Egyre keresettebb a gőzfunkció a sütőkben!

gőzsütés szuvidálás

A Bosch 3 féle gőzfunkciót kínál, akár Szuvidálhat is!

A gőzfunkciók iránt egyre nagyobb a kereslet, hiszen a gőzzel vagy gőz hozzáadásával készült fogások tényleg szaftosabbak, és az ízek intenzívebbek, mint a hagyományos sütés esetén. A gőzzel vagy a gőz hozzáadásával készült ételekben az élelmiszerek jobban megőrzik tápanyag tartalmukat.

Az új Bosch sorozat sütői három továbbfejlesztett gőz funkciót is kínálnak.

Gőzzel sütés

bosch gőzsütőkről mindent

Teljes gőzsütő: Használja csak gőzzel működő és kombinált sütőinket a nyersanyagok, például hal vagy zöldség vízgőzzel történő alapos elkészítésére.

A teljes értékű gőz, vagyis a gőzzel sütés esetében újdonság a Steam Plus funkció. Ez a funkció a gőzt 100 °C helyett akár 120 °C hőmérsékletre hevíti és ezen a hőmérsékleten is tartja. Ez azt eredményezi, hogy gyorsabban elkészül az étel, miközben a gőz szaftosan tartja azt.

Hozzáadott gőz

Ezek olyan légkeringetéses beépíthető sütők, amelyek csak hővel készítik el az ételeket. Annak érdekében, hogy a házi kenyér vagy a sülthús ropogós kérget kapjon, a hozzáadott gőz funkció lehetővé teszi, hogy nedvességet vigyen a sütő belsejébe. A párolás azonban nem lehetséges.

A hozzáadott gőzfunkciók esetében a Perfect Steam funkció csodás megoldás, mert  pontosabb gőzintenzitás-vezérlést tesz lehetővé.

A Steam Boost pedig lehetőséget teremt arra, hogy egy nagyobb „gőzlöketet” adjunk az ételnek. Ez elsősorban péksüteményeknél hasznos, ahol a gőz segítségével jobb végeredményt kapunk.

Szuvidálás

Mi is az a szuvidálás és miért hasznos?

souvidálás sütőben

Hagyományos főzés alatt általában az általános légköri nyomáson való főzést értjük. Főzhetünk magasabb nyomáson is, pl. a kuktában. Ennek a lényege, hogy a zárt edényben a keletkező gőz hatására megnő a nyomás. A magasabb hőmérsékleten és nyomáson lévő főzés egyenlő a gyorsabb és hatásosabb hús készítéssel, azonban a főzés során számolnunk kell a súlyos tápanyag vesztéssel.

A szuvidálás ennek az ellentétje.
Az alacsonyabb nyomás, alacsonyabb forráspontot jelent, amely a lazább szerkezetű, porhanyós húsok sütésének titka.

A szuvidálás a sous-vide francia kifejezés vákuum alatt való főzést jelent. A szuvidálás lényege, hogy csökkentett nyomás alatt főzzük/sütjük az ételt. A csökkentett nyomású főzés ezen technológiáját vákuum használatával érjük el. A szuvidálás lényege hogy az ételt egy zacskóba helyezzük, amiből kiszívjuk a benne lévő levegőt, ezután a zacskót légmentesen lezárjuk, majd forráspont alatti (60-80°C), állandó hőmérsékleten végezzük a sütést, főzést.

A szuvidálással készült ételek (húsok, zöldségek, vagy akár gyümölcsök) nem veszítenek nedvességtartalmukból így szaftosak és puhák maradnak, mindamellett, hogy megőrzik textúrájukat, és színüket is.

Szuvidálni nem lehet egy hagyományos sütőben, mert egy olyan sütőnek, amely alkalmas szuvidálásra, hosszú időn keresztül kell képesnek lennie a hőmérséklet pontos szabályozására, és gőzzel kell tudnia dolgozni.  A Bosch sütője tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásoknak a Sous Vide funkciójával, így lehetővé téve a precíz szuvidálást.

Figyelem! A vírusok és baktériumok magas hőmérsékleten pusztulnak el, ez a határ viszont a baktériumoknál az 55 celsius fok, így ügyelnünk kell, hogy a szuvidálásnál ez alá semmiféleképpen se menjünk. A minimum főzési idő a mennyiségtől is függ, de 30 perc minimum szükséges.

Nézze meg a Bosch onlineMárkabolt kínálatában lévő Bosch gőzsütőket, most + 5 év GARANCIÁVAL >>>

Tudjon meg többet ssütőkről, olvasson tovább:

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 08.
Milyen sütési módjai vannak a beépíthető sütőknek?

sütési módok

Melyik sütési mód, mire jó? Tudja meg: alsó-felső sütés, légkeverés, hőlégfuvás, grill, pizza, hot air eco...

A korszerű beépíthető sütők önállóan dolgoznak… Önnek már csak az asztalt kell megterítenie

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Júl 05.