szalonunkban a következő színek közül választhat: INOX, fehér, fekete, extrém színű (sárga, krém, rózsaszín, piros, világoskék, kék, zöld, rózsaszín, Terra, Antracit, Avena, Quartz), ezüst (metál, szürke, fekete) stb.

Kompresszorok, hűtőkörök száma

Elsősorban fogyasztás és kezelhetőség miatt az egy kompresszoros és több hűtőkörös típust javaslom. A több hűtőkör azért jó, mert a hűtőgép részeinek hőmérsékletét külön lehet szabályozni.

No frost

A hűtőszekrény hűtési rendszere kétféle lehet. Az egyik a hagyományos (direkt) hűtés, a másik pedig a No frost, vagy hideglevegő keringetésén alapuló rendszer. Utóbbinál a hűtési idő gyorsabb, és a folyamatos levegőáramlásnak köszönhetően nincs páralecsapódás, így jégképződés sem. Ezeknél a hűtőknél tehát elbúcsúzhatunk attól a munkától, amit egyikünk sem szeret, a leolvasztástól. :)

A gyártók sokféleképpen jelzik a jegesedés mentességet. Ismerje meg ezeket a Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között? írásunkból.

No frost hűtőgépek

Zajszint

A termékek adatlapján decibelben van megadva, minél kisebb az érték, annál csendesebb. Persze az is előfordulhat, hogy valakit egyáltalán nem zavar, mert nem a konyhában, hanem a spájzban van elhelyezve, de az újabb készülékek amúgy is csendesebbek.

Digitális kijelző

Általában a hőmérsékletet, vagy választható funkciókat jelzi ki, és az érintőpaneleseknél szabályozni is lehet azokat, ráadásul néhány hűtőgépen kifejezetten jól mutat.

Digitális kijelzős hűtők

Fontosabb paraméterek

Ha kombinált hűtő mellett tette le a voksát, mindenképpen figyeljen a visszamelegedési időre (arra az időtartamra, ameddig pl. áramszünet esetén a fagyasztóban tartott élelmiszerek nem károsodnak). Választáskor esetleg hasonlítsa össze a fagyasztókapacitást is a különböző gépeknél. Ez azt mutatja, mennyi élelmiszert tud lefagyasztani egy nap alatt a megfelelő hőmérsékletre. Ha hosszabb ideig elutazik, vagy szabadságra megy, praktikus, ha a hűtőgép rendelkezik Vakáció üzemmóddal. Ez egy energiatakarékos készenléti üzemmód, amely minimálisan hűt és fogyaszt, de megakadályozza az élelmiszerek rohadását, penészesedését. A fagyasztóteret (kombinált hűtőknél) viszont továbbra is a megszokott módon működteti.

Ha kíváncsi, mivel tudnak többet a korszerű hűtőgépek a régiekhez képest, olvassa el blogcikkemben.

Sokféle funkció, program van egy hűtőszekrénynél, hiszen ezek egy készülékek minden otthonban megtalálhatóak. Ismerd meg ezeket a Hűtőszekrény értelmezéshez idegen szavak szótára c . cikkből.

Tekintse meg legnépszerűbb, készleten levő hűtőgépeinket!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja hűtőgép szakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Megnézem a teljes Hűtőgép Szalon kínálatot!

Szuper ajánlat:

NoFrost hűtő-fagyasztó kombináció VitaFresh dobozzal: friss élelmiszereit hosszabb ideig frissen tartja. VitaFresh: hála az ideális tárolási körülményeknek, az étel tovább marad friss és vitamindús. EasyAccess polc: kihúzható üveglapok a kényelmes be- és kirakodáshoz, valamint a tökéletes áttekinthetőséghez. LED-es világítás: a hűtőtér egyenletes és vakításmentes megvilágítása, a készülék élettartamának végéig. VarioZone: nagyobb rugalmasság változtatható behelyezésű üvegpolcokkal és fiókokkal a fagyasztótérben. Perfect Fit: Rugalmas elhelyezési lehetőség, mivel a készülék közvetlenül oldalfalak és bútorok mellé helyezhető

A további funkciókért tekintse meg a készülék adatlapját!

Olvasson tovább a hűtőszekrényekről:

Találja meg a legjobb kombinált hűtőszekrényt!

Létezik gyermekbarát hűtőszekrény?

Érzelem és értelem a hűtőválasztáskor

Az új hűtőre is oda kell figyelni! De hogyan?


Tetszett a cikkünk? A hírlevelünk is tetszeni fog. Iratkozzon fel!


írta:

Zahoránszky Zita

Zahoránszky Zita, az Online Márkablt Háziasszonya az online Márkabolt háziasszonya

Több éve saját háztartást vezetek, melyben korszerű gépeim is segítenek. Imádok sütni-főzni, új recepteket kipróbálni.

Hozzászólások

0 db

Hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be az oldal bal alsó sarkában található "bejelentkezés" gombra kattintva.

Weboldalunk Facebook kedvelői
Weboldalunk Google+ kedvelői

Témakörök

Szerzők


Formátum: Dr. Vezetéknév Keresztnév
Formátum: email@cim.hu
Formátum: +36-30/123-4567. Vezetékes telefonszám is megadható.
Kérjük valós elérhetőségi adatokat adjon meg. Az összes mező kitöltése kötelező

A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon.
5 ÉV GARANCIA